Kisebb politikai földrengést okozott a francia jobboldalon, hogy első fokon Alain Juppé exminiszterelnök váratlanul súlyos büntetést kapott Jacques Chirac államfő egykori pártjának illegális finanszírozási ügyében. Az elnöki utódlásért folyó küzdelemben alaposan átrendeződhetnek a kormánypárt belső erőviszonyai.

"Nem vagyunk sem keresztapák, sem maffiózók. A pénteki ítélet indoklása botrányos" - jelentette ki felháborodottan a Libération című párizsi napilapnak Patrick Stefanini, a kormányzó Népmozgalomért Unió (UMP) párizsi szervezetének elnöke két nappal azután, hogy a nanterre-i büntetőtörvényszék január 30-án ítéletet hirdetett a Jacques Chirac francia államfő által alapított, 2002 novemberében az UMP megalakulásával megszűnt egykori gaulle-ista párt, az RPR törvénytelen finanszírozása ügyében (HVG, 2003. október 18.). A fővádlott Alain Juppé, az UMP elnöke és Bordeaux polgármestere szótlanul, ám szemlátomást megrendülve távozott a nanterre-i bíróságról, s a szintén elmarasztalt Stefaninitől eltérően a hét végét is a nyilvánosságtól elzárkózva töltötte. Ez nem is csoda, hiszen meglepően súlyos verdikt született: Juppé 18 hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott, és a büntetést bejegyzik a bűnügyi nyilvántartásba is. Hat társát és 13 vállalatvezetőt, akik törvénytelenül pártfunkcionáriusokat alkalmaztak, szintén bűnösnek talált a bíróság.

Az utolsó pillanatig reménykedtek Juppé védői, hogy ha védencüket elítélik is, a priusza tiszta marad, hiszen az ügyész is ezt kérte. Ellenkező esetben ugyanis rovott múltja tíz évre kizárja Juppét a választásokból, mert a választási kódex 1995-ben módosított rendelkezései szerint két cikluson keresztül automatikusan törlik a jelöltek listájáról azt, aki megszegte a feddhetetlenség követelményét, például visszaélt a közszolgálattal. Márpedig a bíróság szerint pontosan ezt a tényállást merítették ki Juppé cselekedetei 1988 és 1995 között, amikor Chirac pénzügyi helyettese volt a párizsi városházán és jobbkeze az RPR-ben. Mi több, az ítélet indoklásában a bíróság rámutatott, hogy Juppé "visszaélt a szuverén nép bizalmával". Mindez olyan "megszégyenítő" büntetésként értékelhető, amelynek lehetőségéről beszélve Juppé már 2002 őszén a Le Nouvel Observateur hetilapnak adott interjúban kilátásba helyezte, hogy felhagy a politizálásal, mert számára a per kimenetele "személyes etikai kérdés", és hangsúlyozta, hogy ezt mentorának, Chiracnak is nyíltan megmondta. Legutóbb január 13-ai újévi sajtóértekezletén ismételte meg, hogy ha nem lesz jelölhető a választásokon, visszavonul, mert másként "nincs értelme" politikával foglalkozni.

Juppé fogadkozásai ellenére a mértékadó jobboldali politikusok egy emberként álltak ki az exkormányfő mellett, és maradásra buzdították. Lapértesülések szerint a hét végén Juppé órákon át telefonált, és legalább négyszer hívta őt Chirac is, aki arról igyekezett meggyőzni pártfogoltját, hogy van értelme a fellebbezésnek, folytathatja a pályafutását, és változatlanul minden esélye megvan arra, hogy 2007-ben sorompóba szálljon az elnöki posztért. Három napig tartó hallgatás után, hétfőn Chirac nyilvánosan is védelmébe vette Juppét. Kijelentette, hogy Franciaországnak szüksége van az olyan képességű férfiakra, mint Juppé, de értésre adta, hogy tiszteletben fogja tartani a döntését, amelyről Juppé keddi lapzártánk után ígért tájékoztatást. Az UMP elnökének ügyvédje már pénteken jelezte, hogy fellebbeznek, de az év végénél hamarabb nem várható jogerős ítélet. A fellebbezés szakértők szerint nem kilátástalan, bár a tapasztalatok szerint hasonló ügyekben másodfokon általában nem enyhítik az alsóbb szinten meghozott verdiktet. Ráadásul úgy hírlik, hogy a versailles-i fellebbviteli bíróság illetékes tanácsának elnök asszonya szakmai berkekben szigorúságáról és önállóságáról ismert. Ez pedig korántsem mellékes, hiszen a nanterre-i testület tagjaira is megpróbáltak nyomást gyakorolni, olyannyira, hogy Chirac elnök vizsgálatot rendelt el.

Szinte sokkolta a chiracistákat a nanterre-i ítélet. A zavarodottságra jellemző, hogy Jean-Claude Gaudin, az UMP alelnöke pénteken sietve jelezte, ha kell, kész átvenni Juppétől a pártvezetői teendőket. A márciusban esedékes regionális és járási választásokra készülő UMP kampányának valóban nem tenne jót a pártelnök kiesése, Chiracnak azonban ennél nyomósabb érvei is lehettek Juppé meggyőzésére. Az államfő mindenképpen időt akar nyerni, hogy kiagyalhassa, miként tarthatná ellenőrzése alatt az UMP-t - fejtegette a Le Figaro című befolyásos jobboldali napilap -, nehogy a népszerű belügyminiszter, Nicolas Sarkozy megszerezze magának azt a "választási gépezetet", amely eredetileg arra lett volna hivatott, hogy 2007-ben Juppét az elnöki székbe segítse. Ebben az értelemben tehát az 58 éves Juppé, aki egész politikusi karrierjét Chirac szolgálatának szentelte, még egy utolsó áldozatot hozhat főnökéért, ha egyelőre nem köszön le a párt éléről, amely egyébként novemberi kongresszusán tisztújítás elébe néz. Ha Juppé nem bírja cérnával, nem lesz, aki feltartóztassa Sarkozy nyomulását.

Az új jobboldali politikusnemzedék egyik legígéretesebb képviselőjének tekintett Sarkozy nem rejti véka alá elnöki ambícióit - támadják is ezért sokan -, ám a párizsi sajtó szerint Chirac minden követ hajlandó megmozgatni, hogy ne ő legyen az utóda. Nem tudja megbocsátani egykori kedvelt, otthonába is bejáratos munkatársának, hogy az 1995-ös elnökválasztási kampányban átállt Edouard Balladur kormányfő oldalára. Ezért, ha később megtért is a tékozló fiú, és 2002-ben sokat tett Chirac újraválasztásáért, a francia elnök mégsem Sarkozynek, hanem Jean-Pierre Raffarinnek adott kormányalakítási megbízást. Ha Juppé veszi a kalapját, jobb híján a közvélemény-kutatásokban az ősszel katasztrofálisan szereplő Raffarinre hárulhat a feladat, hogy az UMP idei választási hadjáratát irányítsa. Ugyanakkor elemzők szerint erősen kétséges, hogy a kasztosodásra hajlamos francia politikai elitből kilógó Raffarin képes-e hosszú távon is felvenni a versenyt Sarkozyvel, aki pénteken óvatosan elkerülte a nyilatkozatot Juppével kapcsolatban, mert - mint a párizsi Le Monde a belügyminiszter környezetére hivatkozva megszellőztette - nem szerette volna sem azt, hogy olyan benyomást keltsen, mintha leterített ellenfélre mérne csapást, sem azt, hogy képmutatással vádolják. Végül kétnapos kivárás után Sarkozy "barátságáról" és "szolidaritásáról" biztosította az UMP elnökét.

Az államfőhöz fűződő bizalmi viszonyából és lojalitásából megnyilatkozásaiban erényt kovácsoló Raffarinnek mindenesetre szembe kell néznie azzal, hogy Juppé további lépéseitől és a fellebbezés eredményétől függetlenül Chiracot is meggyengítette a nanterre-i ítélet. Nemcsak az ellenzéki szocialista párt, hanem még a jobbközép választók szavazataiért az UMP-vel rivalizáló centrista Unió a Francia Demokráciáért (UDF) háza táján sem mulasztották el felhívni a figyelmet arra, hogy Juppé csupán bűnbak. Miként a Le Monde szerkesztőségi cikke megállapította, Chirac államfőt utolérte pártelnöki múltja. Pálcát törve az RPR nyolcvanas-kilencvenes években kiépített finanszírozási rendszere fölött, a bíróság szemernyi kételyt sem hagyott afelől, hogy Juppé közvetlenül alá volt rendelve főnökének, vagyis a felelősség végső soron azt a Chiracot terheli, akinek méltóságából fakadóan jelenleg mentelmi joga van.

VIDA LÁSZLÓ

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kigyulladt egy busz Budapesten, egy utas le is videózta

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Ötven embert nem találnak a nairobi terrortámadás óta

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike