"Éljen szavazati jogával az EP-választásokon, járuljon hozzá Európa jövőjének alakításához!

"Éljen szavazati jogával az EP-választásokon, járuljon hozzá Európa jövőjének alakításához!" - ezzel a kéréssel fordult a földrész 350 millió választópolgárához a múlt héten közös nyilatkozatában a 25 EU-tagország Európa-ügyi, illetve - ahol ilyen tisztség nincs - külügyminisztere. Utólag sem igen derülhet majd ki, hogy a Claudie Haigneré francia Európa-ügyi miniszter kezdeményezésére született közös akciónak volt-e nagyobb mozgósító ereje a kontinensszerte zajló választási kampányban, vagy inkább annak, hogy a közvélemény-kutatások szerint az európai polgárok zöme - csupán a spanyol szocialistáknak, a dán és szlovén liberálisoknak, valamint a finn és az ír jobbközépnek kegyelmezve - hatalmon lévő kormányuk leckéztetésére tervezi felhasználni voksát.

A pártlisták alapján szakértők már most megjósolják, hogy az EP a következő ötéves terminusban is a pályájukat kezdő ifjabb, illetve a karrierjük vége felé járó politikusnemzedékek friss látásmódot és tapasztalatot hasznosan elegyítő keveréke marad, mivel a középgenerációsok inkább a több szereplési lehetőséget kínáló hazai pályán játszanak. Kezdő politikusok jellemzően inkább az északi tagállamokból érkeznek az európai képviselőházba, míg a déliekben gyakran a nyugdíjas vagy a hatalomból kiesett nagyágyúk "jutalomjátéknak" tekintik az euro-képviselői pozíciót. Az integráció alapító országaiból ugyanakkor a pártok gyakran küldik ugyanazokat a figurákat évtizedeken át az EP-be, tudván, hogy így nagyobb az esélyük a fontosabb bizottsági tisztségek megkaparintására. A listákból az is kitetszik, hogy a tíz új tagország korábban megfigyelői státusú euro-képviselőinek körülbelül az egyötöde nem indul az igazi mandátumért, túlzott macerának ítélve a sok utazgatást a régi tagállamok képviselőiéhez képest töredék fizetésért.

Öt jellemző "európai" kampánytéma azért kiemelkedik az általános hangzavarból - állapította meg az Európai Politológiai Intézetek brüsszeli központja (EPIN). Belgiumban, Németországban, Franciaországban és Görögországban a kampányvita előkelő helyén szerepel Törökország esetleges uniós tagsága. Belgiumban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Lengyelországban központi kérdéssé vált az EU-alkotmány. Az iraki háború kapcsán a közösségi kül- és biztonsági politika jövője került előtérbe Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Szlovéniában és Finnországban. Az uniós gazdaság- és foglalkoztatáspolitika témája fajsúlyosan szerepel Belgiumban, Franciaországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Németországban, Csehországban és Szlovákiában. Az EPIN kutatói szerint az új tagállamok zömében és Finnországban az EU-tagságból nyerhető haszon - például a regionális támogatások ügye - vált kampánytémává.

A Gallup-felmérésekre támaszkodó EPIN nem vár jelentősebb elmozdulást az EP összetételében, vagyis 297 mandátummal az Európai Néppártot (EPP) jósolja a 732 fős EP legnagyobb politikai csoportjának, amit a szocialisták követnek 232 hellyel. A választások fő vesztese a szélsőbal frakció lehet, amely várhatóan mandátumának ötödét - 10 helyet - elveszíti, és zsugorodhatnak a zöldek is. A most 23 fős szélsőjobb frakció voksokat veszíthet Franciaországban, de ugyanannyit nyerhet Lengyelországban, viszont bajba kerülhet a - dán, holland, francia és brit tagokat tömörítő - euroszkeptikus frakció, ha nem jut friss "vérhez" az új tagállamokból, mivel az EP új házszabálya szerint frakció csak akkor alakítható, ha tagjai legalább öt különböző tagállamból származnak.

Az "eurojósok" leginkább az EP harmadik legnagyobb, liberális frakciójának (ELDR) várható súlyát illetően bizonytalankodnak, ha ugyanis a német liberálisok odahaza nem lépik át az 5 százalékos küszöböt, az jelentős érvágást jelenthet ennek a csoportnak, ha viszont igen, akkor hatalmas nyereséget. Az ELDR arra spekulál, hogy az EU-szkeptikus brit és cseh konzervatívokkal megterhelt Néppárt föderalistább francia és belga pártjai az olasz balközéppel együtt átlépnek hozzájuk. Az új, centrista frakció összetoborzása érdekében az ELDR esetleg törölné nevéből az Olaszországban a neokonzervatív gazdasági eszmékkel társított "liberális" jelzőt, és programjában a szabad piacgazdaság mellett erősebben hangsúlyozná a szociális elemeket - jelezte nemrégiben Graham Watson frakcióelnök.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Fele sem tréfa

Az EU összesen csaknem 350 millió választópolgárának legfeljebb fele fog a héten az urnákhoz járulni, hogy megválassza a következő öt évre az Európai Parlament tagjait. A kampányt szinte mindenütt az aktuális belpolitikai csaták uralják - derül ki alábbi, 10 országot átfogó összeállításunkból.

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Chuck Norris potom pénzért turnézott Budapesten

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

Beszorult egy férfi az étterem zsíros szellőzőjébe: csak két nap múlva találtak rá

A rendőrök profizmusa elszállt, nem rajtuk múlt, hogy Budapest megúszott egy nagyon csúnya éjszakát

A rendőrök profizmusa elszállt, nem rajtuk múlt, hogy Budapest megúszott egy nagyon csúnya éjszakát

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

Alakul az összefogás az önkormányzati választásokra

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Digitálisan is elérhetők lesznek az állami fejlesztések

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor

Helyszíni videók: sikítva menekültek az emberek a strasbourgi lövöldözéskor