Oroszország január végén egynapos részleges gázszünettel adta Belarusz tudtára, komolyan gondolja, hogy a meglehetősen...

Oroszország január végén egynapos részleges gázszünettel adta Belarusz tudtára, komolyan gondolja, hogy a meglehetősen lassan formálódó orosz-belarusz államszövetségben piaci alapokra kell helyezni a gazdasági kapcsolatokat. Az új viszonyok keretében Moszkva csak 306 millió dollárt ajánl a Beltranszgaz nevű belorusz gázszolgáltató cég tulajdonának 51 százalékáért, míg Minszk egymilliárdot szeretne kapni a független szakértők szerint a kért összeg harmadát érő tulajdonrészért.

Minszk eddig 28-29 dollárt fizetett az orosz földgáz ezer köbméteréért, és a gázstoppal arra figyelmeztették, ha nem adja el a Beltranszgaz többségi tulajdonát, akkor csak jóval magasabb áron vásárolhat földgázt. A Kommerszant című moszkvai lap értesülései szerint a csap elzárása előtti sikertelen tárgyalások szünetében az orosz küldöttség tagjai Moszkvával konzultáltak, és ezután az addigi 41-45 dollár helyett már ötvenet kértek ezer köbméter földgázért.

A múlt héten végül megszületett a februárra szóló egyezség: az egyik orosz gázszolgáltató, az Itera megállapodott Minszkkel, és a néhány kisebb orosz szállító is közölte, kész a megállapodásra. Bár az Itera által kért árat nem hozták nyilvánosságra, elemzők szerint Minszk 50 dollár körüli árat fizet ezer köbméterenként.

A Minszkkel folytatott tárgyalásoktól függetlenül Dmitrij Rogozin, az orosz parlament alsóházának alelnöke, a Rogyina (Haza) tömörülés társelnöke egy szombati tévéműsorban közölte: Oroszországnak gazdasági nyomással kell érvényesítenie érdekeit a volt szovjet tagköztársaságokban. "Miénk a kőolaj, miénk a földgáz. Nem értem, miért vacakolunk; keményebbnek kell lennünk, ha akarunk valamit" - vélekedett a politikus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Fagyos szelek

Az erősödő Oroszország és a szuperhatalmi státusát védelmező USA közötti érdekellentétek komoly politikai vitákba torkollhatnak. A párharc a volt szovjet tagköztársaságok területén dőlhet el: ha az USA "hazai pályán" is kordában tudja tartani Moszkvát, Oroszország nem válik újra nagyhatalommá.

Mi a különbség a propaganda és az elemzés között? Ezen az adatsoron bemutatjuk

Mi a különbség a propaganda és az elemzés között? Ezen az adatsoron bemutatjuk

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Egy autószállítón próbált egy lopott Audit átvinni Romániába

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban

Fotók: Klimt-domborművet találhattak egy nagykörúti lakásban