A hágai Nemzetközi Bíróság is az izraeli-palesztin médiaháború színterévé vált, miután hétfőn vizsgálni kezdte az Izrael által Ciszjordániában épített biztonsági fal ügyét. Közben az újabb jeruzsálemi öngyilkos merénylet időzítése azt mutatja, az erőszak célja pusztán a vérontás.

A 2000 szeptemberében kezdődött intifáda első napjait idézték a hétfőn a ciszjordániai biztonsági fal mentén tartott nagyszabású palesztin tüntetések: fiatalok ezrei köveket dobáltak, az izraeli katonák pedig könnygázgránátokkal léptek fel ellenük. A palesztinok által "a harag napjának" nevezett megmozdulást akkorra szervezték, amikor a Hágában székelő Nemzetközi Bíróság - az ENSZ legmagasabb jogi szervezete - megkezdte a három napig tartó első meghallgatásokat arról, nemzetközi jogot sért-e a fal építése. A keresetet, az ENSZ közgyűlésének támogatásával, a palesztinok nyújtották be tavaly decemberben.

A palesztin képviselők mindjárt az első napon közölték, hogy a fal - amely többnyire hatalmas betonelemekből, illetve megerősített drótkerítésből áll - megakadályozza az életképes palesztin állam létrehozását, mivel a már megépített rész és a tervezett nyomvonal is az Izraelt Ciszjordániától elválasztó úgynevezett zöld vonaltól keletre kanyarog. Az ENSZ szerint a palesztinok által követelt Ciszjordánia területének 15 százalékát Izraelhez "csatoló" falat a palesztinok azért tartják illegálisnak, mert megszállt területen létesül.

A palesztinok leválasztását célzó, 730 kilométer hosszúra tervezett falból eddig 180 kilométernyi épült fel, kilométerenként 2 millió dollárért. Míg Izrael azt állítja, a fal megvédi polgárait az öngyilkos merénylőktől, és nem jelent politikai határt, ráadásul bármikor lebontható, a palesztinok földjük elrablását látják építésében.

Bár a csak hónapok múlva várható esetleges végső döntés nem kötelező érvényű, Izrael nem küldte el képviselőit a 15 bíróból álló törvényszék elé. A zsidó állam szerint ugyanis az ügy politikai, és nem jogi természetű, ezért az nem tartozik a hágai bíróságra. Tucatnyi ország - köztük Szaúd-Arábia, Dél-Afrika és Kuba - a palesztin álláspont mellett fog érvelni. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és sok más nyugati ország azonban - miközben elítéli a fal építését - osztja az izraeli véleményt, miszerint a bíróság beavatkozása akadályozza a párbeszédet.

Csakhogy a békefolyamat romokban hever, amit már önmagában a hágai bírósági eljárás is mutat. Nyilvánvalóan jóval többről van szó, mint egyszerűen nemzetközi jogi döntésről, mivel az esetleges ítélet befolyásolhatja a világ közvéleményét. Megfigyelők emlékeztetnek rá: 1971-ben például a bíróság illegálisnak minősítette Namíbia dél-afrikai megszállását, ami nemzetközi szankciókat vont maga után, végül pedig elvezetett Namíbia függetlenségéhez.

Ha a bíróság előtt Izrael nem is képviselteti magát, a tárgyalásoknak otthont adó hágai Béke-palota előtt több száz izraeli tüntetett, köztük öngyilkos merénylők áldozatainak hozzátartozói. A külügyminisztérium küldöttséggel állt az újságírók rendelkezésére, egy izraeli mentőszolgálat pedig a január 29-ei jeruzsálemi öngyilkos merényletben kiégett busz elszenesedett vázát állította ki. A palesztin demonstrálók a fal mását építették fel, hogy aztán látványosan lerombolják. A holland rendőrség barikádokkal választotta el egymástól a két tábort.

A fal építése miatti nemzetközi tiltakozás hatásának tudják be, hogy Izrael a nyomvonal átrajzolását ígérte, és vasárnap hozzáfogott egy nyolc kilométeres szakasz lebontásához, amely két palesztin falut vág ketté. Miközben Szilvan Salom külügyminiszter cáfolta, hogy a bontásnak és a hágai meghallgatásnak köze lenne egymáshoz, Joszéf Tomi Lapid igazságügy-miniszter közölte: Izrael le fogja aratni a lépésből származó "igen kedvező médiavisszhang" gyümölcsét.

A hágai eljárás kezdete előtti napon végrehajtott újabb jeruzsálemi öngyilkos merénylet azonban árthat a palesztin érvelésnek Hágában. A vasárnap reggeli csúcsforgalomban elkövetett, nyolc életet kioltó robbantás időzítése - írta a Háárec izraeli lap - azt jelzi: a merényletet elítélő Jasszer Arafat Palesztin Hatósága (PH) gyakorlatilag elvesztette a palesztin területek feletti ellenőrzést. Saját érdekeit is képtelen megvédeni, hiszen az erőszak mögött - vélekedett az újság - nincs logika, célja csupán maga a vérontás. A palesztin zavarodottságot jelzi, hogy az Arafat Fatah mozgalmából alakult Al-Aksza Mártírjainak Brigádja előbb vállalta a merénylet elkövetését, később viszont cáfolta érintettségét.

A Háárec szerint az izraeli kormánnyal sincs minden rendben. Ariel Saron miniszterelnök néhány hete felvetette a Gázai övezetből történő egyoldalú, gyakorlatilag majdnem teljes kivonulást, ám a katonai fejlemények nem állnak összhangban a diplomáciai lépésekkel. Két hete az izraeli hadsereg behatolt az övezetbe, és 15 palesztint - köztük fegyvereseket is - megölt. Akkor a Hamász szélsőséges szervezet bosszút esküdött - ki tudja, végül melyik szervezet hajtotta végre a megtorlást.

Ha mégis tudatos volt a vasárnapi merénylet időpontjának megválasztása, akkor annak üzenete csak az lehet: bizonyos palesztin körök szerint teljesen mindegy, mi történik Hágában, a fallal szemben csak erőszakkal lehet harcolni. Nemcsak az autonómia hatósága, de a Fatah is összeomlani látszik. A fiatalabb nemzedék - sok elemző az intifáda kirobbantását is az ő számlájukra írja - nem látja értelmét a tárgyalásoknak. Közben a PH-ban ülő, az idősebb generációkhoz tartozó Fatah-vezetőkkel szemben folyamatosak a korrupciós vádak, amelyek hol igaznak bizonyulnak, hol csak a riválisok befeketítését szolgálják. Az egyik legutóbbi vádaskodás szerint például az Ahmed Korej palesztin kormányfő családjának tulajdonában lévő Al-Kudsz Cement Company betont ad el zsidó telepek bővítésére, sőt állítólag még a falhoz is szállít betonelemeket.

Miközben a Gázai övezetből való egyoldalú izraeli kivonulást egyre több izraeli - legutóbb már a megkérdezettek 77 százaléka - támogatja, úgy tűnik, hogy ott a katonák távozása után nem a PH vagy a Fatah, hanem a Hamász lesz az úr. Az iszlámista szervezet - nyilatkozta egy Fatah-tisztviselő - hatalmas menekülttáborként irányítja az övezetet. A szervezetnek nincs rendszeres kommunikációs csatornája a PH-val, sőt a valamennyi palesztin frakció tűzszünete érdekében közvetítő egyiptomiak is felhagytak a próbálkozással.

De nemcsak a konzervatív Gázai övezetben, hanem a nyugatiasabb Ciszjordániában is egyre többen fordulnak a vallás felé a gazdasági kilátástalanság és a "bezártság érzése" miatt. Újabban még a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű marxista szervezet is Korán-idézeteket pingál plakátjaira, röpcéduláira. Ráadásul - állította Ejad Szarradzs gázai pszichiáter - a nők sokkal jobban radikalizálódnak, mint a férfiak, ami pedig azt jelenti, hogy a gyermekek még szüleiknél is harciasabbakká válhatnak. Egy 12 éves gyerekek körében végzett felmérés például nemrég azt mutatta: a megkérdezettek negyede 18 éves korára mártírhalált szeretne halni - azaz izraeliek elleni öngyilkos merényletet akar elkövetni.

KERESZTES IMRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tovább durvul a harc Palkovics és az MTA elnöke között

Tovább durvul a harc Palkovics és az MTA elnöke között

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Elvonón van, de februárban már koncertezne Curtis

Elvonón van, de februárban már koncertezne Curtis

Többszörösen cáfolta Péterfalvit a Helsinki Bizottság az MTVA ügyében

Többszörösen cáfolta Péterfalvit a Helsinki Bizottság az MTVA ügyében

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó