Egy héttel a moszkvai metrórobbantás után, múlt pénteken ismeretlen tettesek Katar fővárosában, Dohában levegőbe...

Egy héttel a moszkvai metrórobbantás után, múlt pénteken ismeretlen tettesek Katar fővárosában, Dohában levegőbe repítették a Zelimhar Jandarbijev volt csecsen alelnököt és ügyvezető elnököt szállító terepjárót. A költőből szélsőséges muszlim politikussá vált, 52 éves férfinak esélye sem volt a túlélésre: a motorháztető alá rejtett távirányítású pokolgép leszakította az autó első felét, és Jandarbijev a merénylet után egy órával belehalt sérüléseibe. Az egyik dohai mecsetből távozó emigráns megölését csecsen politikusok egyből Moszkva művének nevezték, és dohai illetékesek is - országnév említése nélkül - külföldi titkosszolgálatokat vádoltak a Katarban szokatlan bűncselekmény elkövetésével.

Az orosz titkosszolgálatok vezetői cáfolták, hogy Moszkva állna a merénylet mögött, a robbantást azzal magyarázták, hogy Jandarbijev nem fizette ki azerbajdzsáni hitelezőkkel szembeni jelentős tartozását. Moszkva egyébként már több alkalommal is kérte Katartól Jandarbijev kiadását, mivel szerinte az orosz különleges erők által 1996-ban meggyilkolt Dzsohar Dudajev elnök helyére lépett Jandarbijev jelentős részt vállalt a csecsen terroristák akciói - köztük a 2002-es moszkvai túszszedés - finanszírozásában. Jandarbijev neve egyébként szerepelt a nemzetközi terrorista szervezetekkel kapcsolatot tartó személyeket felsoroló ENSZ-listán is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Magánszám

Kemény kézzel uralja Csecsenföldet Ahmed Kadirov, a tavaly októberi elnökválasztás győztese: bizalmasai irányítják a lakosságot terrorizáló helyi félkatonai erőket. A helyzet Moszkvának is megfelel, hiszen ha a csecsenek magukkal vannak elfoglalva, előbb-utóbb elhalkulnak a helyi orosz politikát bíráló hangok.

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

Milliókkal többen halnak meg a légszennyezés miatt évente, mint gondolták

Bohóc a kereszten

Bohóc a kereszten

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Lélegzetelállító videón örökítették meg, ahogy megebédel egy nagy fehér cápa

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról

Palkovics is dönteni fog a Széchenyi- és Kossuth-díjakról