Látványos békekötéssel és váratlan közös közlemény kiadásával ért véget Gerhard Schröder német kancellár múlt heti...

Látványos békekötéssel és váratlan közös közlemény kiadásával ért véget Gerhard Schröder német kancellár múlt heti kétnapos amerikai látogatása. A Fehér Házban George W. Bush "Welcome back" üdvözléssel fogadta a kétoldalú viszony megromlása óta először odalátogató Schrödert, biztosítva arról, barátok közt is előfordulhat, hogy eltérő véleményen vannak. A német-amerikai viszony lehűlése az iraki háborúhoz kötődik. A 2002-es németországi választások kampányában ugyanis Schröder keményen szembeszállt Bush háborús elképzeléseivel ("nem veszünk részt kalandokban"), s Németországban számtalan Amerika-ellenes tömegmegmozdulásra is sor került.

A most kiadott - "Német-amerikai szövetség a 21. századra" címet viselő - közös közlemény méltatja a két nép mélyreható barátságát, megújítja a közös elszántságot az igazságosabb világért folytatott küzdelemben, hitet tesz a terrorizmus elleni harc mellett. A kényes pontnak számító iraki kérdést illetően Schröder leszögezte: bár arról továbbra sem lehet szó, hogy a Bundeswehr katonái harci egységekkel részt vegyenek az ottani akciókban, Németország nem akadályozna meg egy közös NATO-akciót. Annak azonban az lenne a feltétele, hogy a felkérés egy legitim iraki kormánytól érkezzen, s az akciót az ENSZ is jóváhagyja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Középre igazodás

Abszolút többséget szereztek az önálló tartományi joggal rendelkező Hamburg parlamenti választásán a kereszténydemokraták (CDU), a szövetségi szinten kormányzó koalíció pártjai közül a zöldek erősítettek, a szociáldemokraták viszont minden idők leggyengébb eredményét érték el.

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Megint felfüggesztik a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

“Van egy álmom” – ma lenne 90 éves Martin Luther King

Brexit: Macron szerint három dolog történhet a britekkel

Brexit: Macron szerint három dolog történhet a britekkel

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa

Visszavonul a csehek világklasszis kapusa