Tévedés azt hinni, hogy a csatlakozás után megszűnik Magyarország uniós "vizsgáztatása", igaz, a fegyelmező eszköz...

Tévedés azt hinni, hogy a csatlakozás után megszűnik Magyarország uniós "vizsgáztatása", igaz, a fegyelmező eszköz ekkor már nem az integrációból való kimaradás, hanem általában a - jól-rosszul működő - nyilvános közösségi nyomásgyakorlás lesz. Gazdasági téren ezt a funkciót az általános gazdaságpolitikai iránymutatás nevű dokumentum tölti be: az állam- és kormányfők legutóbb tavaly júniusban fogadtak el egy három évre szóló, a közösség egészére, továbbá minden egyes tagállamra speciálisan rászabott gazdaságirányítási stratégiát. Az Európai Bizottság (EB) tiszte, hogy évente ellenőrizze, tartják-e a kormányok a közös irányt, és ajánlásokat tegyen, ha eltérést tapasztal.

Az új tagállamoknak nem mások a problémáik, mint a régieknek, csak nagyobbak - ezzel a kommentárral publikálta az EB a múlt héten azokat az "ajánlásait", amelyek az új tagállamokat beillesztik e hároméves ciklusú közösségi gazdaságpolitikai koordinációs rendszerbe. Magyarország esetében Brüsszel első helyen a költségvetési hiány csökkentésének követelményét nevezi meg, rámutatva, hogy nem láthatóak a kormány által idénre tervezett deficitplafon betartásának garanciái. A második ajánlás a foglalkoztatás növelésére vonatkozik, az EB szerint ugyanis a hivatalosan igen kedvező, 5,8 százalékos munkanélküliségi ráta eltakarja a probléma méreteit, mert a foglalkoztatottsági arány nagyon is alacsony, alig 60 százalék. Ezért a kormánynak intézkedésekkel kell segítenie a regionális migrációt, visszahoznia a munkapiacra az etnikai és más kisebbségeket, és csökkentenie a foglalkoztatást akadályozó közterheket.

Az EB szerint a magyar kormánynak többéves bérmegállapodásokat kellene kötnie a szakszervezetekkel, mert az utóbbi három évben a béremelkedés erősen felülmúlta a termelékenység növekedését, számottevően rontva a magyar gazdaság versenyképességét. Egy további ajánlás a szak- és a felsőfokú oktatás hatékonyságának javítását sürgeti, megállapítva például, hogy Magyarországon uniós átlagban nagyon alacsony a műszaki felsőoktatásban részt vevők aránya, és sokan félbehagyják tanulmányaikat. A termelékenységnövelés érdekében Brüsszel szorgalmazza, hogy a kormány költsön többet kutatás-fejlesztésre, és támogassa ebben a magánszektort is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Intő jelek

A megengedett szintet meghaladó költségvetési hiánnyal lép be hat új tag - köztük Magyarország - az unióba, és a szintén szabályszegő hat régi taggal együtt ez már komoly figyelmeztetés a fiskális fegyelem lanyhulására - derül ki az EU most közzétett jelentéséből.

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb