A fellendülés jeleit mutatja az USA-hoz ezer szállal kötődő mexikói gazdaság, miközben Vicente Fox Quesada elnök hatéves mandátumának felén túljutva egyre nagyobb akadályokba ütközik reformelképzeléseinek végrehajtásában.

Amikor az amerikai Tower Automotiv autóalkatrész-gyár a közelmúltban áthelyezte termelésének egy részét Észak-Mexikóba, címoldalukon számoltak be a mexikói lapok a 600 főnek munkahelyet teremtő döntésről. A kilencvenes évek közepén az ilyen hírek még szinte mindennaposak voltak, ám az utóbbi időben sokkal inkább arról cikkeztek a lapok, hogy Kína elcsábítja Mexikóból az amerikai befektetőket. A mexikói termelési költségek ugyan jóval alatta maradnak az amerikaiaknak, ám a rendkívül alacsony bérek és a különböző állami ösztönzők miatt az USA cégeinek egész sora választotta a mexikói terjeszkedés helyett Kínát.

Az utóbbi hónapokban azonban a Tower Automotivhoz hasonlóan számos amerikai cég fedezi fel újra Mexikót, és ennek jótékony hatását máris jelzik a makrogazdasági mutatók. A mexikói hazai össztermék (GDP) 1,3 százalékos tavalyi növekedése után az idén a kormány már 3,1 százalékos eredményt vár, és az ipari termelés tavalyi negyedik, illetve idei első negyedévi fellendülése alapot is ad a bizakodáshoz. Mindennek hátterében persze az amerikai gazdaság talpra állása áll, aminek Mexikóvárosban legalább annyira örülnek, mint Washingtonban. A közép-amerikai állam ipari exportjának 90 százaléka ugyanis az USA piacaira kerül.

A felpörgő gazdaság hatása lassanként a munkaerőpiacon is meglátszik, ami igencsak jókor jön Vicente Fox Quesada elnöknek. Fox ugyanis 2000-es kampánya idején 1 millió új állás teremtését ígérte választóinak, ám a világméretű recesszió - különösen az USA gazdaságának leülése - miatt több mint 2 millióan veszítették el munkahelyüket. Pedig a kormány igazán mindent megtett, elődeinél sokkal több állami beruházást indított (egyebek között nagy ütemű úthálózat-fejlesztés és energetikai infrastrukturális program kezdődött). A munkanélküliség azonban hivatalosan még ma is 3,8 százalékos, ami az utóbbi öt évben a legmagasabb ráta.

Ennél azonban többet vártak a hatéves elnöki mandátumának félidején már túljutott Foxtól, és ez meg is látszik az elnök népszerűségén: a beiktatásakor élvezett 80 százalékos kedveltsége mára 50 százalékosra apadt. Ez persze így is igen magas, amit szakértők szerint elsősorban még mindig annak köszönhet, hogy 2000-es választási győzelmével megtörte az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) 70 éves egyeduralmát (HVG, 2000. július 15.). No meg persze annak is, hogy a rendszerváltással felérő fordulatot Mexikó nagyobb gazdasági és pénzügyi megrázkódtatás nélkül hajtotta végre, pedig korábban az elnökcseréket rendre kisebb-nagyobb megingások követték. Pénzpiaci szakértők az átfogó reformokat és a forradalmi változásokat ígérő Fox hatalomra kerülése után a szokásosnál is nagyobb gazdasági sokktól tartottak, ám ez nem következett be. Sőt a költségvetés egyensúlyban van, a hazai valuta, a peso árfolyama stabil, a valutatartalékok nőnek. Az államfő egyik legnagyobb fegyverténye, hogy eddigi elnöksége alatt az inflációt mindvégig jóval 10 százalék alatt tartotta (tavaly 4 százalékos volt), a kamatlábak alacsonyak, és tavaly az idegenforgalomból származó bevétel átlépte a 10 milliárd dolláros álomhatárt.

A 61 éves Fox lendülete azonban most mintha megtorpant volna, aminek okát szakértők részben abban látják, hogy letöltötte mandátumának felét, és - mivel Mexikóban a hivatalban lévő elnök nem indulhat újra - máris megkezdődött a 2006-os elnökválasztásra való felkészülés. Ráadásul a 2000-ben vereséget szenvedett balközép PRI magához térni látszik, a tavalyi részleges parlamenti választáson teret nyert a kongresszusban, miközben az államfő pártja visszaszorult. A PRI korábban is a legnagyobb párt volt, ám most 207-ről 222-re növelte képviselőinek számát, míg a Fox mögött álló jobbközép Nemzeti Akciópárt (PAN) az addigi 202 helyett csak 151 honatyát tudhat a magáénak az 500 fős alsóházban. Így aztán Fox - akiről közismert, hogy az USA-ban tanult, és sokáig a Coca-Cola mexikói igazgatója volt - és a PAN úgy döntött, hogy egyes reformkérdésekben megszerzi a harmadik nagy parlamenti erő, a 95 mandátummal rendelkező baloldali Forradalmi Demokrata Párt (PRD) támogatását.

A közvélemény Foxot továbbra is tisztességes, jó vezetőnek tartja, értékelik, hogy az országot elődeinél demokratikusabban irányítja, határozott intézkedésekkel és törvénymódosításokkal lépett fel a szervezett bűnözés, különösen a kábítószer-kereskedők ellen. Nem tett jót ugyanakkor megítélésének, amikor a lapok megszellőztették, hogy felesége, Marta Sahagún Fox - 2002-ben kötöttek házasságot -, aki a PAN színeiben indulni akar a 2006-os elnökválasztáson, jótékonysági alapítványának pénzét állítólag részben kampánya finanszírozására használja.

Ráadásul egyre inkább számon kérik Foxon az ígért társadalmi forradalmat is. A kormány szerint emelkedett ugyan a bérek vásárlóértéke, ám a 100 milliós lakosság még mindig 45 százalékát kitevő szegények ezt alig érzik. Nem igazán látszik még a szegények életkörülményeinek javítását célzó nagyszabású akciók hatása sem, pedig a vidék - azon belül is elsősorban a legelmaradottabb indián falvak - támogatására 5 milliárd dollárt fordítottak. A kormány adatai szerint a lakáshitelrendszer reformja - az ország történetének legnagyobb ilyen jellegű programja - keretében 1,2 millió új otthon építéséhez nyújtottak kedvezményes hitelt, emellett havonta két új kórházat és heti négy orvosi rendelőt avattak fel.

VASS PÉTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Reformtervek félúton

A latin-amerikai államok és az EU jövő heti guadalajarai csúcstalálkozójának házigazdája, Vicente Fox Quesada mexikói...

Fotók Attenborough-tól Schwarzeneggerig: mennyire pontosan öregít a FaceApp?

Fotók Attenborough-tól Schwarzeneggerig: mennyire pontosan öregít a FaceApp?

Az egyiptomi elnök három hónappal meghosszabbította a rendkívüli állapotot

Az egyiptomi elnök három hónappal meghosszabbította a rendkívüli állapotot

Ismét a 4iG nyerte a MÁV egyik 900 milliós megbízását

Ismét a 4iG nyerte a MÁV egyik 900 milliós megbízását

Videón, ahogy a rendőrök megmentik a kecskeméti plázáról leugrani készülő férfit

Videón, ahogy a rendőrök megmentik a kecskeméti plázáról leugrani készülő férfit

Ezer tűzoltó küzd az erdőtüzek ellen Portugáliában

Ezer tűzoltó küzd az erdőtüzek ellen Portugáliában

Jól indította a hatos lottót, ha a mesebeli sárkányok inspirálták

Jól indította a hatos lottót, ha a mesebeli sárkányok inspirálták