A bukás szélén egyensúlyozva küzd a varsói parlamentben a költségvetési megszorításokért a baloldali koalíció, amely, úgy tűnik, csak veszíthet. Ha nem tudja áterőltetni elképzeléseit, akkor az esetleges előrehozott választáson marad alul, ha túléli azerőpróbát, akkor a menetrend szerinti jövő évi voksoláson.

Késve és bizonytalankodva válaszolt a kormányra kerülése utáni kihívásokra a 2001-es választást a fellendülés, illetve munkahelyteremtés ígéretével és nagyívű gazdasági elképzelésekkel megnyerő lengyel baloldal. Nem sikerült javítania az egészségügy katasztrofális helyzetén, a krónikusan alulfinanszírozott oktatásban káosz uralkodik, a költségvetési hiány elszaladása válsággal fenyeget. Az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt két hónappal az intézményi felkészületlenség jelei mutatkoznak, az ország a leendő tagok egyik eminenséből problémás "tanulóvá" vált, miközben az euró átvételéről a pénzügyi valóságtól elszakadt menetrendek látnak napvilágot. A magát szociáldemokrataként meghatározó kormányerő megújulását a kommunista érából a vezető posztokon maradt káderek - köztük maga a miniszterelnök, a volt politikai bizottsági tag Leszek Miller - akadályozzák, és még a sokat hangoztatott autópálya-építés is csigalassúsággal halad. Ilyen és hasonló vádak záporoznak a lengyel sajtóban a napokban a parlamentre váró költségvetésikiadás-csökkentési vitában a túléléséért küzdő, kisebbségben kormányzó baloldali koalíció - a Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) és kisebbik társa, a Munka Uniója (UP) - eddigi tevékenységével kapcsolatban.

Ráadásul a közvélemény ítélete is lesújtó. Az 1989-es rendszerváltás óta eddig minden párt, illetve kormánykoalíció oly mértékű népszerűségvesztést szenvedett el mandátuma végére, hogy valósággal beprogramozta magának a biztos vereséget a következő választásra. Nincs ez másképp most sem: a 2001-ben a kicsiny - és a Szolidaritásból kinőtt egyetlen baloldali pártnak számító - UP-vel együtt még 41 százalékot szerzett SLD elfogadottsága ma mindössze 13 százalék.

Talán ki sem tölti jövőre lejáró mandátumát a varsói kormány - vélik elemzők -, hiszen Miller kormányfő többször is hangsúlyozta: ha a szejm elutasítja a március első napjaiban tárgyalni tervezett megszorító intézkedéseket (HVG, 2004. január 31.), akkor nem marad más lehetősége, mint a lemondás, ami előrehozott választásokat jelent. Fontos ügyekben a koalíció a független képviselők különböző csoportjaival kötött alkalmi alkuk révén eddig rendre többségre tudta hizlalni a 460 fős alsóházban lévő 205 mandátumos kisebbségét, ám a Jerzy Hausner gazdasági miniszter által összeállított csomag oly sok érdeket sért, hogy a manőverezés lehetősége ezúttal szűkre szabott.

Az SLD ezért egyeztetéseket kezdett a legnagyobb ellenzéki pártnak számító - három éve, az akkori választást elbukó Szolidaritás Választási Akció (AWS) és volt koalíciós társa, a Szabadság Uniója (UW) egyes csoportjaiból alakult - Polgári Platformmal (PO), amely nem is zárja ki az együttműködést abban az esetben, ha "az a zloty árfolyamának stabilizálását szolgálja". A PO egyetért a közgazdászokkal abban, hogy a Hausner-csomag nem megy elég messzire - ráadásul a társadalmi nyomás előtt meghajolva már enyhítettek is a tervezett szociális lefaragásokon (HVG, 2004. február 7.) -, ám a legnagyobb ellenzéki párt esetében ennek némi politikai zöngéje is van. A PO ugyanis 30 százalékkal a közvélemény-kutatások éllovasa, így esélyes a kormányra kerülésre, és szeretné, ha a megszorítások javát az SLD jelentené be, vagy legalább őket lehetne okolni a fiskális szigorért.

Miller a múlt héten még SLD-elnöki posztjáról is lemondott, hogy minden erejével miniszterelnöki teendőire, köztük a költségvetésikiadás-csökkentő intézkedések elfogadtatására koncentráljon. Ezek nemcsak a hagyományos baloldalt idegenítik el a koalíciótól, de a populizmusnak is táptalajt adnak. A közvélemény-kutatásokban immár a második helyre lépett elő a szélsőséges Andrzej Lepper vezette EU-ellenes Önvédelem (SO) nevű párt, amely egy éve a sertéshús- és tejszubvenciót követelő parasztgazdákkal szervezett útblokádot. A Hausner-csomagból néhány intézkedést a vasutasok sztrájkfenyegetésére vettek ki, de zúgolódnak a bányászok is, akik legutóbb tavaly fejezték ki elégedetlenségüket egy kiadós varsói törés-zúzással.

A politikai helyezkedés nemcsak az SLD-elnöki posztért, de már a kormányfői pozícióért is megindult, hiszen elemzők szerint Miller, ha a költségvetési vitában talpon is marad, aligha úszhatja meg az európai parlamenti választásokon való - elég valószínűnek látszó - leszereplést. A miniszterelnök-váltás párton belüli latolgatását a múlt héten ismerte be a varsói rádióban Józef Oleksy belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes. A politológusok éppen őt tartják az egyik legesélyesebb utódjelöltnek, ám úgy vélik, ha ő ülne a kormányfői székbe, azzal aligha lehetne dinamizálni a szociáldemokratákat, akik - tartják - megértek a generációváltásra. Az SLD irányítói ugyanis változatlanul a kommunista múlt képviselői: ahogy Miller az egykori állampárt, a Lengyel Egyesült Munkáspárt (LEMP) utolsó politikai bizottságában ült, Oleksy a LEMP ideológiai titkára volt, és 1996 januárjában ügynökgyanútól övezve kényszerült lemondani az akkori SLD vezette koalíció miniszterelnöki posztjáról.

A politikai csatározások és a Hausner-csomag vitája miatt ideges pénzpiacoknak - ahol a zloty árfolyama a napokban rekordmélységbe süllyedt az euróval szemben - viszont némi nyugalmat adhat, hogy a monetáris politika irányításában, a félelmekre rácáfolva, nemigen várható eltolódás. A jegybank monetáris tanácsába ugyanis - a parlament két házának választását ellensúlyozandó - Aleksander Kwasniewski államfő három, az infláció leszorítását, illetve féken tartását előnyben részesítő közgazdászt jelölt. Ez pedig várhatóan biztosítja a korábbi mozgásteret a rendszerváltás szigorú pénzügyminisztere, Leszek Balcerowicz jelenlegi jegybankelnök számára, akit a mértékadó londoni The Economist gazdasági hetilap - magyar társával ellentétben -, kivételesen sikeresnek minősített.

NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A Google 11 milliárd forintért vásárol titokzatos technológiát, aminek a csuklónk örülhet

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Videó: hatalmas füsttel lett „öngyilkos” egy Mazda motorja a Soroksári úton

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

Váratlan helyről kapott pofont a Huawei

A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények