Szinte százszázalékos biztonsággal állítják a spanyol hatóságok, hogy a múlt héten őrizetbe vett marokkói származású...

Szinte százszázalékos biztonsággal állítják a spanyol hatóságok, hogy a múlt héten őrizetbe vett marokkói származású Dzsamal Zugam volt a fő szervezője a március 11-ei madridi merényletnek (HVG, 2004. március 20.). Erre több tárgyi bizonyíték - például a merénylet helyszínén és a gyanúsított boltjában talált mobiltelefon darabjainak egyezése - mellett állítólag a kihallgatások során megtört Zugam viselkedése is egyértelműen utal. A 31 éves, Tangerben született Zugam Madrid Lavapiés kerületében vezette Új évszázad elnevezésű kis boltját, amelyben telefonkártyákat, mobiltelefonokat árultak és javítottak, de faxolni és fénymásolni is lehetett. A környékbeliek az El Mundo napilap beszámolója szerint "kedves, nyugodt fiúnak" ismerték, amolyan elnyugatiasodott muszlimként jellemezték, aki remekül ért a mobiltelefonokhoz. Olyannyira, hogy - legalábbis a szemtanúk szerint - többnyire a bolt szuterénjében tartózkodott, ahol társaival hamis telefonkártyákat állított elő. A rendőrség szerint ő preparálta és programozta be a robbantásoknál használt 14 mobiltelefont. A Tribulete utca környéke a helyiek szerint a marokkói maffia központja, ahol "alvó sejtekben", azaz bevetésre várva élnek az illegálisan Spanyolországban tartózkodók.

Zugam egyébként már hónapokkal ezelőtt a rendőrség látókörébe került: az al-Káidával, illetve a casablancai merénylettel (HVG, 2003. május 24.) kapcsolatos nyomozások idején, amikor felgöngyölítették a 2001. szeptember 11-ei New York-i merényletek előkészítésében részt vett spanyolországi iszlám sejtet. Zugam azonban, bár - akárcsak a két másik marokkói, illetve a két indiai gyanúsított - múlt heti első bírósági tárgyalásán elsírta magát, és bevallotta, hogy ismerte az al-Káida spanyol főnökének tartott, letartóztatásban lévő Imat Eddin Barakat Jarkast, azaz Abu DahDahot, tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez. Kijelentette: vele csak Isten rendelkezik.

A rendőrség azt is tudni véli, hogy a merényletekhez egy spanyol állampolgárságú, de szintén marokkói származású férfi szerezte be a robbanóanyagot. Más források szerint a robbanószert a napokban szintén letartóztatott 27 éves ávilai José Emilio Suárez Trashorras adta el a marokkóiaknak, aki egy astúriai bányából lopta azt, ahol korábban dolgozott.

Eközben a választásokon győztes Spanyol Szocialista Párt (PSOE) külügyi gépezete madridi lapértesülések szerint gőzerővel dolgozik azon, hogy rábírja azt ENSZ-t, még június vége előtt szülessen meg a békefenntartás jóváhagyása. Ez esetben ugyanis José Luis Rodríguez Zapatero leendő kormányfő nem követne el szószegést, ha mégsem vonná ki a spanyol katonákat Irakból. Az utóbbi napokban a merénylettel elsőként gyanúsított szakadár csoport, a Baszkföld és Szabadság (ETA) is hallatta a hangját: üzenetet küldött Zapaterónak, amelyben az iraki csapatkivonáshoz hasonló határozott és bátor lépést vár tőle Baszkföld ügyében is. Máskülönben - utal rá a baszk nyelvű Gara és Barria lapoknak eljuttatott kommüniké, melyben a csoport nem ítéli el a madridi merényletet - az ETA folytatja akcióit. Megfigyelők ijesztőnek találják, hogy az ETA számára nyilvánvalóvá vált, milyen politikaformáló ereje lehet egy nagyszabású merényletnek.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Világ

A szó is elszáll

A terrorizmus elleni hatékony együttes fellépés feltételeit vitatták meg múlt pénteken az EU belügyminiszterei, ám nem jutottak sokra, hiszen a tagországok - még a közösségi jogszabályok elszabotálásának árán is - kényesen vigyáznak biztonságpolitikai és bűnüldözési önállóságukra.

Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

Bárki láthatja a celeb gyerekének megszületését – iszonyú indulatokat kavart a videó

Nagyot változik a ferihegyi reptéri busz vasárnapi menetrendje

Nagyot változik a ferihegyi reptéri busz vasárnapi menetrendje

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari

Nem aratott nagy tetszést a Brexitről kötött alku

Nem aratott nagy tetszést a Brexitről kötött alku

Hivatalos: Bécsben nyit kampuszt a CEU

Hivatalos: Bécsben nyit kampuszt a CEU

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának