Miközben a politikusok sikertörténetként beszélnek az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) bevezetéséről, népszerűségéről és a belőle származó növekvő bevételekről, nem kapnak teret azon vélemények, amelyek szerint közgazdaságilag és az államháztartásra gyakorolt hatását tekintve az eva bevezetése - pláne az értékhatárának felemelése - az utóbbi idők legrosszabb döntése volt. Ráadásul erősen szembemegy a gazdaság fehérítése felé tett erőfeszítésekkel.

Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni, mire alapozom ezt a véleményemet, miközben az államkassza evából származó éves bevétele tavaly 94,1 milliárd forint volt, és az idei első negyedévi 26 milliárdos adatból látszik, hogy az idén bőven meg fogja haladni a 100 milliárdot (eszerint az evások 2005-ben 627 milliárd forint értékben állítottak ki számlát).

Az eva bevezetéséig az áfarendszer zárt volt. Az exportot leszámítva a vevők elvben csak a számláikban lévő olyan áfát igényeltek vissza, amit az eladók befizettek a költségvetésbe. Ez megváltozott, amióta az evások nem fizetik be az általuk kiállított számlák áfatartalmát, de azt a számlák befogadói visszaigénylik. Ez a tavaly kiállított számlák esetén mintegy 105 milliárd forint. Az áfa volt évekig a legpontosabban tervezhető adónem, hiszen - a kirívó csalásokat leszámítva - csak számla alapján lehet adót visszaigényelni, ezért a termékek vevői (a szolgáltatások igénybevevői) akkor is érdekeltek a számlakiállításban, ha az eladók (szolgáltatók) nem.

Ebbe a zárt rendszerbe ütött lyukat az eva bevezetése, és e lyukon vastagon folyik ki az áfa. Az evaalanyoknak nincs ugyanis áfa-visszaigénylési lehetőségük, ezért számlára sincs szükségük. Ez persze nem jelenti, hogy évi 500 milliárd forint fölötti költésükről (a befolyt bevételük eva befizetése után fennmaradó részéből) egyáltalán nincs számla, hiszen a Tescóban vagy a Corában a pénztárgép számláz, és a telefon-, víz-, gáz-, áram- és más számlák is tartalmaznak áfát, de közismert, hogy nagyon sok helyen elmarad a számlaadás, jobb helyeken a "Kér-e számlát?" kérdés után. Ráadásul a hatás halmozódik, hiszen az a vendéglős, szerelő, kőműves, lakberendező vagy bárki, akinek nem kell számlát adnia, esetleg maga sem kér számlát, és az így elmaradó áfabevétel a pénz forgási sebességével együtt nő.

A bérekkel kapcsolatos magas költségek "kezelésére" is új lehetőségeket teremtett az eva. Ha egy vállalkozás az alkalmazottainak annyi bért szeretne fizetni, hogy mondjuk nettó 1 millió forintot vigyenek haza, az a cégnek 2,4 milliójába kerül. Ha viszont talál egy jó ismerőst, aki 1,2 millióról kiállít egy evás számlát, ebből befizet 180 ezer forint evát, és "visszaad" 1 milliót, amiből az alkalmazottak "zsebbe kapják" a pénzüket, akkor a 180 ezer forintnyi evabevétellel szemben 1,4 millió hiányzik a költségvetés bevételeiből. Mivel ez a trükk nem túl bonyolult, alkalmazása a kis- és középvállalkozói szektorban nem elszigetelt jelenség, sőt bizonyos területeken kezd tömegessé válni. Természetesen ez is tovább halmozódik, hiszen a zsebbe kapott pénz elköltése esetén ismét nem kényszer számlát kérni.

Hasonló "baráti" evás számlával a társasági adó alapja is eltüntethető vagy ízlés szerint csökkenthető, és akkor még nem is említettem, mennyire leegyszerűsödött a korrupció kapcsán kifizetendő pénzek előteremtése.

Nem szabad természetesen mindenkit egy kalap alá venni. Nagyon sokan vannak, akiknek az eva - a deklarált céljának megfelelően - azt jelenti, hogy kevés adminisztrációval, egyszerűen, mérsékelt összegű adófizetést követően nyugodtan alszanak, mert teljesítették a kötelezettségeiket.

Nem tagadható ugyanakkor, hogy a fent leírtak jogsértően ugyan, de gyakori jelenséggé váltak. A jogsértést persze vissza lehet szorítani fokozott ellenőrzéssel és szankcionálással is, de ha tömeges, akkor igen nehéz. Aligha lehet minden tranzakció mellé ellenőrt állítani.

Sajnos a dolog természetéből adódóan a következményeket nem lehet pontosan számszerűsíteni. Az áfabevételekre gyakorolt negatív hatás talán közelíthető a tervezés pontatlanságának mértékével, a bér- és tb-járulékok kiesése viszont nagyon tág határok közé eshet. Mivel - mint a példákból látható - a félrevezetési céllal kiállított számlák az evabefizetések összegének közel nyolcszorosát vonják ki a közterhekből, az államkassza hiányából akár 400-500 milliárd forintot is jelenthet az "evának köszönhető" rész.

És akkor még nem is beszéltünk arról az erkölcsi kárról, amit a szürke gazdaság növelése jelent. A probléma kezelésére az egyetlen hatásos gyógymód az eva mielőbbi megszüntetése!

MÓRICZ GÁBOR

(A szerző nyugdíjas közgazdász)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

Újabb autós csodakaravánt fotóztak az M1-es egyik parkolójában

Gulácsi Péter a német bajnokság legjobb játékosa

Gulácsi Péter a német bajnokság legjobb játékosa

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

Francia diákok szerint a Napszállta a legjobb film Cannes-ban

Megható posztban búcsúzik Emilia Clarke a Trónok harcától

Megható posztban búcsúzik Emilia Clarke a Trónok harcától

Lemondott az osztrák kormány, új választást írnak ki

Lemondott az osztrák kormány, új választást írnak ki

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”