A megengedett szintet meghaladó költségvetési hiánnyal lép be hat új tag - köztük Magyarország - az unióba, és a szintén szabályszegő hat régi taggal együtt ez már komoly figyelmeztetés a fiskális fegyelem lanyhulására - derül ki az EU most közzétett jelentéséből.

Előkelő és gyarapodó számú társaságba csöppen május 1-jén az a hat új uniós tagállam - Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Málta és Ciprus -, amelyek kulturális értékeikkel és gazdasági potenciáljukkal együtt a megengedettnél magasabb költségvetési hiányukat is becipelik magukkal az Európai Unióba (EU). A múlt héten ugyanis Brüsszelben kiderült: a már harmadik éve szabályszegő Német- és Franciaországon kívül Hollandia és Nagy-Britannia 2003-as államháztartási mérlege is az EU úgynevezett stabilitási és növekedési paktumában meghatározott, a GDP 3 százalékában megszabott plafonnál nagyobb túlköltekezést mutatott ki, Olaszország és Görögország pedig az idén esélyes erre.

Az újoncok speciális elbírálás alá esnek még egy ideig. Kívül lévén az eurózónán, a megengedettet meghaladó költségvetési hiányuk miatt nem róható ki rájuk pénzbírság, és bár súlyos vétek esetén kohéziós támogatásaik folyósítása felfüggeszthető, az EU nem vetemedett ilyenre például a deficithatárt két évvel ezelőtt túllépő Portugália esetében sem. Költekezési hajlamaiknak a józan ész mellett a közös valutához való csatlakozás reménye, valamint a nyilvános "megnevezés és megszégyenítés" kellemetlen perspektívája szab határt, mivel a költségvetési fegyelem kölcsönös ellenőrzési mechanizmusában valutájától függetlenül valamennyi tagállam részt vesz.

Az utóbbiból következően - a 3 százalékos küszöb alatt maradó három balti ország és Szlovénia kivételével - a pár hét múlva belépő tagállamok kormányainak május közepén be kell nyújtaniuk első hároméves, úgynevezett konvergencia-programjukat, amelyben bemutatják, milyen ütemben és milyen intézkedésekkel faragnak le a hiányukból 2007-ig. Brüsszelben sietnek megnyugtatni: jóllehet röviddel a csatlakozás után az Európai Bizottság (EB) "hivatalból" köteles lesz megindítani a szankcionálási eljárást az újoncok ellen, ez a náluk érvényes "különleges körülmények" méltánylásával zárul majd. A konvergenciaprogramok fő értékelési szempontja természetesen a fokozatosan javuló irány bizonyítása lesz, ám az EU azt is belátja, keleten ma még előbbre valóak az időlegesen drága szerkezeti reformok, mint az előírt számokhoz való látszólagos alkalmazkodás.

A régi tagállamok "bűnöseivel" egészen más a helyzet. Ezek legújabb listája azért is különösen pikáns, mert tavaly novemberben nem más, mint éppen Gerrit Zalm holland pénzügyér kelt ki a legélesebben, amikor az EU pénzügyminisztereinek tanácsa többségi szavazással felmentette a közösségi szankciók alól a "sorozatbűnös" Párizst és Berlint (HVG, 2003. november 8.). Az EB és a tanács között emiatt keletkezett perpatvar azóta az EU luxembourgi bíróságán várja a gyorsított eljárásban az ősszel meghozandó ítéletet, Pedro Solbes gazdaságpolitikai biztos pedig múlt szerdán emlékeztetett rá: már novemberben is jelezte, az EB változatlanul teljesíti az alapszerződésben ráruházott "fegyelmező" kötelességét. Következésképpen Hágába már elment a levél az úgynevezett "deficittúllépési eljárás" megindításáról, amely azonban leállítható, ha - mint Zalm gyorsan megígérte - a holland kormány mihamarabb érdemi gazdaságpolitikai orvossággal áll elő. London ellen valójában meg sem indult az eljárás, mert már most tudni lehet, hogy a tavalyi kisiklás az idén nem ismétlődik meg. Míg a hollandok azért kerültek bajba, mert gazdaságuk teljesítménye tavaly váratlanul negatívba fordult, a görögök nem mentegethetik magukat ezzel, hiszen 4 százalék fölötti növekedéssel két éve toronymagasan vezetik az uniós mezőnyt. Athénba azonban most Eurostat-delegáció utazik, Brüsszelben ugyanis nem igazodnak ki a görög államháztartás adatain, amelyekről a nemrégiben hatalomra lépett középjobb kormány az elődjéétől eltérő deficitszámokat jelentett.

Az olasz büdzsé tendenciája a legveszélyesebb mind közül - vélekednek Brüsszelben -, mert bár Róma tavaly csak 2,5 százalékos hiányt produkált, az idén ez már 3 százalékra emelkedik. Mi több, gyorsuló romlás várható, mert az olasz kormány valódi reformok helyett szépségtapaszokkal próbálkozik, miközben az egész 25 tagú EU-ban Itália "dicsekedhet" a legnagyobb - a GDP 106 százalékára rúgó - adósságállománnyal. A múlt heti brüsszeli figyelmeztetéskor Silvio Berlusconi miniszterelnök Solbest röviden "ellenségnek", a belpolitikai ellenfelének tartott Romano Prodi EB-elnököt pedig "antiolasz propagátornak" minősítette.

Solbes azért is kapta meg a nem kimondottan hízelgő jelzőt a Tevere partjáról, mert a jövő hónaptól kezdve az új madridi szocialista kormány pénzügyminisztereként folytatja pályafutását, négy és fél éven át ellátott brüsszeli funkcióját a mostani EB október végéig tartó mandátumának hátralévő szakaszára Joaquín Almunia, a spanyol szocialista párt főtitkára, az egykori González-kormányok minisztere veszi át. A mindig nagyon higgadt és nagyon szigorú költségvetési politikát hirdető Solbes a múlt héten azt a figyelmeztetést hagyta örökségül a jelenlegi és jövőbeni tagállamoknak: bánjanak takarékosan költségvetésükkel, ne éljék fel gyermekeik, a következő generációk jövőjét. A növekedéshez vezető út strukturális reformokról szóló nehéz döntéseken át vezet, nem pedig rövid távú keresletnövelő látszatintézkedéseken - hangzott a biztosi "végrendelet". Bár Solbes maga viszonylag jól karbantartott államháztartást vesz át elődjétől, Európa számos fővárosában kajánul várják, vajon Madridban ugyanazt a vizet issza-e majd, amit Brüsszelben prédikált.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

A fegyelmezés

Tévedés azt hinni, hogy a csatlakozás után megszűnik Magyarország uniós "vizsgáztatása", igaz, a fegyelmező eszköz...

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Titkok és kísértések: miért akarunk belenézni a párunk mobiljába?

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

A rendőrök profizmusa elszállt, nem rajtuk múlt, hogy Budapest megúszott egy nagyon csúnya éjszakát

A rendőrök profizmusa elszállt, nem rajtuk múlt, hogy Budapest megúszott egy nagyon csúnya éjszakát

Késő éjszakáig tüntettek a fővárosban, a Kossuth téren és a Nyugatinál is összetűzés volt a rendőrök és a tüntetők között

Késő éjszakáig tüntettek a fővárosban, a Kossuth téren és a Nyugatinál is összetűzés volt a rendőrök és a tüntetők között

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek

Busz és kisbusz ütközött, többen megsérültek