A tüntetők szétverése és több ellenzéki politikus őrizetbe vétele ellenére Örményországban folytatódik a Robert Kocsarjan elnök lemondását követelő tüntetéssorozat. Nem kizárt, hogy a novemberi vértelen grúziai forradalom nyomán kitört "járvány" előbb-utóbb más volt szovjet tagköztársaságokra is átterjed.

Robert Kocsarjan elnök lemondását, de legalábbis az államfő iránti bizalmat felmérő népszavazás kiírását akarja elérni az örmény ellenzék, amely április eleje óta nap mint nap tüntetéseket szervez Jereván belvárosában. Kocsarjanék türelme meglehetősen gyorsan elpárolgott, a rendőrség már a múlt hét elején szétzavarta a kommunista, nacionalista és mérsékelt politikai erők által szervezett, több tízezres tüntetést.

Bár a hatóságok szerint a rendőrök csak akkor léptek közbe, amikor a korábbi napokban békésen tiltakozó tüntetők - állítólag - benzinespalackokat kezdtek dobálni, a rendőrattak helyszíne és végrehajtásának módja arra utal, hogy már előre elhatározták, szétverik a tüntetést. A vízágyúkat is bevető rendőrök ugyanis egyszerre támadtak a törvényhozás előtti tér mindkét feléről, miközben a tömegben megbúvó civil ruhás rendőrök ütlegelni kezdték a megzavarodott tüntetőket. A hatalmon lévők nyilatkozatai is előrevetítették a tömegoszlatást, hiszen a belügyminiszter és Kocsarjan szóvivője is bejelentette: a hatóságok minden eszközt bevetnek az általuk alkotmányellenesnek minősített tiltakozó akció felszámolására.

A jereváni tüntetések hátterében az áll, hogy Kocsarjan hívei - a tavaly tavasszal rendezett elnökválasztás külföldi megfigyelői szerint is - csalással biztosították az 1998 óta hatalmon lévő államfő újraválasztását: az EBESZ-képviselők szerint a választókörzetek több mint harmadában nem létező választók voksaival javították fel Kocsarjan eredményeit, és egyes helyeken meghamisították a választási jegyzőkönyveket is. Az ellenzék - élén a második helyen végzett Sztyepan Demircsjannal - az alkotmánybírósághoz fordult, ám a testület csak annyira volt hajlandó, hogy javaslatot tett egy bizalmi népszavazás megrendezésére. Az államfőválasztás második fordulójában a hivatalos adatok szerint 67 százalékot szerzett Kocsarjan azonban nem is reagált a népszavazási javaslatra.

Az ellenzék azt is igyekszik kihasználni, hogy a hivatalos statisztikákban szereplő gyors - tavaly állítólag 15 százalékos - gazdasági növekedés ellenére a Szovjetunió 1991-es szétesésekor önállóvá vált Örményország súlyos gazdasági és társadalmi gondokkal küszködik. A munkanélküliségi ráta tíz százalék körül van, az átlagfizetések értéke pedig alig haladja meg a negyven dollárt. A korrupció az egész társadalmat behálózza, a hazai össztermék (GDP) több mint ötven százaléka a szürke- és feketegazdaságban termelődik. A 3,5 milliós kaukázusi ország lakói tömegesen hagyják el szülőföldjüket - nem hivatalos statisztikák szerint az utóbbi tíz évben a lakosság egyötöde költözött el Örményországból -, ennek következtében az ingatlanok értéke zuhanásnak indult, és egész falvak, illetve városnegyedek néptelenedtek el. A nélkülözések miatt az egykor valóban általános támogatást élvező Kocsarjan - az örmény ellenőrzés alatt lévő, örmény többségű, ám hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Karabahi Köztársaság volt elnöke - is sokat vesztett népszerűségéből.

A tiltakozó akció szervezői elismerték, hogy az Eduard Sevardnadze grúz államfő bukását hozó tavaly őszi "rózsás forradalom" (HVG, 2003. november 29.) adta meg a végső lökést a rendőri beavatkozás ellenére is folytatódó tüntetéssorozat megindításához. "A grúziai eseményeknek komoly pszichológiai hatásuk van, és az illegitim örmény elnöknek le kell vonnia a következtetéseket" - hangsúlyozta Demircsjan a múlt hét végi újabb, ezúttal rendőri beavatkozás nélkül véget ért jereváni tüntetés előtt.

Kocsarjan viszont azt állította az orosz állami televíziónak adott hét végi nyilatkozatában, hogy nem lehet összehasonlítani a forradalom előtti grúziai és a mostani örményországi helyzetet. "Nálunk három éve két számjegyű a gazdasági növekedés, és a hatóságok is határozottabban reagáltak a tüntetésekre, mint a grúz rendőrség" - mondta az államfő, azt javasolva, hogy a grúziai "rózsás forradalmat" nevezzék inkább "szappanbuborék-forradalomnak". A magabiztosságot sugalló nyilatkozat ellenére Kocsarjan igyekszik megakadályozni az ellenzék szervezkedését: a rendőrség megszállta vagy körülvette az ellenzéki pártok - az Igazság, a Nemzeti Egység, illetve a Néppárt - központi irodáit, a Jerevánba vezető utak mentén felállított ellenőrző pontoknál a rendőrök visszafordították a jereváni megmozdulásokra érkező, vidéki tüntetőket szállító buszokat. A hatóságok még az orosz médiumok cenzúrázásától sem riadtak vissza: megszakították az NTV orosz csatorna örményországi sugárzását, miután a tévé nem Kocsarjan szája íze szerint számolt be a jereváni eseményekről.

A helyi "rózsás forradalom" előszelének azonban nem tekinthetők a mostani jereváni tüntetések - vélik elemzők. Az örmény ellenzéknek ugyanis nincs valamennyi Kocsarjan-ellenes erő által elfogadott, karizmatikus vezére, az államfő nagyobb népszerűségnek örvend, mint Sevardnadze, a helyi üzleti elit pedig ugyancsak az elnök mögött áll. Az is lényeges különbség, hogy Örményország esetében nem húzódik meg a háttérben - a grúziai események menetét jelentősen meghatározó - orosz-amerikai párviadal. Míg az új grúz elnök, Mihail Szaakasvili egyértelműen Amerika emberének számít, és Washington komoly erőfeszítéseket tett a Grúzia fölötti befolyás elmélyítésére, Örményországban a hatalom és az ellenzék egyaránt Moszkva-barát. Gazdaságilag is orosz befolyási övezetnek számít Örményország: a földgáz - a többségi orosz tulajdonban lévő szállítócég révén - Oroszországból érkezik, az erőművek jelentős része ugyancsak orosz tulajdonban van, és az orosz befektetők a legjelentősebb külföldi beruházók.

Örményország mellett több más volt szovjet tagköztársaságban is hullámot vert a grúziai hatalomváltás, amelyből az ellenzék, valamint a hatalom is igyekszik levonni a tanulságokat. Az Iszlam Karimov államfő vezette Üzbegisztánban például a hatóságok valószínűleg rövidesen bezárják a helyi Soros-alapítvány által működtetett intézményeket, miután Grúziában a magyar származású amerikai üzletember komoly támogatást nyújtott Szaakasviliéknek. Belaruszban és Ukrajnában a helyi ellenzéki vezetők a grúziai forgatókönyv megvalósítását helyezték kilátásba. "Ukrajnában is megismétlődhetnek a grúziai események, ha a hatalom tovább provokálja az ellenzéket" - hangsúlyozta Olekszandr Moroz szocialista párti ukrán ellenzéki vezető, míg a belorusz ellenzék közös nyilatkozatban figyelmeztette Alekszandr Lukasenko elnököt, hogy a tbiliszi fejlemények megmutatták, milyen úton kell haladniuk a belorusz ellenzéki erőknek.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Újabb társkereső ellen indult eljárás

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba