A hatalommegosztásról kötött alkuval lényegében elhárult az utolsó akadálya is annak, hogy Szudánban a kartúmi kormány és a déli lázadók békét kössenek. Ám tucatnyi önálló csoport áll még fegyverben, a nyugat-szudáni Dárfúr körzetben pedig súlyos humanitárius katasztrófa alakult ki.

Afrika leghosszabb ideje dúló polgárháborúja érhet véget Szudánban, miután a kartúmi kormány és a déli lázadó Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) a múlt szerdán az utolsó vitás kérdésekben - a hatalommegosztásról és három körzet irányításáról - is megegyezett. A kenyai Nairobi mellett egy szállodában bejelentett alku szerint az átmeneti időszakban az iszlámista-katonai kartúmi rezsim az arab észak kormányzati rendszerében a végrehajtói és a törvényhozói helyek 70 százalékát kapja, míg a főként keresztény és animista délen ugyanilyen arányban sajátítja ki a hatalmat az SPLA. A három vitatott terület - a Núba-hegység, a Déli Kék-Nílus és Abyei - helyi hatalmi pozíciói észak és dél között 55-45 százalékban oszlanak meg azzal, hogy a vezetést felváltva adják másfél évente.

A mostani és az utóbbi fél évben kötött megállapodásokkal lényegében minden kérdést rendeztek, így még az idén aláírhatják a békemegállapodást. A két fél januárban jutott dűlőre az egyre jelentősebbé váló kőolajvagyon megosztásáról, korábban pedig arról, hogy hatévnyi átmenet után délen népszavazáson dönthetnek a függetlenségről. A Núba-hegység és a Déli Kék-Nílus területek rejtik az ismert szudáni olajvagyon nagy részét. A napi 300 ezer hordós termelés évi 2-3 milliárd dollárt hoz Szudánnak, ebből a januári megállapodás szerint egyenlő arányban osztozkodnak.

Az észak és dél között 1983-ban kitört polgárháborúban eddig kétmillióan vesztették életüket, és mintegy négymillióan kényszerültek otthonaik elhagyására a 32 milliós országban. A pusztítás középkori állapotokba süllyesztette az ország egyes részeit, és többször azzal vádolták Kartúmot, hogy rabszolga-kereskedelmet folytat, főként a déli, fekete törzsek tagjait rabolva el.

A két éve folyó alkudozások sikerében elemzők szerint komoly szerepet játszott az SPLA vezére, John Garang és a kartúmi kormány főtárgyalója, Ali Oszmán Mohamed Taha alelnök pragmatizmusa. Jelentős nyomást gyakorolt az Egyesült Államok is, amely nemcsak az olajkincs miatt igyekszik pacifikálni az országot, hanem azért is, mert Szudán a kilencvenes évek elején befogadta Oszama bin Ladent, akkor afrikai terrorközponttá változtatva Kartúmot.

A lassan fél évszázada független Szudán történetének java részében egyébként polgárháború dúlt, és nem egy megállapodást újabb konfliktus követett. Ám nem a múlt kísértése jelenti a legnagyobb veszélyt a kétségkívül áttörésként értékelhető észak-déli megbékélésre. Afrika legnagyobb területű országában még mintegy harminc fegyveres csoport él önálló életet, független becslések szerint soraikban összesen akár 30 ezren is harcolhatnak. Elvárásaik ráadásul jórészt hasonlóak az SPLA követeléseihez: hatalommegosztás és az ország forrásainak igazságosabb elosztása.

A Felső-Nílus körzetben például a magát Shilluk Királyságnak nevező területen az idén robbantak ki harcok, amelyek miatt mintegy 70 ezer ember menekült el. A muszlim szúfi rendhez tartozó Bedzsa Párt lázadói a Kartúmot Port-Szudán kikötővel összekötő úton garázdálkodnak. Elemzők szerint a kartúmi kormány még mindig támogatja a dél-szudáni táborokkal rendelkező ugandai lázadó csoportot, az Úr Ellenállási Hadseregét, megtorlásul azért, mert Uganda éveken át az SPLA-t segítette. Az SPLA-nak pedig saját területén is több önálló fegyveres csoporttal kéne megbékélnie.

A belső széthúzások következtében legyengült az egykor erős északi kormányzat is. Az 1989-ben puccsal hatalomra jutott Omár Basir tábornok-elnök elleni puccskísérlet vádjával például nemrég Kartúmban olyan katonatiszteket és ellenzéki politikusokat vettek őrizetbe, akik Haszan Turabi, Basir egykori iszlámista főideológusa, jelenleg politikai riválisa híveinek számítanak. Az autokratikus kormány ellenzéke ráadásul szintén több fegyveres csoportot hozott létre.

Az észak-déli megállapodásra a legnagyobb veszélyt a hatalmas kiterjedésű nyugat-szudáni Dárfúr körzetben folyó öldöklés jelenti. Az ENSZ, illetve a Human Rights Watch emberjogi szervezet és a Nemzetközi Válság Csoport (ICG) kutatóközpont egymástól független jelentésekben arra figyelmeztetett, hogy a tíz évvel ezelőtti ruandai népirtáshoz hasonló katasztrófa ismétlődhet meg Dárfúrban. A körzetben több mint egymillió ember menekült el otthonából, közülük 120 ezren a szomszédos Csádba. Becslések szerint mintegy 30 ezer embert öltek meg, az éhezés és a járványok miatt 350 ezer ember van közvetlen veszélyben.

A Dzsandzsavid nevű arab milícia ugyanis módszeresen irtja a fekete-afrikaiakat, erőszakolja meg a nőket, és gyújtja fel a falvakat. A ló- és teveháton támadó fegyvereseket a szudáni kormány légiereje és hadserege is támogatja. Kartúm ugyan cáfolta, hogy segítené a Dzsandzsavid milíciát, sőt annak tagjait törvényen kívüli tolvajoknak nevezte, de szakértők tényként kezelik a kartúmi bűnrészességet. Az arab fegyveresek ellen tavaly fegyvert ragadott két fekete-afrikai lázadó csoport - a Szudáni Felszabadító Mozgalom (SLM) és az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) - is azt állítja, hogy a szudáni kormány fegyverezte fel a támadókat, sőt a hadsereg részt is vesz a tisztogató akciókban.

"Ipari méretekben szervezik" a Human Rights Watch szerint az állattenyésztő, félnomád törzsek lételemét jelentő jószágok elrablását. Probléma a pokolból: Amerika és a népirtás korszaka című könyvéért Pulitzer-díjat kapott Samantha Power a The New York Timesban nemrég úgy fogalmazott, hogy a 800 ezer halálos áldozatot követelő ruandai és a dárfúri népirtás között egyelőre csak a számokban van különbség. Szudánban lehallgatott és újságírók tudomására jutott rádióüzenetek alapján úgy vélte, hogy az arab lovas portyázók a térségben szisztematikusan a fekete-afrikai életmód eltörlésére törekszenek, pedig a nyugat-szudáni feketék többsége szintén muszlim vallású. Úgy tűnik, az Egyesült Államok, Európa vagy az ENSZ ezúttal sem siet az üldözöttek segítségére, hogy megelőzze a még nagyobb méretű vérontást.

A föld és a legelők feletti jogokért már nemzedékek óta harc folyik Dárfúrban az elarabosodott és a fekete-afrikai törzsek között. Az utóbbi évtizedekben az ellentét tovább éleződött, mert a szárazság miatt az északon élő arabok délebbre húzódtak. Félő, a harcok csádi területen is állandósulnak: a n'djamenai kormány az utóbbi hetekben már többször is hírt adott arról, hogy a csádi hadsereg az ország területén összeütközésbe került a szudáni fekete menekülteket a határon túl is üldöző Dzsandzsavid milíciával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Kósa Lajos: Az igazság pillanata januárban mindenképpen eljön

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

Julia Roberts "lyukait" dicsérte meg véletlenül egy New York-i lap

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

"Orbán áll ott, mint egy faszent"

Vadai szerint Kövér lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

Vadai szerint Kövér lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják