Teljes mellszélességgel bevetette magát a választási kampányba az új esztendő első napjaiban Jacques Chirac francia elnök, aki a márciusi helyhatósági és a júniusi európai parlamenti választásokon szemlátomást szeretné szavazatokra váltani a 2004-re prognosztizált, törékenynek látszó gazdasági élénkülést.

Határozottan véget vetett a Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök közeli menesztésével kapcsolatos találgatásoknak Jacques Chirac francia államfő. Előbb szilveszteresti televíziós beszédében, majd a francia közjogi intézmények vezetőivel, a politikai és gazdasági élet, valamint a média képviselőivel tartott hagyományos újévi találkozókon is világossá tette, hogy a kormány és annak feje továbbra is élvezi bizalmát. A Tns-Sofres közvélemény-kutató december elején nyilvánosságra hozott felmérése szerint ugyanis a 2003 elején még magasan 50 százalék fölötti támogatottságnak örvendő Raffarin tetszési indexe 29 százalékra esett.

A sajtó legott felidézte, hogy 1997 áprilisában, 10 nappal a nemzetgyűlés feloszlatása előtt ugyanilyen rosszul állt Alain Juppé akkori miniszterelnök szénája is. Az egymást követő idei négy - márciusban regionális és járási, júniusban európai parlamenti, az ősszel pedig részleges szenátusi - választás előtt azonban Chirac korainak vélhette a meggyengült Raffarin félreállítását. Épp ellenkezőleg, január 5-én a kormány tagjait fogadva újévi jókívánságai között Chirac nem mulasztotta el figyelmeztetni vendégeit, hogy "közös felelősséget vállaló, határozott csapatot" kíván látni Raffarin mögött. A francia elnök szerint a 2003-as "rendrakás" után csak így lehet 2004 "az eredmények éve".

Raffarin felkarolásával Chirac a jelek szerint nem fogott mellé: a Paris-Match magazin hasábjain a múlt héten közzétett legfrissebb Ifop-felmérés szerint a január első napjaiban megkérdezettek 42 százaléka szavazott bizalmat a kormányfőnek, ami ennél a közvélemény-kutató intézetnél 7 százalékos javulás az egy hónappal korábbihoz képest. Párizsi politológusok általában a Raffarin számára katasztrofális tavaly őszi trend megfordulásáról beszélnek, hiszen a decemberre ugyancsak megcsappant, de még mindig 40 százalék körüli támogatottsággal rendelkező Chirac már a lendületes évkezdés előtt is érezhetően felfelé húzta a közvélemény-kutatásokban miniszterelnökét.

Maga Raffarin a Sud-Ouest nevű regionális lapban minap publikált interjúban igyekezett kisebbíteni a helyhatósági választások jelentőségét, mondván, azokból nem lehet országos tanulságokat levonni, ám 2002 óta mégiscsak ez lesz az első alkalom, amikor a szavazópolgárok kifejezhetik véleményüket a jobboldali kormányzat munkájáról. A Lionel Jospin exkormányfő visszavonulása után keletkezett űrt betölteni egyelőre képtelen szocialista párt még mindig csak keresi a helyét, ám Jean-Marie Le Pen szélsőjobboldali Nemzeti Frontja, amely a szociális bizonytalanságra játszik kampányában, komoly kihívás a kormánytöbbséget adó jobbközép párttömörülés, az Unió a Népmozgalomért (UMP) számára. Az államfő is tisztában lehet ezzel, mert újévi megnyilatkozásai semmi kétséget sem hagytak afelől, hogy ő akar az UMP kampányának az élére állni, ami egyébként regionális választások esetében merőben szokatlan az 5. köztársaság gyakorlatában. Igaz, a helyzet is eltér a szokásostól: a második világháború óta eltelt időszakban 1974 és 1993 után tavaly volt a leglassúbb a gazdasági növekedés Franciaországban, a kormány által előirányzott 2,5 helyett mindössze 0,2 százalékkal gyarapodott a hazai össztermék (GDP).

Nem csoda, hogy az élénkülés egyre bizonyosabb jeleit meglovagolva Chirac igen nagyra törő kormányzati "útitervvel" rukkolt elő. Újévi megszólalásainak legfőbb üzenete, hogy a Raffarin-kormánynak "meg kell erősítenie és ki kell szélesítenie" a 3. és 4. negyedévben tapasztalható törékeny gazdasági növekedést, amely a francia elnök szerint esélyt nyújt arra, hogy tartósan visszaszorítsák az átlagosan több mint 9,5 százalékos, de a 25 évesnél fiatalabb korosztályok körében 21 százalékos munkanélküliséget. Chirac a következő hónapok elsődleges feladatának a munkanélküliség ellen mozgósító törvény mielőbbi parlamenti jóváhagyását nevezte, és párhuzamosan szorgalmazta az egyéni vállalkozások fejlesztését célzó program kidolgozását is.

Ily módon a francia elnök áthelyezte a kormányzat tevékenységének súlypontját, hiszen egy-két hónapja még a 2003-ban 10,6 milliárd eurós deficittel záró társadalombiztosítási (tb) rendszer reformja élvezett prioritást. Chirac alighanem hallgatott azokra a szociológusokra, akik szerint a franciákat ma mindenekelőtt a munkanélküliség aggasztja. Másfelől a józan ész is azt diktálja, hogy a választások előtt és alatt ne forszírozzák az újabb fájdalmas megszorítást ígérő tb-reformot. Könnyen lehet, hogy a nemzetgyűlés a nyáron rendkívüli ülésszakon tárgyalja majd a tb-tövényt csakúgy, mint tavaly a nagy port kavart nyugdíjreformot. Chirac most azt a célt tűzte a kormány elé, hogy a jelenlegi parlamenti ciklus végéig, azaz 2007-ig hozza egyensúlyba a tb mérlegét.

Chirac másik fontos üzenete, hogy a GDP bővülését - amely az állami statisztikai intézet, az INSEE legutóbbi prognózisa szerint 2004-ben akár a 2 százalékot is elérheti - a kormánynak is ösztönöznie kell. Ennek jegyében meghirdette a gazdálkodók eszközeire és ingatlanaira kivetett, a helyi önkormányzatokhoz befolyó iparűzési adó reformját. Addig pedig, amíg a vonatkozó törvény megszületik, vagyis másfél éven keresztül az érintett adóalanyok új beruházásaik mértékéig csökkenthetik az adóalapjukat. Hitet tett Chirac a 2002-es másodszori megválasztása óta már 10 százalékkal mérsékelt személyijövedelemadó-kulcsok további lefaragása mellett is.

Ugyanakkor homályban hagyta, hogy a kieső bevételeket milyen forrásból pótolják, ami talán nem véletlen, hiszen a Raffarin-kabinet mozgásterét korlátozza az Európai Bizottsággal keservesen kialkudott megállapodás is, miszerint 2005-re mindenképp 3 százalék alá kell szorítani az államháztartás hiányát. Mi több, a francia kormány kötelezettséget vállalt arra is, hogy a GDP tervezettnél gyorsabb ütemű növekedéséből származó pótlólagos bevételeket a több mint 1000 milliárd eurós államadósság törlesztésére fordítja. Már ha egyáltalán bejön az optimista forgatókönyv, aminek pillanatnyilag mindenesetre ellentmond az euró erősödése és a belföldi kereslet pangása.

Gúzsba kötve kell táncolnia tehát a végsőkig lojális Raffarinnek, és a talpalávalót sem ő húzza, hanem a 2003-ban már csak az iraki válság okán is elsősorban nemzetközi ügyekbe belefeledkező Chirac. A párizsi média egyenesen úgy fogalmaz, hogy az államfő - akinek távolléte az augusztusi hőhullám drámai napjaiban volt különösen feltűnő - "visszatér" a belpolitikába. Chirac év eleji belépője annyira hatásosra sikerült, hogy a lapok megint cikkezni kezdtek az amúgy is az államfő dominálta francia politikai berendezkedés további "elnökiesedéséről", aminek szakértők szerint eleve kedvez az elnöki mandátum 5 évre történt lerövidítése a 2000. szeptemberi referendum nyomán.

VIDA LÁSZLÓ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

Hont: Bayer Zsolt gyötrő igazsága és az O1G alkonya

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

A Gundelnél O1G-feliratú zsíros kenyérrel tiltakoztak a kormány urizálása ellen

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

A magyarok zöme csinálja, pedig a magyarok zömét zavarja – mi az?

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában