A kormánypárt megalázó bukaresti veresége és Gheorghe Funar kolozsvári polgármester megbuktatása volt a romániai helyhatósági választások vasárnapi első fordulójának leglátványosabb eredménye.

"Jó lecke volt, sokat tanultam belőle" - értékelte katasztrofális vereségét Mircea Geoana külügyminiszter, akit a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) igazi húzóember hiányában az utolsó pillanatban vetett be a helyhatósági választás kampányában, hátha vele sikerül elhódítania a kulcsfontosságú bukaresti főpolgármesteri széket. Ám a kormány talán legnépszerűbb tagjának számító, 45 éves korábbi washingtoni nagykövet karizmája sem volt elég ahhoz, hogy kibillentsék a főpolgármesteri székből az 52 éves ellenzéki Traian Basescut. A centrista Demokrata Párt (PD) által indított, érdes modoráról és lendületes munkatempójáról elhíresült egykori hajóskapitány ugyanis - a lapzártánkkor még nem végleges adatok szerint - hatvan százalék körüli eredménnyel már az első fordulóban könnyedén győzött. Legalább ennyire megalázó vereség volt a PSD számára, hogy a Liberális Párt (PNL) és a PD koalíciójának jelöltjei fővárosi szinten és a hat kerületi önkormányzatban is ötven százalék fölötti sikert arattak, átvéve az irányítást az eddig egyeduralkodó kormánypárttól.

Amolyan felmérő vizsgát jelentettek a helyhatósági választások a PSD-nek. Független és párt közeli elemzők egyetértenek abban, hogy a voksolás - lapzártánk után nyilvánosságra kerülő hivatalos - végeredménye felvázolhatja a novemberi általános választások erőviszonyait, és ezzel talán azt is előrevetíti, ki arathatja le két-három év múlva Románia 2007-re remélt EU-csatlakozásának babérjait. A kormánypárt népszerűségének erodálódása mellett a voksolás fő kérdése - amire valószínűleg csak az egy hét múlva tartandó második forduló ad majd végső választ - az, hogy mennyire erősödött meg az ellenzéki PD-PNL koalíció.

A bukaresti csőd ellenére a PSD a választás győztesének tekinti magát, a kormánypárt kapta ugyanis a legtöbb - igaz, az előzetes adatok szerint a vártnál jóval kevesebb - szavazatot. A PSD eddig a települések közel hetven százalékát vezethette, miután az utóbbi négy évben - elsősorban a nagyobb költségvetési támogatás és a simább ügyintézés reményében - a települések első embereinek 35 százaléka iratkozott át a kormánypárthoz. A 3138 polgármesteri és a 41 ezer helyi tanácsosi széknek a párt most jó, ha valamivel több mint a harmadát megszerzi. A PD és a PNL 15-15 százalék körüli eredményt érhet el, a PSD-t a parlamentben támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig 10 százalékon állt lapzártánkkor. Meglepő a Nagy-Románia Párt (PRM) visszaszorulása, a szélsőségesen nacionalista alakulat 6-7 százalékra számíthat.

Az RMDSZ számára jó hír, hogy megőrizheti hatalmát a többségi magyarlakta településeken, miután a pártbejegyzés szigorításával (HVG, 2004. május 1.) sikerült kigolyóznia a konkurens Magyar Polgári Szövetséget (MPSZ). Az RMDSZ 150 polgármesterjelöltje szerzett mandátumot már az első forduló után - ez mintegy negyvennel több, mint a 2000-es helyhatósági választások első fordulójában -, a második körben a párt 42 jelöltje méreti meg ismét magát.

A magyar párt számára azonban mindennél többet jelent, hogy - a PSD-vel összefogva - sikerült megbuktatnia Gheorghe Funar (PRM) kolozsvári polgármestert. A választás előtt sokan bírálták az RMDSZ-t, amiért a rendszerváltás óta először nem állított saját polgármesterjelöltet Kolozsváron, a taktika azonban bevált: a román lakosság nagy része által is egyre többet bírált Funar 22 százalékos eredménnyel csúfosan megbukott. A második fordulóba - fej-fej mellett - a Markó Béla vezette RMDSZ által is támogatott Ioan Rus belügyminiszter (40 százalék), valamint a demokrata-liberális koalíció jelöltje, Emil Boc (33 százalék) jutott be. A második forduló kimenetele egyelőre megjósolhatatlan, az RMDSZ ugyan továbbra is Rust favorizálja, ám a közvélemény-kutatások szerint a kincses város magyarjainak egy része számára Boc szimpatikusabb, ráadásul az ő támogatására szólította fel híveit Funar is. Az előzetes eredmények alapján már az első forduló után biztos, hogy Marosvásárhelynek Dorin Florea személyében román polgármestere lesz, míg Székelyudvarhelyen az RMDSZ-jelölt ellenében függetlenként indult eddigi városvezetőnek, Szász Jenőnek sikerült megőriznie posztját. Temesváron a parasztpárti Mircea Ciuhandu, Csíkszeredában pedig Ráduly Róbert lesz a város első embere.

A felemás választási eredmény aligha adhat okot felhőtlen örömre a kormánypártnak, mely ráadásul könnyen lehet, hogy rövid időn belül szembesülhet a reformok folyamatos halogatásának következményeivel is. Az Adrian Nastase által vezetett, derekas makrogazdasági eredményeket felmutató kabinet - az első negyedévben a GDP 6,1, az ipari termelés 5,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, nyolc hónap után áprilisban először mutatott aktívumot a külkereskedelmi mérleg, a munkanélküliség pedig 7,7 százalékra csökkent - négy év alatt sem tudta felszámolni az állami monopóliumok közti körbetartozást. Az olajipari Petrom eladása (HVG, 2004. május 29.) ellenére késik az energiaszektor privatizációja, miközben sokan a kiterjedt korrupciót okolják a külföldi nagybefektetők távolmaradása miatt.

A teljesítetlen reformvállalások igencsak lerontották Románia brüsszeli megítélését, még akkor is, ha a jövő heti EU-csúcson Bukarest reményei szerint bejelentik: az ország akár 2005 első felében is - az örök riválisnak számító Bulgáriával együtt - aláírhatja a csatlakozási szerződést. Az októberi országjelentéstől azonban Bukarest máris retteg - attól tartva, hogy ismét működésképtelen piacgazdaság jelzőt kap -, ezért lóhalálában igyekszik lezárni az évek óta nyitott tárgyalási fejezeteket. Szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a mostani sietségnek később katasztrofális következményei lehetnek, főként az amúgy is padlón heverő mezőgazdaságban. Az agrár-, valamint a pénzügyi-költségvetési fejezetet épp a választások előtti héten zárták le, de még azt is csak ideiglenesen, és hátravan hat kényes téma, így például a szolgáltatások szabad áramlása, az energia, a versenyjog és a környezetvédelem.

A PSD píárosai által alaposan kihasznált NATO-csatlakozás fölötti eufória már a múlté, a helyhatósági választások június 20-ai második fordulóját követően újabb lelkesítő célokat kell majd a választópolgárok elé tűzni. Az EU-csatlakozás mézesmadzagja mellett ilyen lehet a közelmúltban bejelentett pénzreform. A Mugur Isarescu jegybankelnök és csapata által kidolgozott kormányhatározat-tervezet értelmében 2005. június 1-jétől négy nullát levágnak a lejből, így - hangoztatják elsősorban a nosztalgiázók kedvéért - ismét 25 bani lesz majd a kifli. A zökkenőmentes átállás érdekében a jegybank a mostani 7 milliárd dolláros valutatartalékot meg akarja duplázni, mert attól tart, hogy a pénzreformtól félve a lakosság és a cégek dollárba vagy euróba menekítik megtakarításaikat.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lejátszott meccsek: szédítő tempóban költik a közpénzt a kormány sportálmaira

Lejátszott meccsek: szédítő tempóban költik a közpénzt a kormány sportálmaira

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Trump azt nevezi ki kabinetfőnöknek, aki szörnyű embernek nevezte őt

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek