A tömegek fölé emelkedő és a közös célokat felvilágosultsága, tudása okán meghatározó elit, valamint az ilyen...

A tömegek fölé emelkedő és a közös célokat felvilágosultsága, tudása okán meghatározó elit, valamint az ilyen törekvéseket elérendő létrehozott titkos - vagy annak vélt - társaságok nem a 20. század eszmei szülöttei. A témának könyvet szentelő amerikai újságíró, Daniel Pipes véleménye szerint az ezzel összefüggő konspirációs elméletek először a francia arisztokrata, Hugues de Payens által 1119-ben létrehozott Templomos Lovagrendet övezték.

A francia forradalom idején erősödtek meg a bajor gyökerű illuminátusok, valamint a szabadkőművesek, amely utóbbiakhoz a mai napig különböző találgatások kötődnek, noha tanításaik már széles körben hozzáférhetőek. A történészek pedig nemcsak arra emlékeznek, hogy Kossuth Lajos a szabadkőművesek közé tartozott, hanem arra is, hogy az USA - ahol különösen virágzik az összeesküvés-elméletek gyártása - első elnöke, George Washington is a páholy nagymestere volt, és legalább tag a Függetlenségi Nyilatkozatot aláírók zöme, mint ahogy a Fehér Ház későbbi urai közül Teddy Roosevelt, Franklin D. Roosevelt vagy Harry Truman.

Az illuminátusok platóni eredetű elitelméletét az 1870-es években újította meg John Ruskin oxfordi filozófiaprofesszor, aki a tanult és tehetős uralkodó osztály feladatává kívánta tenni a világ "civilizálását". Nézetei gyakorlatba átültetéséhez befolyásos szövetségest is talált a brit gyarmatbirodalom kiépítésében kulcsszerepet játszó Cecil Rhodes személyében, aki óriási magánvagyona segítségével, Ruskinnal közösen, 1881-ben létrehozta a Kerekasztal-csoportot. A kiválasztott arisztokraták, álmodozók és tudósok csoportja Rhodes 1902-es halálát követően is folytatta munkáját - egy brit dominanciájú világbirodalom felrajzolását és eszmei megalapozását -, tagjai a második világháború végéig meghatározó pozíciókban voltak a brit külpolitikában, és fontos posztokra kerültek a nemzetközi pénzvilágban is.

Maga a Kerekasztal-csoport az első világháborút követően - az angolszász hatalmak győzelmével és az USA világpolitikai tényezővé emelkedésével - az 1919-es párizsi béketárgyalások farvizén kettészakadt, és Nagy-Britanniában a Royal Institute for International Affairs, az Egyesült Államokban pedig a New York-i székhelyű Council on Foreign Relations (CFR) született belőle. Ez utóbbit egyébként a világkormányról fantáziáló összeesküvéselmélet-gyártók éppúgy a Bilderberg-csoport "testvérének" tartják, mint az 1973-ban létrehozott Trilaterális Bizottságot, amely az emancipálódott Japánt vonta be a korábban csak transzatlanti együttműködésbe.

A színfalak mögül a világot irányító titkos csoport képét fölfestőknek abban persze igazuk van, hogy mindhárom társaságban a nyugati politikai, illetve gazdasági elit cserél eszmét a világ aktuális dolgairól, és nem kevés köztük a személyi átfedés sem, elég csak Rockefellerre vagy Kissingerre gondolni. Ráadásul az "új világrend" kifejezést a világkormánytól félők először a CFR külpolitikai folyóirata, a Foreign Affairs 1974. áprilisi számában fedezték föl, ahol a New York-i Columbia Egyetem professzora, Richard Gardner használta egy olyasfajta, a nemzeti szuverenitást megkerülő "világkormány" működésének korára, amelyet a technológiai, gazdasági és politikai folyamatok hoznak létre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Bábmesterek

Az összeesküvés-elméleteket kovácsolók szerint egy elitből álló világkormány létrehozásán fáradozik az ötven éve, befolyásos politikusok és üzletemberek laza társaságaként alakult Bilderberg-csoport, amely teljes titoktartás mellett évente egy hétvégén tanácskozik a világ aktuális dolgairól.

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

A BKV-nak innentől kezdve saját zsebből kell költenie a hároméves villamosokra

A BKV-nak innentől kezdve saját zsebből kell költenie a hároméves villamosokra

Fontos győzelmet aratott a kézilabda-válogatott

Fontos győzelmet aratott a kézilabda-válogatott

Londonban a rendőrség elkobozta az azeri oligarcha nejének kincset érő gyémántgyűrűjét

Londonban a rendőrség elkobozta az azeri oligarcha nejének kincset érő gyémántgyűrűjét

Ön is köztük volt? A fél világ letöltötte már ezt az alkalmazást

Ön is köztük volt? A fél világ letöltötte már ezt az alkalmazást

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?

Miben és hogyan segíthet a figyelő hallgatás?