A Khomeini ajatollah vezette iszlám forradalom 1979-es győzelme után elfogadott alkotmány a vallásjogtudósok...

A Khomeini ajatollah vezette iszlám forradalom 1979-es győzelme után elfogadott alkotmány a vallásjogtudósok hatalmának elméletén alapul, amely szerint a legfőbb vallási vezető, a mursid megkérdőjelezhetetlen vallási-politikai autoritás, az iszlám állam mindhárom hatalmi ágának irányítója. Khomeini 1989-es halála óta a mursid Ali Khamenei ajatollah, aki következetesen folytatja elődje irányvonalát. Ellenőrzése alatt áll az Őrök Tanácsa, amelynek hat vallástudós tagját ő nevezi ki, további hat jogász tagját a szintén a mursid felügyelete alá tartozó legfelső bíróság delegálja. Ugyancsak a mursid alá van rendelve a parlament és az Őrök Tanácsa vitáit végső soron eldöntő Rendszer Érdekérvényesítő Tömörülés - élén az iráni politika szürke eminenciása, a volt köztársasági elnök, Hasemi Rafszandzsani áll -, valamint a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács. A legfőbb vallási vezető a hadsereg főparancsnoka és a Forradalmi Gárda vezetője, és ő nevezi ki a bírói kar vezető tagjait is.

Az Őrök Tanácsa felügyeli a parlamentet, felülvizsgálati és elutasítási joga van a törvények felett, fontos ellenőrző szerepet játszik a választások lebonyolításában: csak beleegyezésével lehet valaki hivatalos jelölt. A szavazókörökbe két-két képviselőt delegál, akik közül az egyik minden leadott szavazólapot ellenjegyez. Az alkotmány egyetlen olyan intézményt (Vezető Szakértői Tanács) nevez meg, amelynek feladata a mursid helyettesítése - akadályoztatása, például betegsége esetén -, illetve halála után az utód megválasztása. Tagjait ismét csak az Őrök Tanácsa választja, amelynek így jelentős a befolyása a mursid személyének kiválasztásában is. Az Őrök Tanácsának hatalmát mutatja, hogy a mostani választás előtt - amikor az elutasított reformpárti képviselőjelöltek tiltakozására Khamenei álláspontja felülvizsgálatára szólította fel a testületet - a Tanács minden kérelmet elutasított.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Kesztyűs ököl

Nemtelen eszközöknek és az alacsony részvételnek köszönhetően a konzervatív erők győztek az iráni parlamenti választáson. Kérdés, a korántsem egységes konzervatívok az iszlám államot akarják-e restaurálni, vagy - a reformerek szerepét részben átvéve - tovább kísérleteznek a demokratizálással.

Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember

Rakonczay Gábor: Extrém helyzetekben az egyetlen veszélyforrás maga az ember

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Jógaközpontot épített a Daganatos.hu Alapítvány a rákos gyerekek nevében gyűjtött felajánlásokból

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Kövér után a NATO-közgyűlés is törölte Demeter Márta tagságát

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Székely János püspök: Méltányos volna a családi pótlék emelése

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Beperelte az Esterházy család Magyarországot

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival