Az ellenzék vitatja, a külföld kételyekkel fogadta a múlt heti tajvani elnökválasztás eredményét. A hivatalban lévő Csen Suj-pian minimális különbséggel aratott győzelmet, miután a választás előtt - tisztázatlan körülmények között - merényletet kíséreltek meg ellene.

Nem mindennapi képeket közöltek a múlt héten a tajvani elnökről: Csen Suj-pian a műtőasztalon fekszik, orvosok görnyednek fölötte, ő pedig nyugodtan beszél mobiltelefonján. Pár órával később újabb fotók jelentek meg róla, ezúttal az államfő pucér hasát - rajta egy sérülés nyomaival - láthatta ország-világ. A fura fényképek hátterében egy hasonlóképpen fura múlt csütörtöki merényletkísérlet áll. Szülővárosában, Tajnanban Csen éppen a másnapi elnökválasztás kampányának záróeseményére tartott piros nyitott autóján, amikor a menet hirtelen megállt, és az államfőt, valamint Anette Lu alelnököt vérző sebekkel kórházba szállították. Mint később kiderült, egy - feltehetőleg motoros - merénylő két lövést adott le az elnöki autóra, az egyik golyó az alelnök térdét, a másik Csen hasfalát érte. Ám a merénylő meglehetősen ügyetlen volt, a golyók nem okoztak súlyos sérüléseket, a két politikus - az ominózus műtét után - már aznap este tévén keresztül intette nyugalomra és minél nagyobb részvételre a választókat.

A nagy erőkkel keresett merénylő az ellenzék szerint nem is volt annyira ügyetlen. Az eset ugyanis - állítják - megrendezett akció volt, hogy ezzel is növeljék a Csenre leadott szavazatok számát. Akárhogy is történt, kétségtelen, hogy az akció segített Csennek, aki e nélkül talán nem is maradhatott volna posztján. Így is mindössze 30 ezer vokssal kapott többet ellenlábasánál, a közvélemény-kutatások által esélyesebbnek tartott Lien Csánnál, a szigetet Csen 2000-es választási győzelméig közel öt évtizeden át uraló Kuomintang jelöltjénél. Lien nyomban - még jóval a voksolás lezárulása előtt - megóvta a választást, nem ismeri el a vereségét, és követeli a szavatok újraszámlálását. Könnyen lehet, hogy erre sor is kerül: a legfelsőbb bíróság elrendelte az urnák lezárását, és állítólag napokon belül dönt az újraszámlálásról.

Az igen magas, 80 százalékos részvételben megfigyelők szerint nagy szerepe volt a lakosság körében megdöbbenést kiváltó merényletnek. Legalább ennyire számított azonban az is, hogy Lien hazahívta voksolni az utóbbi években Kínába áttelepült tajvaniakat. Lien és a Kuomintang ugyanis hagyományosan jó kapcsolatot tart fenn a tajvani üzleti körökkel, amelyek vezetői - gazdasági megfontolásokból - inkább a Kínával való békés viszony, a status quo fenntartásában érdekeltek. Mintegy másfél millióra teszik a Tajvanból Kínába áttelepült üzletemberek és családtagjaik számát, akik évente több milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak le, és - mióta a kilencvenes évek elején Peking lazított a korlátozásokon - 50 milliárd dollárt fektettek be az "anyaországban".

Csen győzelmétől sokan ezt a törékeny kapcsolatot féltik, és attól tartanak, a harcias elszakadási politikát követő régi-új államfő újabb 4 éves ciklusa a viszony megfagyását hozza magával. Éppen ezért fogadták örömmel, hogy a Csen által kierőszakolt és a választással párhuzamosan megtartott referendum csúfosan megbukott: nem vett részt rajta a jogosultak 50 százaléka, így érvénytelen volt. A lakosságnak két kérdésre kellett választ adnia. Az elsőre - akarja-e, hogy Tajvan fokozza rakétavédelmi rendszerét, ha Kína nem szereli le a sziget felé irányzott 500 rakétáját - a kisszámú voksoló mindössze 45 százaléka válaszolt igennel. Ugyanennyien támogatták azt az ötletet is, hogy kezdjék újra a béketárgyalásokat Kínával.

A referendum ilyetén kimenetele megnyugtathatta a Tajvan legfőbb külföldi támaszának és fő fegyverszállítójának számító Egyesült Államokat is. Washington ugyanis attól tartott, hogy a népszavazás miatt amúgy is dühös Peking erőszakkal, de legalábbis erőfitogtatással reagált volna az elszakadási törekvés erősödésére.

Egyáltalán nem megnyugtató azonban, hogy a vitatott választás után napokig heves tüntetések, tiltakozó akciók zajlottak Tajvan több városában. Tajpejben vasárnap több tízezren demonstráltak az elnöki palota előtt, és dühödten rontottak neki a kivezényelt rohamrendőröknek, akik az ütleg mellett vízágyúkat és könnygázt is bevetettek a tömeg visszaszorítása érdekében. A nagyvárosokban még hétfőn is az elégedetlenséget jelző folyamatos dudaszó hallatszott, kisebb-nagyobb csoportok vonultak az utcákon, a tőzsde pedig 6 százalékos eséssel nyitott.

A Csen győzelmének egyáltalán nem örülő kínai vezetés - mely néhány nappal a választás előtt, amúgy figyelmeztetésképpen, hadgyakorlatot tartatott a Tajvani-szorosban - egyelőre visszafogottan reagált az eseményekre. A Tajvant Kína renegát tartományának tartó és Hongkonghoz hasonlóan visszaszerezni kívánó Peking egy szűkszavú értékelésben úgy vélte, a voksolás után továbbra is minden lehetőség nyitva maradt - ebbe persze akár az erőszakos, fegyveres "megoldás" is beleértendő.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Nem túlzás: tényleg csupakijelzős lesz az Oppo új telefonja

Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Korrupciógyanús ingatlanbiznisz miatt lemondott egy miniszter, no nem Magyarországon

Pakisztáni diákok kaphatnak ösztöndíjat, ha orvosnak tanulnak

Pakisztáni diákok kaphatnak ösztöndíjat, ha orvosnak tanulnak

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n

Bartók élőben – a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje a hvg.hu-n