A nyugati sajtó egy része szerint Afganisztán a gonosz hadurak szorításától szenved, az országban a banditizmus és a...

A nyugati sajtó egy része szerint Afganisztán a gonosz hadurak szorításától szenved, az országban a banditizmus és a szervezetlenség lett úrrá. A helyzet azonban korántsem ennyire válságos - írta a Middle East Intelligence Bulletin internetes portál januári számában John Jennings, aki a kilencvenes évek eleje óta szabadúszó újságíróként többször is tudósított az ázsiai országból. A szakértő, aki legutóbb tavaly szeptemberben járta be keresztül-kasul Afganisztánt, úgy látta, hogy az országban - kevés kivételtől eltekintve - általában békésen zajlik az élet, az élelem és az üzemanyag viszonylag olcsó. Az országrészeket összekötő útvonalak biztonságosak, nincsenek a bandák rablógazdálkodására leginkább jellemző "vámszedő" ellenőrző pontok.

Jennings szerint éppen a vidéket irányító kiskirályok hadseregei garantálják a rendet, a kiképzés alatt álló afgán nemzeti hadsereg létszáma ugyanis jelenleg még a tízezret sem éri el. Az egyik tűzfészek kétségtelenül az északi Balkh tartomány, ahol az üzbég Rasid Dosztum volt kommunista milíciavezér és a tádzsik Atta Mohamed kormányzó rivalizál egymással. Ezzel szemben azonban például a nyugati Herát ura, Iszmail Khan magánhadserege révén nemcsak rendet és biztonságot tart fenn - aminek köszönhetően virul a gazdaság -, de bevételeiből szociális rendszert is működtet. Afganisztán nagyrészt agrártermelésen alapuló gazdasága - érvel az újságíró - aligha növekedett volna tavaly az IMF szerinti 30 százalékkal, ha a farmerek és a kereskedők nem tudták volna terményeiket és áruikat a piacokra szállítani.

A Jennings szerint a Nyugat bábjának tartott Hamid Karzai ideiglenes elnököt furcsamód kevésbé érdekli a tálibok gerillaharca, mint a hadurak lefegyverzése. Afganisztán - tette hozzá - sohasem volt nemzetállam, az ország ma is egymástól független kantonokból áll. A nemzetépítés a regionális együttműködésen alapulhat, azt sem a szerepvállalásának bővítését megígérő NATO, sem az ENSZ nem erőltetheti. Ráadásul a hadurakat nemzeti hősöknek tartják, akik korábban a szovjet megszállás, majd pedig a tálib uralom ellen harcoltak, és most együttműködnek az Egyesült Államokkal a terror elleni háborúban. Hatalmuk letörése - vélekedett Jennings - a Pakisztán által egyes hírek szerint továbbra is támogatott táliboknak kedvezne, akik valószínűleg újra megjelennek a színen, ha az USA hátat fordít Afganisztánnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Elnöki húzások

Bár újra felröppent a hír, miszerint Oszama bin Ladent körbezárták, Afganisztánban olyan rossz a közbiztonság, hogy az ENSZ szerint kétségessé válhat a júniusra tervezett választás. Közben Karzai ideiglenes államfőt azzal vádolják, más alkotmányt írt alá, mint amit a törzsi gyűlés elfogadott.

Az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt

Az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Engedély nélküli követelésvásárlásért büntetett egy céget tízmillió forintra az MNB

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában

Szabadon kutakodhat majd a rendőrség a nyaraló magyarok adatbázisában