Az összeesküvés-elméleteket kovácsolók szerint egy elitből álló világkormány létrehozásán fáradozik az ötven éve, befolyásos politikusok és üzletemberek laza társaságaként alakult Bilderberg-csoport, amely teljes titoktartás mellett évente egy hétvégén tanácskozik a világ aktuális dolgairól.

Az előkelő versailles-i Trianon Palace Hotel szobáit tavaly egy hosszú májusi hétvége előtt kiürítették, a helyiségeket zordon titkosszolgálati alkalmazottak vizsgálták át, a személyzet tagjait biztonsági ellenőrzésnek vetették alá. Amikor végeztek, az elegáns épület elé rendőri felvezetéssel limuzinok érkeztek, amelyek utasai eltűntek a bejárat mögött, hogy csak vasárnap távozzanak a szállodából. A találkozóról az újságírókat aprólékos gondossággal távol tartották, záróközlemény nem készült, az elhangzottakkal kapcsolatban csak találgatások léteznek, az azonban valószínű, hogy amiről szó volt, a világ sorsát befolyásolhatja. Ezt garantálja a résztvevők névsora, amely a nyugati politikai és gazdasági elit befolyásos személyiségeit tartalmazza, az amerikai neokonzervatívok két fő ideológusától, Richard Perle-től és Paul Wolfowitztól Giscard d'Estaing volt francia államfőn - és az Európai Unió alkotmányozó konventjének elnökén - és Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszteren keresztül a bankár David Rockefellerig, illetve James D. Wolfensohnig, a Világbank elnökéig.

A titokba burkolózó társaság a Bilderberg-csoport nevet viseli az után a hollandiai szálloda után, ahol csaknem pontosan fél évszázada, 1954 májusában először találkoztak az akkori nyugati világ vezető politikusai és gazdasági potentátjai. Évente tartott megbeszéléseikről a külvilág szinte semmit nem tud - a tanácskozások tényét is csak a hetvenes évek óta ismerik el -, a média érdeklődését pedig azzal hárítják el, hogy a rendre 100-120 résztvevő éppen a nyilvánosság figyelmét kerülve akar és tud nyíltan gondolkodni és beszélni a világ aktuális dolgairól. A csoport azonban éppen zárkózottsága és - az érintett országok aktuális hatalmi viszonyainak függvényében időről időre változó - összetétele miatt a folyóiratokban, könyvekben és az interneten összeesküvés-elméleteket kovácsolók érdeklődésének középpontjába került. E szerint a nyugati hatalmi elitet reprezentáló bilderbergisták nem kevesebbet tesznek, mint a világ sorsát irányítják a színfalak mögül, állam- és kormányfőket emelnek magasba vagy buktatnak meg, végső soron pedig egy, az érdekeiket képviselő világkormány létrehozásán fáradoznak.

A Bilderberg-csoport eszmei atyja az 1888-ban, az akkoriban osztrák uralom alatt álló Krakkóban született Joseph Retinger, aki a párizsi Sorbonne-on szerzett diplomát, és 1960-as haláláig öt évtizeden keresztül az európai elitben forgolódott, ahol - jóllehet ma már kevesen emlékeznek rá - kortársai az egyik legbefolyásosabb szürke eminenciásnak tartották. A szintén lengyel származású író, Joseph Conrad titkára volt Nagy-Britanniában, majd a második világháború alatt az emigráns lengyel kormányt vezető Wladyslaw Sikorski tábornok tanácsadójaként tevékenykedett. Európa kettészakadása és Lengyelország kommunistává válása után úgy vélte, hogy Észak-Amerika és Nyugat-Európa elitjeinek együttműködésével lehet a "marxista hegemónia" előrenyomulását megakadályozni; kapcsolatait megmozgatva ezért hívta össze 1954-ben a korabeli politikai és gazdasági döntéshozók színe-javát a hollandiai Oosterbeek városka Bilderberg nevű szállodájába.

A háttérben maradó Retinger - aki az Európa Tanács létrehozásában, illetve az európai egység ideológiai megalapozásában is fontos szerepet játszott - a Bilderberg-csoport elnöki posztjára a jelenlegi holland királynő, Beatrix apját, Bernhard herceget kérte föl, mit sem törődve azzal, hogy (az elméleteket gyártóknak újabb muníciót adva) ő korábban az SS tagja volt. A herceg 22 évig állt a csoport élén, és 1976-ban azért kellett lemondania, mert belekeveredett a Lockheed amerikai repülőgépgyár megvesztegetési botrányába.

A csoportnak formális struktúrája éppúgy nincs, mint állandó tagsága: a minden évben más ország luxushoteljében tartott tanácskozásra meghívottak listáját egy bizottság állítja össze aszerint, kik számítanak a transzatlanti elit tagjainak, és kik az "új reménységek". Az összejövetelek költségeit a hírek szerint a bilderbergista cégek - mint a Fiat, a Daimler, a Barclays vagy a J.P. Morgan Chase - állják, a telefont és a szobaszervizt viszont a résztvevők maguk fizetik, akik semmilyen vendéget nem hozhatnak a rendszerint golfozással színesített munkahétvégére.

A transzatlanti elit tagjai a kiszivárgott értesülések szerint az évtizedek során többször is hajba kaptak: 1957-ben például Szuez ügyében, később Tajvan miatt, legutóbb pedig Irak kapcsán alakult ki állítólag komolyabb vita. Az elhangzottak ismeretének hiányában nehéz lemérni, milyen lépésekre késztették a döntéshozókat a színfalak mögötti megbeszélések, ám a társaság befolyását kutató lapok idézik a hallgatást megtörő Jack Sheinkmant, a New York-i Amalgamated Bank elnökét, aki szerint a Bilderberg-csoport köreiben a közös európai valuta ötletét jóval annak hivatalos politikává válása előtt megvitatták, és az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatok felvétele már azelőtt terítékre került, hogy Richard Nixon bármit is tett volna.

Egy brit újságíró szóra bírta Denis Healeyt, a volt brit munkáspárti pénzügyminisztert - a Bilderberg-konferenciák rendszeres résztvevőjét -, aki felidézte, amikor politikai reménységként 1975-ben már a toryk vezérévé váló Margaret Thatchert, 1991-ben pedig a még ismeretlen arkansasi kormányzót, Bill Clintont látták vendégül. Healey mondott egy példát a tanácskozás befolyására is. A Falkland-szigetekért vívott 1982-es háború idején Nagy-Britannia szankciókat követelt Argentínával szemben, ám a nemzetközi közösség nem hajlott erre. Az az évi dániai Bilderberg-tanácskozáson viszont a Munkáspártból kilépve a brit Szociáldemokrata Pártot létrehozó David Owen olyan hatásosan érvelt, hogy nem sokkal később Thatcher "megkapta" a szankciókat Argentína ellen.

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Konspirációs történelem

A tömegek fölé emelkedő és a közös célokat felvilágosultsága, tudása okán meghatározó elit, valamint az ilyen...

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon

Ezt a versenyt is a kínaiak nyerték: kihajtottak az első magok a Holdon

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben

Uszoda épül az 52. emeleten, tériszonyosoknak nem ajánlott

Uszoda épül az 52. emeleten, tériszonyosoknak nem ajánlott

Visszaüzent Bayernek a megtámadott 18 éves: „Nézzen a tükörbe!”

Visszaüzent Bayernek a megtámadott 18 éves: „Nézzen a tükörbe!”

Új amerikai szörnyeteg, amelynek a kisebb motorja is 6,4 literes

Új amerikai szörnyeteg, amelynek a kisebb motorja is 6,4 literes