Másodszor is viharos körülmények között menekült el Jean-Bertrand Aristide, Haiti államfője. Távozásával azonban korántsem biztos, hogy véget értek a hetek óta tartó véres zavargások.

Nemzetközi segítséget kért országa számára múlt szombaton Jean-Bertrand Aristide haiti elnök, és ezt nyomban meg is kapta - ám nem egészen úgy, ahogy azt remélte. A polgárháború sújtotta karibi országban partra szállt amerikai tengerészgyalogosok ugyanis vasárnap hajnalban udvariasan, ám ellentmondást nem tűrően felszólították: sürgősen hagyja el az országot. A megdöbbent elnök - aki Washington támogatását maga mögött érezve néhány órával korábban még a tévé nyilvánossága előtt jelentette ki, hogy minden körülmények között kitölti 2006-ig tartó mandátumát - csendben tűrte, hogy az amerikai fegyveresek szinte kilopják Port-au-Prince-ből. Az egykor Haiti megmentőjeként istenített, de mostanra a hatalomba beleszédült, az országot despotaként irányító Aristide lángoló barikádokat, utcákon heverő temetetlen holtakat és teljes káoszt maga mögött hagyva menekült a repülőtérre.

Aristide 1991-ben az elnöki hatalma ellen szervezett puccs miatt hasonlóképpen sietve távozott Haitiról, majd 1994-ben amerikai segédlettel tért vissza és lett ismét elnök. Ám az ellenzék - és a nemzetközi közösség is - úgy tartja, a 2000-es elnökválasztáson nem tiszta körülmények között szerezte meg a győzelmet. Az államfői posztot most átmenetileg a legfelsőbb bíróság elnöke, Boniface Alexandre vette át, ám az ő helyzete is bizonytalan, mivel az alkotmány szerint a parlamentnek kellene jóváhagynia kinevezését. Csakhogy a testületet még az év elején feloszlatták, és választásokat azóta sem írtak ki.

A polgárháborúba süllyedt Haitin (HVG, 2004. február 21.) általános vélemény szerint csak a külföld segíthet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) vasárnap esti válságülésén egyhangúlag támogatta nemzetközi erők Haitira küldését, és az amerikai mellett kanadai, francia és brazil egységekből álló hadtest - mely az USA irányítása alatt ténykedik - egyelőre három hónapra kapott megbízatást. Ám Kofi Annan ENSZ-főtitkár máris jelezte: hosszabb távú megoldáson gondolkodnak. Jelenleg mintegy 150-200 amerikai és 100 francia katona tartózkodik Haitin, a nemzetközi erők létszámát 1500-ra tervezik.

A bukott elnök a főváros körül gyülekező lázadó csapatok orra előtt, az utolsó pillanatban hagyta el az országot, amelyet ezzel minden bizonnyal súlyos vérontástól mentett meg. A lázadóvezérnek tartott Guy Philippe - aki állítólag csak a hozzá közvetett úton eljuttatott washingtoni kérésre állt el tervétől, hogy 36. születésnapját megünneplendő vasárnap elfoglalja a fővárost - ugyanis üdvözölte a nemzetközi erőket és kijelentette: a harcnak vége, békét akar. Kérdés azonban, hogy a néhány éve puccs szervezésével vádolt katonatisztnek - aki pár hete tért vissza dominikai emigrációjából - mekkora befolyása van az országszerte zajló zavargásokra, a kisebb-nagyobb városokban kitört zendülésekre. Az utóbbi hetekben ugyanis elhatalmasodott a fejetlenség Haitin, ahol - hadsereg hiányában - mindössze egy néhány ezer fős rendőrségnek kellett volna úrrá lenni a helyzeten. Ám mivel a felkelők haragja leginkább az elnöki hatalmat megtestesítő rendőrségre zúdult, a rendőrök java - már aki túlélte a kíméletlen hajtóvadászatot - a legtöbb településen elhagyta szolgálati helyét, lehetővé téve a fogdák és a börtönök megnyitását, boltok, bankok, közhivatalok és raktárak kifosztását.

Dominikai száműzetése alatt Philippe - aki a kilencvenes évek elején Ecuadorban kapott kiképzést egy amerikai támaszponton - állítólag luxushotelekben tengette napjait amerikai felesége oldalán. Ott kapcsolódott be a vádak szerint a kábítószer-kereskedelembe - amit egy interjúban nemrég hevesen cáfolt -, és azt feltételezik, a drogbizniszből szerzett pénzen fegyverezte fel embereit is. Jóllehet sokan az államfői poszt egyik esélyesének tekintik, Philippe többször is kijelentette, hogy nem kíván indulni az elnöki posztért, célja pusztán Aristide elzavarása volt.

Aristide távozásának hírére egyébként a fővárosban is elszabadult a pokol, vasárnap többfelé lángoló benzinkutak, betört kirakatok, felborított autók, szórványos lövöldözések jelezték a törvénytelen állapotokat. Helyszíni beszámolók szerint egyesek az átmeneti bizonytalanságot kihasználva gyorsan leszámoltak politikai ellenfeleikkel, több helyről lincseléseket jelentettek. A többség azonban félelemtől bénultan otthonába bezárkózva igyekezett átvészelni a zavaros napokat, még Aristide ellenlábasai sem mertek önfeledten ünnepelni a csatatérré vált utcákon. Hétfőn azonban néhány ezren már ujjongva fogadták a fővárosba békésen bevonuló Philippe csapatait.

Noha Aristide miniszterelnöke, Yvon Neptune a posztján maradt, a kormány több tagja is külföldre menekült, vagy valamelyik követségen keresett oltalmat. A szomszédos Dominikai Köztársaság képviselete felett állítólag egész vasárnap helikopterek köröztek, és tucatjával távoztak az Aristide-éra vezető politikusai. A szállodákban is falragaszok jelentek meg: 2500 dollárért kínálták a helyeket a Santo Domingóba tartó helikopterekre.

VASS PÉTER

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Jönnek az új csúcstelefonok: az akkumulátoroknál is odateszi magát a Samsung

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Hatalmas bírói tévedés és őrült negyedik negyed – így dőlt el a Super Bowl párosítása

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon