szerző:
HVG

Lehet más a politika, hirdeti büszkén nevében az új zöld-alternatív párt. Reménykedve fordultak felé sokan azok közül, akik kiábrándultak a magyar politikai osztály korruptságából, hamisságából. De vajon valóban más-e az LMP?

Első számú politikusuk, a pártot alapító Schiffer András „performansszal egybekötött sajtóértekezletet” tartott az Országház előtt, melynek tárgya az MDF–SZDSZ-együttműködés volt. Nem csoda, a Bokros Lajos vezette furcsa – sokunk számára furcsa – szövetséget tartja az LMP a legfontosabb ellenfelének a kiábrándult, de a szélsőjobbtól idegenkedő választók szavazataiért folytatott versenyfutásban. Mit is mond az LMP? Bokrost „lejárt szavatosságú közgazdásznak” minősíti, majd keresetlen egyszerűséggel kijelenti, hogy „valójában a magyar gazdaság kifulladása jelentős részben éppen a Bokros-féle neoliberális gazdaságpolitikának köszönhető”. Sokan gondoljuk, hogy a magyar gazdasági növekedésnek már a nemzetközi válság előtti lassulása az előbb jobb-, majd baloldali populisták által az országra ráengedett, de Bokros és általában a liberális közgazdászok által mindig is ellenzett mesterséges túlköltekezés következménye, ez tette ugyanis elkerülhetetlenné a későbbi megszorításokat. Vajon mire alapozva állít Schiffer valami egészen mást? Hallhattuk már korábban tőle, hogy a gazdaságpolitikában az LMP az SZDSZ-től áll a legtávolabb. Rendben van, vegyük tudomásul, zöld pártként elutasítják a gazdasági liberalizmust. Abból azonban, hogy másképp képzelik a kívánatos gazdasági berendezkedést, még nem következik, hogy bárminemű komolyan vehető érvelés nélkül átírják a közelmúltat. Az idézett állítás vagy merő tudatlanságból fakad, vagy a valóságos összefüggéseket cinikusan mellőző hamis beszéd. Úgy tűnik, nem másról van itt szó, mint hogy mindenáron le akarják járatni azt a politikai szereplőt, akivel feltehetően a leginkább kell versenyezniük a szavazatokért.

És mit gondoljunk a továbbiakról: „Bokros egy dologban mindenképpen következetes: nemcsak az energiaszolgáltatásokat, az egészségügyet és a felsőoktatást privatizálná, hanem a kampány finanszírozása érdekében kiárusítja az MDF-et is.” Bárkinek jogában áll idegenkedni attól, ahogy Bokros mögött korábban egymással szemben álló pártok, ha tetszik, pártromok állnak össze. Néhány hónapja magam is nyilvánosan bíráltam Magyar Bálintnak az MDF és az SZDSZ összeolvadására vonatkozó kezdeményezését. Noha a „nem leszek rajta az MDF listáján” csoporthoz a Facebookon nem csatlakoztam, hiába ajánlanának helyet rajta. A próbálkozást azonban nem nevezném tisztességtelennek, mint Schiffer teszi. Az érintettek nem is titkolják, hogy a cél a szavazatok maximálása, annak megakadályozása, hogy elvesszenek a kis pártokra leadott voksok. Aligha ütközik a demokratikus normákba, ha valaki megjelenési lehetőséget próbál biztosítani azok akaratának a választási eredményben, akik liberális vagy jobbközép pártra szavaznának, de ilyet a bejutásra esélyesek között ma nem találnak. Nem hinném, hogy ez morális alapon volna támadható. Visszásnak tartom továbbá, hogy ehhez valaki populisták módjára használja szitokszónak a privatizációt. „Az LMP továbbra sem száll be a sárdobálásba”, olvasom a párt közleményében, és fel kell tennem a kérdést, mi a sárdobálás, ha nem ez.

Gondolom, az LMP vezetőinek sem tetszik, ami például a nyugdíjtervek körül folyik ezekben a napokban, amióta a Fidesz gazdaságpolitikusa kikotyogta, mit fontolgat a kormányzásra készülő pártja. Varga Mihály és szocialista ellenfelei egyaránt tudják, hogy a nyugdíjrendszerben további változtatásra van szükség. Mégis, a Fidesz nyomban elkezdte tagadni, hogy egyáltalán készülne bárminemű korlátozásra – holott Varga óvatlanul éppen ezt ismerte el a nyilatkozatában –, s időnként a szocialisták is úgy beszélnek, mintha nem is létezne probléma, amelyre megoldást kell keresni. De hiába nem tetszik Schifferéknek, amit mások a nyugdíjügyben és más ügyekben is művelnek, ha a Bokros és az MDF–SZDSZ-összefogás elleni otromba támadással maguk is az üres vagdalkozás útjára lépnek, s lemondanak a gazdasági és társadalmi kérdések érdemi megvitatásáról.

Lehet más a politika? Bizonyára. Sokan szeretnénk, ha más lenne. Ez azonban nem más politika. Tudom, az LMP a kampányfinanszírozást illetően más, mint parlamenti versenytársai, csakhogy e területen egyelőre nem kell szembenéznie semmilyen kísértéssel, nem állnak sorba nála a szponzorok, akik a támogatásért ellenszolgáltatást várnak. A hamis beszéd kísértése azonban az LMP-t sem kíméli a kampányban, és ennek szemlátomást nem tudtak ellenállni. Ez éppen az az antikapitalista populizmus, a politikai vetélytársnak az értelmes vita helyetti befeketítése, amit az utóbbi években megszoktunk a magyar politikában. A korrupció mellett ez a másik riasztó jelenség, amely miatt sokan nem találunk pártot, amelyre áprilisban jó szívvel szavazhatnánk. Ezen sajnos egyelőre az LMP fellépése sem változtatott.

BAUER TAMÁS

(A szerző közgazdász)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A törzsvendégekkel együtt kevertek port a külföldi vendégek italába egy belvárosi bárban

A törzsvendégekkel együtt kevertek port a külföldi vendégek italába egy belvárosi bárban

7,3 milliárd forintot fizet a Microsoft, hogy elsikálják magyarországi korrupciós ügyét

7,3 milliárd forintot fizet a Microsoft, hogy elsikálják magyarországi korrupciós ügyét

Most van rá idejük: Mikulás-kongresszus zajlik Koppenhágában

Most van rá idejük: Mikulás-kongresszus zajlik Koppenhágában

Nincs megállás: négy év múlva az összes múzeumot megnyitnák a Ligetben

Nincs megállás: négy év múlva az összes múzeumot megnyitnák a Ligetben

Elaludt a sofőr a Skodában, frontális ütközés lett belőle

Elaludt a sofőr a Skodában, frontális ütközés lett belőle

Aranyérmet szereztek a magyar diákok a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián

Aranyérmet szereztek a magyar diákok a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpián