Online, adatbázis, fórum, mecenatúra - többek között ezeknek az idegen szavaknak a japán megfelelőjét keresik annak a...

Online, adatbázis, fórum, mecenatúra - többek között ezeknek az idegen szavaknak a japán megfelelőjét keresik annak a különbizottságnak a tagjai, amely Koizumi Dzsunicsiro miniszterelnök felszólítására a tokiói Nyelvtudományi Intézet égisze alatt 2002 óta próbálják "japánosítani" a köznyelvet elöntő idegen kifejezéseket. A kormányfő nyelvújítási kezdeményezését az asztalára kerülő dokumentumokban hemzsegő, főként angolból fonetikusan - jól-rosszul - átírt idegen szavak láttán támadt haragja váltotta ki.

A különbizottság tavaly két menetben el is készített egy 109 szóból álló listát, amelyet azonban sokan máris kemény kritikákkal illettek, mondván, a buzgó nyelvészek válogatás nélkül estek neki az idegen eredetű szavaknak, és olyan kifejezések is áldozatául estek a nyelvújításnak, amelyek már visszavonhatatlanul meggyökeresedtek a japán nyelvhasználatban, vagy amelyekre egyszerűen nem található hazai megfelelő. Így aztán a bizottság több szóleleményét, például a fent említettek japán változatát, máris vissza kellett vonni újragondolásra. A többit azonban Mucuro Kaj, a Nyelvtudományi Intézet igazgatója és a nyelvújító csoport elnöke szerint hivatalosan elfogadottnak tekintik, olyannyira, hogy a kormány előterjesztéseiben, jelentéseiben már jórészt ezeket használják, és a nyárra elkészül az újabb, 65 szavas lista. A kezdeményezéssel szemben kritikus szakemberek szerint azonban a nyelv úgyis a saját törvényei és használói kénye-kedve szerint alakul, így semmiféle központi kezdeményezés nem tud rajta erőszakot tenni; az idő majd eldönti, hogy a mindennapi nyelvhasználatba az új kifejezések idegen vagy japán változata épül-e be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Katonás döntés

Az utóbbi hetek legforróbb témája Japánban, hogy Tokió egy decemberi kormánydöntés alapján katonákat küld Irakba. A szigetország második világháború utáni legnagyobb külföldi fegyveres akciója sokak szerint nem a Washington iránti töretlen hűséget mutatja, inkább Japán új nacionalizmusának a jele.

Idén sem emelik a közmunkások fizetését

Idén sem emelik a közmunkások fizetését

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében

Zellert találtak több zellermentes termékben

Zellert találtak több zellermentes termékben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Budapesten is gyertyát gyújtottak a meggyilkolt lengyel politikus emlékére – fotók

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH