Sorsdöntő hét vár a népszerűsége mélypontján lévő, kisebbségi lengyel baloldali kormányra, amely a szejm elé terjeszti a költségvetési hiány leszorítását célzó, a szociális juttatások megnyirbálását tartalmazó gazdasági csomagot.

"Előrehozott választáshoz vezethet, ha az ellenzék leszavazza a kormány által előterjesztett megszorító intézkedéseket" - közölte hétfőn Marek Borowski házelnök, a választási ciklusának felén túl lévő, kisebbségben kormányzó lengyel Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) alelnöke. Az 1993 októberétől fél éven át a pénzügyminiszteri posztot betöltő Borowski támogatásra felszólító felhívása a szejm kisebb ellenzéki pártjainak, valamint független képviselőinek szólt, hiszen nekik a jelenlegi közvélemény-kutatások alapján vajmi kevés az esélyük egy esetleges idő előtti megméretés esetén pozíciójuk megtartására. A nyomásgyakorlással felérő figyelmeztetést azért látták szükségesnek, mert az eddigi parlamenti szavazásokon a Leszek Miller vezette kormány megmentőjének bizonyult kisebb parlamenti pártok és független képviselők egy része múlt pénteken az ellenzékhez átpártolva, a már jóváhagyott jövő évi büdzsében szereplőnél 360 millió zlotyval magasabb szubvenciót erőszakolt ki az általános sztrájkkal fenyegetődző állami vasúttársaságnak. Ami baljós előjelnek számít, hiszen a szejm a tervek szerint a héten tárgyalja a Miller-kormány által tavaly októberben bejelentett, a társadalom széles rétegeit lefedő érdek-képviseleti szervezetekkel, politikai pártokkal egyeztetett, a következő három évben összesen 32 milliárd zloty megtakarítást jelentő gazdasági csomagot.

Pedig a parlamenti kudarc esetén a lemondását is kilátásba helyező Miller a hét végén valamelyest fellélegezhetett, hiszen a kormánypárt, az SLD legfőbb döntéshozatali szerve egy emberként a támogatásáról biztosította a parlament elé kerülő, fiskális fegyelemről tanúskodó gazdasági csomagot. Nem véletlenül: Jerzy Hausner, a nagy hatalmú gazdasági miniszter alaposan felvizezte - az egyre duzzadó költségvetési deficit és államadósság miatt bizalmatlanná vált pénzpiacok és külföldi befektetők megnyugtatását, illetve a maastrichti kritériumoknak való, az euró 2010-re tervbe vett bevezetéséhez szükséges megfelelést célzó - eredeti programját. A zloty tavalyi 16 százalékos leértékelődéséhez vezető gazdasági folyamatok megállítására is törekvő legújabb tervezetében Hausner különösen a szociális juttatások megnyirbálása terén tett jelentős engedményeket, amelyből három év alatt összesen 12 milliárd zloty megtakarítást tervez. Pedig a parlament által a napokban elfogadott, Aleksander Kwasniewski államfő aláírására váró ez évi költségvetés növekvő hiányról tanúskodik: a deficit a hazai össztermék (GDP) 5,3 százalékára rúg, szemben a tavalyi 4,8 százalékkal.

A tavaly júliusi kinevezésekor a gazdaság felpörgetését főként a költségvetési szigor enyhítésével elképzelő Hausner részéről a legnagyobb meghátrálást az jelenti, hogy a nyugdíjkorhatár 65 évben történő egységesítésének megkezdését négy évvel, 2014-re halasztanák, és a sok visszaélést kiváltó rokkant- és az idő előtti nyugdíjazás szigorítását is a tervezettnél egy évvel később, 2005-től, illetve 2007-től kezdenék. Az idei költségvetés 1,35 milliárd zloty megtakarítástól esne el azzal, hogy a nyugdíjak és különféle szociális juttatások indexálásának megszüntetését egy évvel eltolnák.

Az OECD-országok közül az egyik legmagasabb szintre, a GDP közel 20 százalékára rúgó szociális kiadások megnyirbálását jelentené, hogy a táppénz a fizetés 70, nem pedig a jelenlegi 80 százaléka lenne. Emellett a szejm elé kerülő tervezet társadalombiztosítási járulék bevezetését javasolja az agrártermelők és a jövedelembevallás alapján adózók számára is. Hausner azt reméli, hogy javaslatait az ellenzék azért is támogatja, mert a három évre szóló megtakarítások tetemes részét, mintegy 20 milliárd zlotyt az államigazgatás költségeinek csökkentésével - többek között a közigazgatásban dolgozók létszámleépítésével - kívánja megvalósítani.

Kétkedéssel fogadják ugyanakkor politikai megfigyelők, hogy a Miller-kormány - a szejm jóváhagyása esetén - hajlandó lesz-e jövőre, a parlamenti választás évében végrehajtani a népszerűtlen intézkedéseket. Aligha van azonban vesztenivalója, hiszen - ha képes egyáltalán kitölteni jelenlegi mandátumát - hatalma megtartásához legalábbis csodára lenne szükség. Határozott gazdaságpolitika híján a befektetők bizalma megrendült, a 20 százalékot közelítő munkanélküliség, a korrupciós botrányok, a gazdasági kérdésekben mutatkozó tehetetlenség, erőtlenség miatt pedig a választók pártoltak el a kormánytól. Olyannyira, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a lengyelek 52 százaléka előrehozott választást, 60 százaléka pedig kormányváltást tartana üdvözítőnek.

Ráadásul saját választóinak 42 százaléka is elégedetlen a Miller-kormány teljesítményével. A kormánypárt részéről is egyre több támadás éri, hiszen az SLD népszerűsége a mélypontjára süllyedt. A baloldali párt 17 százalékos támogatottsággal a harmadik helyre szorult, még a populista Önvédelem (SO) is megelőzi, igaz, csak egy százalékkal, a Törvény és Igazság Pártja (PIS) pedig 13 százalékkal a nyomában van. Legfőbb riválisa, a jobbközép-liberális Civil Platform (PO) alaposan elhúzott: ha most lenne a választás, 26 százaléknyi szavazatra számíthatna.

A kormányfő népszerűségén decemberben valamelyest lendített, hogy a majdnem halálos kimenetelű helikopter-balesetét követően igen keményen állta a sarat az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén, és spanyol segédlettel meghiúsította az unió alkotmányának létrejöttét. Konokságából odahaza ugyan kovácsolt némi politikai tőkét, ez azonban mára elillant, miközben - mutatnak rá szakértők - két legfontosabb európai szövetségesét, a német és a francia kormányt csúnyán magára haragította. A Miller kormányzását egyre kritikusabban szemlélő Kwasniewski a Der Spiegel német magazinban nemrég kifejtette: a történteknek csak a lengyel ellenzék örülhet, és áldozatos diplomáciai munkára van szükség a helyzet rendezéséhez.

Úgy tűnik, Millernek egyelőre sikerült valamelyest konszolidálnia párton belüli helyzetét a múlt héten végrehajtott kormányzati személycserékkel. Elérte, hogy az SLD frakcióvezetőjévé eddigi hű belügyminiszterét, Krysztof Janikot válasszák meg, akinek posztjára viszont az SLD-n belül az egyik legfőbb kritikusának számító exkormányfőt, Józef Oleksyt szánja. A privatizáció lassúsága miatt távozásra bírt kincstárügyi miniszter feladatait pedig egyelőre a kormánya motorjának tartott Hausner vette át. Bárhogy alakuljon is a helyzet a Miller-kormány számára sorsdöntő e heti parlamenti szavazáson, a fiskális szigorítással elvben egyetértő legnagyobb ellenzéki párt, a PO is tisztában van azzal, hogy hatalomra kerülése esetén aligha lenne más választása, mint a Hausner-féle gazdasági csomag végrehajtása. Ezért aztán lehet, hogy egyelőre nem provokálja ki a Miller-kormány bukását, hanem inkább meghagyja riválisának, igya ki az a keserű poharat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Új miniszteri biztost neveztek ki az alaptanterv bevezetésének előkészítésére, ismerős arc kapta a feladatot

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Miért rángatja mindenki idegesen a fejét a fekete-fehér csíkok láttán?

Miért rángatja mindenki idegesen a fejét a fekete-fehér csíkok láttán?