Az erőszak ismételt fellángolása közepette Ariel Saron izraeli kormányfő bejelentette, elkészítik a Gázai övezetben lévő zsidó telepek egyoldalú evakuálásának tervét. A párbeszédet az is akadályozhatja, hogy a palesztin autonómia vezetése összeomlani látszik, a területeken úrrá lett a bűnözés.

Politikai időzített bomba is lehet Ariel Saron izraeli kormányfőnek az a - barátokat és ellenfeleket egyaránt megdöbbentő - bejelentése, miszerint utasítást adott a Gázai övezetben lévő 17 zsidó kolónia felszámolását célzó tervek elkészítésére. Saron már tavaly év végén egyoldalú lépésekkel fenyegetőzött, ha az izraeli-palesztin békepróbálkozás - az amerikaiak által támogatott útiterv - kudarcot vall, ám eddig sok részletet nem árult el. Most azonban a Háárec izraeli lapnak adott interjú hétfőn közölt előzetese szerint nemcsak konkrét volt, de olyan messzire ment, mint még sem ő, sem bármelyik elődje: felvázolta a Gázai övezetből az 1967-es határokig történő visszavonulás lehetőségét, és ciszjordániai telepek megszüntetésére is utalt.

Hétezerötszáz ember elköltöztetése, több négyzetkilométernyi gyár, üzem, üvegház áttelepítése nem egyszerű feladat - fejtegette a kormányfő, aki mindazonáltal leszögezte, abból indult ki, hogy a Gázai övezetben nem lesznek zsidók. A világ egyik legsűrűbben lakott területén másfél millió palesztin él, ám a sáv ötödét mintegy húsz, erődítményre hasonlító zsidó telep foglalja el. A gázai és a ciszjordániai telepek tanácsának vezetője, Bentzi Lieberman máris ellenezte a tervet, amely szerinte csak a terrort bátorítja.

Az egyoldalú lépéseket egyébként Saron külügyminisztere, Szilvan Salom és a hadsereg vezérkara is ellenzi, ezért felmerül a kérdés: Saron valóban a végeláthatatlan konfliktus gordiuszi csomójának átvágására készül, avagy így akarja megállítani népszerűségének csökkenését? Esetleg a hónap végén Washingtonba készülő kormányfő ekképp szeretné megváltani a repülőjegyét, netán ily módon terelné el a figyelmet az őt fenyegető korrupciós ügyekről?

A koalícióban részt vevő szélsőséges Nemzeti Unió egyik képviselője, Cvi Hendel - aki történetesen a Gázai övezet egyik kolóniáján él - pont azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy a pénzügyi botrányok elől menekül. Az izraeli rendőrség egy éve kezdte a nyomozást arról, hogy Saron 1999-es pártvezéri választási kampányát külföldről finanszírozták-e, ami Izraelben tilos. Egy másik ügyben nemrég vádat emeltek egy üzletember ellen, akit azzal vádolnak: 1999-ben megpróbálta az akkor külügyminiszter Saront megvesztegetni, hogy segítsen egy görög sziget megvásárlását nyélbe ütni.

A másik telepespárti koalíciós partner, a Nemzeti Vallásos Párt (NRP) kedden már a kormányból való kilépéssel fenyegetőzött. Az NRP hétfőn ki is vonult a parlamentből, így Saron a bizalmatlansági szavazást mindössze egy vokssal nyerte meg. A magabiztosnak tűnő kormányfő jelezte, ha kell, új kormányt alakít, és minden bizonnyal a Munkáspárttal létrehozandó nemzeti egységkabinetre gondolt.

A kivonulásról szóló bejelentés máris háttérbe szorította a múlt csütörtökön lezajlott, vitatott izraeli-arab fogolycserét. A Hezbollah libanoni gerillaszervezettel kötött megállapodás értelmében egy izraeli üzletemberért és három izraeli katona földi maradványaiért cserébe a zsidó állam szabadon engedett négyszáz palesztin és 36 egyéb arab foglyot.

Az alku izraeli bírálói nemzeti botránynak nevezték a cserét, mert a zsidó állam feladta elvét, miszerint terrorista szervezettel nem tárgyal. A Háárec egyébként Izrael Achilles-sarkának nevezte, hogy az éppen hatalmon lévő kormányfő nem tud ellenállni az eltűnt izraeli katonák szüleinek - Saront ugyanúgy ez hatotta meg, ahogyan korábban egy másik cserével kapcsolatban a néhai Jichák Rabint is.

Mindazonáltal ellentmondásos, hogy míg a Hezbollah vezetője, a libanoniak és a palesztinok körében hőssé magasztosult Naszrallah sejk élő sajtókonferencián parádézott, Izraelt ellenségnek nevezve és az emberrablások folytatását ígérve, egy palesztin öngyilkos merénylő néhány órával korábban vérfürdővé változtatott egy jeruzsálemi buszt. A Saron hivatalos rezidenciájához közel végrehajtott, az utóbbi négy hónapban a legsúlyosabb akcióban tízen vesztették életüket, a merényletet külön nyilatkozatban a Hamász és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja is magára vállalta. A Hamász egyúttal közölte, a buszrobbantással bosszulta meg a Gázai övezetben egy nappal korábban végrehajtott izraeli katonai akciót, melyben nyolc palesztin vesztette életét.

Az újabb erőszak mindazonáltal megint arra emlékeztetett, hogy a viszonylagos nyugalom félrevezető, az öldöklés bármikor folytatódhat. Még tovább csökkenti az izraeli-palesztin konfliktus megállításának esélyét, hogy számos elemző szerint a Jasszer Arafat vezette Fatah mozgalom és az iszlámista szervezetek, így a Hamász vagy az Iszlám Dzsihád fiatal militánsaiból álló csoportok öngyilkos merényletei, illetve fegyveres támadásai nem csak a megszállás elleni harcot testesítik meg. A PASSIA nevű palesztin kutatóintézet igazgatója, Mahdi Abdul-Hadi úgy véli, a fiatal nemzedéknek elege van a korrupt, idősebb vezetőkből, akiknek az Izraellel folytatott tárgyalásai sehova sem vezettek.

Ráadásul a nacionalista militánsok és a közönséges bűnbandák közötti határ elmosódik. A palesztin területeken, különösen a városokban virágzik a bűnözés - a rablás, az üzleti és politikai leszámolás, az autólopás, a kábítószer-kereskedelem -, hivatalos és nem hivatalos személyek fegyveres bandákat tartanak fenn. Mindehhez hozzájárul, hogy a Fatah apró csoportokra szakadt szét, és a teljesen súlytalan palesztin kormányfő, Ahmed Korej is képtelennek bizonyult egy parancsnokság alatt egyesíteni a szerteágazó palesztin biztonsági szervezeteket.

A Palesztin Hatóság összeomlásában nyilván szerepet játszott az izraeli katonai fellépés, Nabil Saat palesztin külügyminiszter szerint ráadásul a rámalláhi főhadiszállásán izraeli házi őrizetben tartott Arafat elvesztette kapcsolatát népével, így karizmatikus tekintélye sem érvényesülhet. Politikai elemzők és Arafat életrajzírói szerint ugyanakkor az anarchikus állapotok abból is erednek, hogy a palesztin vezető politikai kinevezései általában a riválisok megerősödésének megakadályozását szolgálják. "Ez a titka Arafat túlélésének" - vélekedett Tajszír Naszrallah, a Fatah egyik, demokratikus reformokat támogató vezetője. Mindez nem egy modern állam irányába mutat, hanem a "hadurak feudalizmusa felé".

Bár az utóbbi napokban két magas rangú amerikai diplomata is a térségbe érkezett, hogy feltámassza az útitervet, Richard Armitage külügyminiszter-helyettes múlt csütörtökön egy egyiptomi tévének szokatlan nyíltsággal beismerte: az Egyesült Államoknak az izraeli-palesztin békére irányuló erőfeszítései zsákutcába jutottak.

KERESZTES IMRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lövöldöztek a csomagkézbesítő UPS egyik amerikai raktárában

Lövöldöztek a csomagkézbesítő UPS egyik amerikai raktárában

A csomagtartóban felejtett hulla után lemondott, újra kinevezték a volt megyei rendőrfőkapitány-helyettest

A csomagtartóban felejtett hulla után lemondott, újra kinevezték a volt megyei rendőrfőkapitány-helyettest

A teniszszövetség azért még próbálkozik Fucsovics és Babos bevonásával a válogatottba

A teniszszövetség azért még próbálkozik Fucsovics és Babos bevonásával a válogatottba

Szél és Hadházy végre tudott beszélni az MTVA vezérével

Szél és Hadházy végre tudott beszélni az MTVA vezérével

Egy egészen váratlan dolgot is bejelenthet a Samsung februárban – egy cipőt

Egy egészen váratlan dolgot is bejelenthet a Samsung februárban – egy cipőt

Kiakadt a szegedi városvezetés az SZTE rektorhelyettesének nyilatkozatán

Kiakadt a szegedi városvezetés az SZTE rektorhelyettesének nyilatkozatán