A kormánypárt és az ellenzék egyaránt megkezdte a felkészülést a júniusi helyhatósági, valamint a novemberi elnök- és parlamenti választásra Romániában. Eközben két brüsszeli szakértő Bukarest uniós csatlakozási tárgyalásainak megszakítását próbálja elérni.

Valósággal lubickolt a Brüsszelből, egyenesen Günter Verheugen bővítési biztostól érkezett dicséretözönben Adrian Nastase román miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján. Büszkén idézte Verheugen szavait: "Románia tíz évet elvesztegetett a korábbi tehetetlen kormányokkal, a mostani az egyedüli, amely eredményeket ért el." A sajtót előszeretettel kioktató Nastasét egy váratlan áramszünet még a kényelmetlen kérdésektől is megmentette, pedig a gyertyafényben távozó újságírók két friss botrányról is ki akarták faggatni: valóban felmerült-e, hogy megszakadnak az uniós csatlakozási tárgyalások, és igaz-e, hogy Románia a 2001. októberben született tiltás óta újabb 1500 gyereket adott örökbe külföldi állampolgároknak. A brüsszeli hírek szerint ugyanis Emma Nicholson angol bárónő, az Európai Parlament (EP) román ügyekkel kapcsolatos jelentéstevője, valamint Arie Oostlander holland néppárti képviselő márciusban az EP plénuma előtt akarja javasolni a csatlakozási tárgyalások megszakítását Bukaresttel.

Derült égből villámcsapásként érte a Románia 2007-es EU-felvételét máris tényként ünneplő kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) a brüsszeli hír. Különösen, hogy 2004 választási év Romániában: júniusban helyhatósági, novemberben pedig elnök- és parlamenti választásokat tartanak. Az ellenzéki liberálisok (PNL) pedig - éppen a brüsszeli kritikát meglovagolva - máris a kormány lemondását, előrehozott választások kiírását követelik.

Lady Nicholson - aki a romániai árvaházi gyermekek külföldi örökbefogadásának ellenőrizetlensége okán 2001-ben már javasolta a tárgyalások felfüggesztését (HVG, 2003. május 10.) - most a jogrend hiányosságait, a mindent átszövő korrupciót hozta fel aduként. A nála jóval keményebben fogalmazó Oostlander pedig kijelentette: "Románia nem jogállam."

A kritika igencsak éles, ám valószínűleg megfogalmazói is sejtik, nincs sok esélyük az indítvány keresztülvitelére. Ráadásul az EP szocialista frakciójának alelnöke, Gary Titley máris "butaságnak" titulálta azt, és nyomban elismeréssel illette Bukarest egyébirányú eredményeit. Arra azonban feltehetően alkalmasak voltak a vádak, hogy - a felmérések szerint - a lakosság ötvenszázalékos támogatottságát élvező Nastase-kabinet érezze: figyelik. Talán arra is jó volt az intés - reménykednek ellenzéki körökben -, hogy a gazdasági és szociális gondokat a kormány ne a kizárólag kampánycélú túlköltekezésekkel orvosolja.

Azt azonban az ellenzék is kénytelen elismerni, hogy a 2003-as előzetes makrogazdasági mutatók - az ipari termelés 4,8 százalékos bővülése, a 14,1 százalékos infláció, a 4,2 százalékos GDP-növekedés, valamint a 2,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány - Romániában régen látott kedvező folyamatokat jeleznek. Még akkor is, ha a mérleg másik serpenyőjében tetemes külkereskedelmi deficit, átszervezésre váró nagy állami vállalatok tucatjai, padlóra küldött mezőgazdaság, az egészségügyi pénztár 28 ezer milliárd lejes (1 forint = 155 lej) kinnlevősége, az energiaipar és a Petrom olajvállalat privatizációjának halasztgatása áll. A csatlakozási tárgyalások pedig Hildegard Puwak integrációs miniszter tavalyi lemondása (HVG, 2003. október 4.) óta sem pörögtek fel. Románia eddig 22, jobbára "sima" fejezetet zárt le, a keményebbnek ígérkező témák még hátravannak: a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az energiaipar, az igazságügy, a belügy és a szolgáltatások.

Nem igazán hozza lázba azonban mindez a 3-4 millió lejes átlagbérbe, a 1,5-2,5 millió - vidéken gyakran csak 300-500 ezer - lejes nyugdíjakba lassanként beletörődő embereket, akiket az utóbbi időben már a legbefolyásosabb szakszervezeti tömörülések sem képesek az utcára vinni. Az apátiára jellemző, hogy még a vasút tavalyi 19 ezer fős elbocsátási hulláma is különösebb ellenállás nélkül, szinte teljes csendben zajlott le. A múlt héten aztán Mihai Tanasescu pénzügyminiszter még az öt nulla levágását jelentő "pénzreform" ötletét is bedobta. A választók voksolási kedvét javítani igyekvő Tanasescu szerint - jóllehet nemrég bocsátották ki az egymillió lejes bankót - 2005-ben eltűnhetnek a lakosságot irritáló milliós árcédulák, és például egy liter benzin ismét 2,50 lej lesz, a villamosjegyért pedig mindössze 75 banit kell majd adni - akárcsak egykor, a szocializmus idején.

A választási év egyedüli kérdése a szociális béke közepette kormányzó PSD számára az, hogy hány polgármesteri helyet szerez a párt, és hány százalékkal nyeri meg a parlamenti választásokat. Az államfőválasztás legesélyesebbjének is Nastase látszik, jóllehet a hivatalos jelölések még meg sem történtek. Nem sikerült viszont dűlőre jutni a bukaresti főpolgármesteri szék ügyében. A párt egyelőre megfelelő karizmájú jelöltet keres, aki eséllyel vehetné fel a versenyt a jelenlegi főpolgármesterrel, Traian Basescuval, a Demokrata Párt (PD) és a liberálisok tavaly kötött, a közvélemény-kutatások szerint mára országosan 27 százalékos népszerűséget szerzett választási koalíciójának jelöltjével. Nyolc éve Ilie Nastase teniszezőt, négy éve pedig Sorin Oprescu orvost vetették be ellene - sikertelenül.

A mérvadónak tartott IMAS közvélemény-kutató felmérése alapján 15 százalékra taksált nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) vezére, Corneliu Vadim Tudor azonban máris követ hajított a belpolitikai állóvízbe. Brassóban szobrot állíttatott az 1995-ben megölt Jichák Rabin egykori izraeli kormányfőnek, majd bejelentette: kampányát előreláthatólag Ejal Arad, Ariel Saron jelenlegi izraeli miniszterelnök korábbi kampánystábjának tagja irányítja.

A júniusi helyhatósági választások legnagyobb vesztese azonban az elemzők szerint feltehetően a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lesz. Az RMDSZ-t ugyanis igencsak meggyengítik a belőle kiszakadt szervezkedések, így a tavaly alakult Székely Nemzeti Tanács (SZNT), valamint a Tőkés László Királyhágó-melléki református püspök nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Különösen, hogy az általuk nemrég létrehozott Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) múlt hét végi székelyudvarhelyi kongresszusán bejelentette: saját polgármester- és képviselőjelölteket állít a nyári helyhatósági választáson.

Még mindig tépelődik eközben az RMDSZ, kössön-e újabb megállapodást a PSD-vel a kormány parlamenti támogatásáról. Miközben a támogatásért cserébe a Markó Béla vezette RMDSZ a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem két új magyar karának megalakítását és az aradi Szabadság-szobor felállítását kéri, a PSD Kovászna megye nyolc városában saját magyar polgármesterjelölt indításával igyekszik gyengíteni a pártot. Az ötlet egyébként a PRM-nek is megtetszett, várhatóan tucatnyi erdélyi településen indít magyar jelöltet. Az RMDSZ-szel párhuzamosan szerveződő tanácsok és szövetségek önálló listaállítása azonban korántsem lesz könnyű, hiszen a PSD-RMDSZ tandem még a 2002-es párttörvényben gondoskodott arról, hogy az indulás feltétele legalább 25 ezres - legkevesebb 15 megyéből verbuválódó - párttagság legyen. Ez pedig - legalábbis Székelyudvarhely polgármestere, Szász Jenő MPSZ-elnök szerint - továbbra is biztosítja az RMDSZ monopolhelyzetét.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Itt van a Brexit B-terve: újabb tárgyalással húznák az időt

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Kaszinó, média, vendéglátás, egyebek: Mi lesz Andy Vajna céges örökségével?

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak

Ránéztek Trump Facebook- és Instagram-fotóira, és kiderült, hogy többet számítógéppel manipuláltak