Jóllehet az oroszországi elnökválasztást csak március 14-én tartják, mintegy százezren jóval korábban leadhatják...

Jóllehet az oroszországi elnökválasztást csak március 14-én tartják, mintegy százezren jóval korábban leadhatják voksukat. A törvények értelmében a külföldön tartózkodó orosz állampolgárok, a nehezen megközelíthető településeken élők, illetve szolgálatot teljesítők, a sarkvidéki kutatóállomások beosztottai, vagy a rénszarvaspásztorok és a tengeri fúrótornyokon dolgozó olajmunkások, valamint az éppen tengeren lévő matrózok és tisztek élhetnek ezzel a lehetőséggel. Mivel a vezetés tart attól, hogy a lefutottnak vélt választás miatt alacsony lesz a részvétel, az idén mindent megtesznek azért, hogy minél kevesebb szavazat menjen veszendőbe.

A március 10-éig tartó "előválasztások" résztvevői közül sokakat helikopterekkel érnek el - Oroszországban mintegy harmincezer olyan település van, ahová nem vezet kiépített út -, és vannak, akiket terepjárókkal keresnek fel a választási bizottságok tagjai. Több vasútvonalon olyan különjáratokat indítanak, amelyek a vonalat végigfutva gyűjtik össze a sínek mentén szolgáló vasutasok voksait.

A muszlim országokban élő orosz állampolgárok számára pénteken - az ottani munkaszüneti napon - teszik lehetővé a választáson való részvételt. A lezárt borítékban őrzött szavazatokat a hivatalos választások napján nyitják fel. Azokról a hajókról, amelyek március 14-éig nem térnek vissza orosz kikötőkbe, a kapitányok továbbítják rádión a helyi választási eredményeket. A moszkvai lapok beszámolói szerint az első napokban több tízezren éltek előválasztási jogukkal, a kalinyingrádi kikötő térségében például egy nap alatt több mint kétezer matróz voksolt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Az elnök embere

A mérsékelt liberális Mihail Fradkovot, az ország EU-nagykövetét javasolta a múlt héten leváltott Mihail Kaszjanov miniszterelnök utódának Vlagyimir Putyin orosz államfő. A politikai háttérrel nem rendelkező, technokrata Fradkov kiválasztása arra utal, Putyin megbízható, kezelhető embert akar látni a kormány élén.

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Jön az igazi önbefűzős cipő, sejtelmes videót is mutat róla a Nike

Űrben is termeszthető már bab

Űrben is termeszthető már bab

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális

Kásler szerint 1,5-2 milliós orvosi fizetés lenne a reális