Képtelen megállítani népszerűségének hanyatlását Alejandro Toledo perui államfő, akinek politikai bizonytalankodásai a társadalmi feszültség további fokozódásához vezetnek. Szakértők szerint Peruban a tavalyi, halálos áldozatokkal járó bolíviai zavargásokhoz hasonló szociális robbanás fenyeget.

Kis híján megbukott a két és fél éve hatalmon lévő Alejandro Toledo perui államfő ötödik miniszterelnöke is: Carlos Ferrero Costa a napokban éppen csak megszerezte a kormányprogram elfogadásához szükséges szavazatokat a limai parlamentben. A voksolás kimenetele újabb jele volt a hatalom gyengeségének, jóllehet Toledo épp Ferrero decemberi kinevezése (HVG, 2003. január 3.) révén szerette volna növelni népszerűségét. Ám az államfő 2001-ben még 54 százalékos kedveltsége mára 5-7 százalék körülire zsugorodott, a lakosság nagy része - mely a hangzatos szociális ígéretek teljesülésének reményében választotta az ország első indián származású elnökévé - már nem hisz benne.Jogos a csalódottság - ismerte el nemrég maga az államfő is. Ám amíg ő ezt az 1990-től 2000-ig elnöklő Alberto Fujimoritól örökölt gazdasági hanyatlás számlájára írja, a lakosság egyre inkább a Toledo-éra korrupciógyanús eseteit, a barátoknak és ismerősöknek osztogatott állami pozíciókat, a minisztériumok pazarlását, a szociális és a gazdasági ösztönző intézkedések elmaradását emlegeti.

Az elégedetlenségnek szemmel láthatóak a jelei, különösen miután néhány nappal ezelőtt megemelkedett a kenyér ára. A szaporodó tüntetések dühe elsősorban a kormány, illetve a parlamenti képviselők ellen irányul, a legtöbb minisztérium előtt mindennaposak a tiltakozó akciók. A limai parlament épületét az ülések idején rohamrendőrség veszi körül, a tér négy sarkán páncélautók igyekeznek elrettenteni a lázongókat. Múlt kedden éppen egy munkanélküliekből álló népes csoport vonult zászlókkal és transzparensekkel a parlament felé. A kormányellenes jelszavakat skandáló - főként az ország többségét alkotó indiánokból és meszticekből verbuválódott - tüntetők egyik vezetője elkeseredetten ecsetelte a HVG kérdésére, hogy öt évvel ezelőtt, Fujimori idején veszítette el az állását, és azért szavazott Toledóra, mert tőle remélt javulást, ám a helyzet - tette hozzá - az utóbbi két évben csak tovább romlott, nemrég a fia is munka nélkül maradt. A luxusautókon közlekedő és mesés fizetéseket húzó képviselők pedig - helyeseltek haragos szavaira többen is - semmit nem tesznek az érdekükben, nem is fogadják küldötteiket. Jó félórás álldogálás után a mintegy kétszáz fős tömeg békésen tűrte, hogy a rendőrsorfal hangos sípszó közepette kiszorítsa a térről. Hasonlóképpen nyugodtan hallgatták a tüntetők szidalmait az intézkedő rendőrök - nagy részük szintén indán és mesztic -, akik közül a HVG kérdésére többen is elmondták: helyzetük nem sokkal rózsásabb "ellenfeleikénél", fizetésük sok esetben családjuk alapvető kiadásait sem fedezi.

Az IMF limai irodája arra figyelmeztet, ha a jelenlegi trend nem változik, még az idén bekövetkezhet a tavalyi - halálos áldozatokkal járó - bolíviai zavargásokhoz (HVG, 2003. október 25.) hasonló szociális robbanás Peruban. A La Pazt vérbe borító összecsapások az államfő lemondásához vezettek a szomszédos országban, és Peruban is egyre többen jósolják: Toledo nemhogy 2006. júliusig tartó mandátumának végéig, de még az idei évet sem húzza ki az elnöki székben.

Nem mindenki látja azonban ilyen sötéten a helyzetet. A képviselőház "hivatalból" bizakodó sajtóosztályán például arról biztosították a HVG-t, hogy az idén is folytatódó, a várakozások szerint akár 3,5-4 százalékos gazdasági növekedés hamarosan látható eredményeket hoz, és lehetővé tesz néhány - a közhangulatot is javító - szociális intézkedést. Peru ugyanis - jóllehet a legszegényebb államok közé sorolják - a világ egyik természeti kincsekben leggazdagabb országa. A számtalan ásványkincs - köztük a még ma is nagy mennyiségben bányászott arany és ezüst, valamint a réz és a cink -, a több száz kilométer hosszú tengerpartnak köszönhető világelső hallisztexport, az egykori inka birodalom fényét őrző romok és a spanyol gyarmati uralom idejére emlékeztető érintetlen városkák által vonzott turizmus komoly bevételt jelentenek az államkincstárnak. Hogy ebből a szegényebb rétegek is profitáljanak, az a hivatal reményei szerint a küszöbönálló - ám az ellenzék szerint a Ferrero-kormány programjából ismét hiányzó - államháztartási reform révén Toledo elnökségének végére elérhető.

A munkanélküli elégedetlenkedőket addig is azzal próbálják leszerelni Limában, hogy a gazdasági válság és a bűnözés elburjánzása miatt megüresedett belvárosi irodaépületek utcai szintjét megnyitották a mozgóárusok előtt. Luis Vera Valencia, a városháza tanácsosa a példátlan intézkedést azzal indokolta a HVG számára, hogy ezzel helyhez kötötték és ellenőrizhetőbbé is tették a korábban az utcákat elárasztó mozgóárusokat. Egyúttal nekiláttak az épületek felújításának, a szinte elnéptelenedett és lerobbant - pedig gyarmati emlékei okán néhány évvel ezelőtt az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított - belvárost a lakossággal közös akciókkal igyekeznek ismét széppé varázsolni, az épületek homlokzatát újrafesteni, az utcákat és parkokat megtisztítani, a helyiek és a turisták számára is biztonságossá, vonzóvá tenni. Hasonlóképpen a szociális feszültség részleges levezetését és a munkanélküliség enyhítését szolgálja, hogy a fővárosban bárki számára lehetővé tették a taxizást, amit semmilyen engedélyhez sem kötnek. A nem hivatalos taxik számát 180-200 ezerre teszik a nyolcmilliós városban.

Egyre nagyobb gond ugyanakkor a kormány számára a kábítószer-kereskedelem, ezzel párhuzamosan pedig feltámadni látszik a Fujimori idejében lényegében megsemmisített Sendero Luminoso, azaz a Fényes Ösvény nevű terrorszervezet. Az újjászerveződőben lévő - egyelőre kisebb akciókkal jelentkező -, egykor maoista szervezet tagjai a belügyminisztérium szerint ma szinte ideológiamentesen, az őket jól megfizető kábítószer-kereskedők érdekeinek megfelelően tevékenykednek.

Nem sikerül átütő eredményeket elérni a kokaültetvények felszámolása terén sem. A kormány ugyan arról számolt be, hogy tavaly minden korábbinál több, mintegy 11 ezer hektárnyi illegális ültetvényt semmisítettek meg, és ma már csak 31 ezer hektáron termesztenek kokát. Más források - így az ENSZ - szerint azonban ennél jóval nagyobb területen, legalább 47 ezer hektáron, az új ültetvények ugyanis nem szerepelnek a kormány kimutatásaiban. A kokatermesztők nem szívesen térnek át a kormány által javasolt más terményekre - kávéra vagy trópusi gyümölcsökre -, mert azokon kevesebb a haszon. Az egy hektáron termeszthető 600 kiló kokalevélért akár 3 ezer dollárt is megkapnak a földművesek, az ugyanekkora ültetvényen megtermő 2500 kilónyi kávéért mindössze 350-400 dollárra számíthatnak.

A kormány ezért földhöz juttatással is igyekszik elejét venni az illegális kokatermesztésnek. Limától délre haladva a több száz kilométeren át húzódó dimbes-dombos, szélfútta homoksivatagban apró, alig kétszer két méteres, nádfalú viskók százai tűnnek fel. Nuevo Ayacucho település - hirdeti egy rozzant tábla az út mellett, arra utalva, hogy a lakók, akik a közelben se vizet, se áramot, de még egy árva bokrot vagy csenevész fát sem találnak - munkalehetőségről nem is beszélve -, az Andokból, a messzi Ayacucho tartományból érkeztek ide. Korántsem önszántukból: a kormány jelölte ki számukra ezt a területet, miután a terrorizmus, illetve a kokaföldek fölszámolása után el kellett hagyniuk eredeti lakhelyüket Ayacucho államban. Alighanem hamarosan közülük is sokan a limai hajléktalanok és munkanélküliek népes táborát gyarapítják majd.

A kokatermesztők azért is dühösek, mert az USA ugyan évi 140 millió dollárral támogatja az ültetvények felszámolását, ám a kormány az összeg felét a hadsereg és a rendőrség fejlesztésére költi, ahelyett, hogy az átállást támogatná. A kokacserjét termesztő földművesek érdekszövetsége azt tervezi, hogy hamarosan csatlakoznak a városi elégedetlenkedőkhöz, és közösen vonulnak az utcákra. A kokatermesztő völgyekben valóságos harci hangulat uralkodik, február végére általános sztrájkot, tüntetéseket és úttorlaszok felállítását ígérik. Márpedig - szólnak a limai lapok figyelmeztetései - a szomszédos Bolíviában is a feldühödött földművesek és kokatermesztők lobbantották lángra az ottani elnököt elsöprő tavalyi tüzet.

VASS PÉTER / LIMA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

iPhone-ok lassítása: 10x több mobilban cseréltek akkumulátort a vártnál

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

Nem volt válogatós a tolvaj, fűkaszát, jelzőtáblát és biciklit is lopott, utóbbihoz sör is járt

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

7 millió forint sok vagy kevés egy patika állapotú régi zöldséges-Merciért?

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón