Történelmi döntésként az izraeli kormány elvben elfogadta az egyoldalú gázai kivonulást, de a végrehajtás kormányválsághoz vezethet. Izrael szerint nincs kivel tárgyalni, a palesztinok viszont úgy vélik, a Saron-kormány csak az időt húzza, hogy még több területet kebelezzen be.

Búskomor hegedűszóló és ritmusos harmonikázás egyaránt színesíti az utcai zenészek repertoárját Tel-Avivban, aláfestéseként a felemás hangulatnak. Az öngyilkos merényletektől tartva kevesebben járnak busszal, de a kávézók - talán mert a vendégek bíznak a bejáratoknál strázsáló biztonsági emberekben - nem néptelenedtek el. A terrortól való félelem és az ellene folyó könyörtelen harc meghatározza az izraeliek életét, akiknek kedélyét az utóbbi napokban tovább borzolta az egyoldalú gázai kivonulás tervének hányatott sorsa.

Ariel Saron kormányfő - két szélsőjobboldali miniszterének menesztése árán - vasárnap végül megszavaztatta kabinetjével a tervet, de lehet, hogy politikai értelemben még többet kell fizetnie érte. Másik telepesbarát koalíciós partnere, a Nemzeti Vallásos Párt ugyanis hétfőn a kilépést fontolgatta, és ha ez bekövetkezik, akkor 61-ről 55 főre csökken a kormánypártok mandátumainak száma a 120 fős kneszetben.

Ám nemcsak a kormány többsége, de maga a terv is áldozatául esett annak, hogy Saron saját pártjának, a Likudnak a szélsőjobboldala is ellenzi a gázai telepek felszámolását. A vonakodó miniszterek egy része ugyanis csak úgy állt kötélnek, hogy a kormány csupán elvben és módosítva hagyta jóvá az elszakadást: legkorábban kilenc hónap múlva kezdődik a végrehajtás, a 21 gázai zsidó telep (plusz négy ciszjordániai kolónia) felszámolását nem egyszerre, hanem négy szakaszban hajtják végre, és mindről újra külön szavaz a kormány. Saron sikere ugyanakkor, hogy Jasszer Arafat palesztin vezető állítólag beleegyezett a biztonsági reformokba, lehetővé téve az egyiptomi szerepvállalást a Gázai övezet stabilizálásában a kivonulás után.

"A kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon" megoldására azért volt szükség, mert az Egyesült Államok ragaszkodott a teljes gázai kivonuláshoz - ahogy arra hetekkel korábban áldását adta -, a terv felvizezésével pedig Saron egyelőre a kormányát is megmentette. Ám így is történelmi jelentőségű döntés született, hiszen izraeli kabinet első ízben határozott gázai vagy ciszjordániai zsidó kolóniák nagyarányú felszámolásáról. "Az egyoldalú lépés nem ideális megoldás, de nincs más lehetőség. Mindent megpróbáltunk már, a néhai Jichák Rabin kormányfő például a terror ellenére folytatta a tárgyalásokat" - fogalmazott a HVG-nek Mark Sofer, a jeruzsálemi külügyminisztérium helyettes államtitkára.

"Rá kellett jönnünk, hogy Arafat nem Rabin, nem Anvar Szadat és nem Nelson Mandela. Nem érdekelt a békében, és fatális tévedése, hogy a terrort politikai eszközként használta" - folytatta Sofer, aki szerint csak akkor van értelme a tárgyalásnak, ha Arafat megválik a hatalomtól. A tárgyalásos rendezés tekintetében azonban a két fél elbeszél egymás mellett. Izrael feltételek nélküli és valódi hatalommal bíró tárgyalópartnert keres, Ahmed Korej palesztin kormányfőnek azonban három követelése is van. Szeretné, ha a zsidó állam palesztin foglyokat engedne el, csökkentené a katonai ellenőrző pontok számát, és garanciát adna, hogy az oslói megállapodás értelmében teljes palesztin fennhatóság alatt álló területre a hadsereg nem lép be.

Korej követelései érthetők - mondta a HVG-nek Vadi Abunasszar izraeli arab politikai elemző, a haifai Nemzetközi Konzultációs Központ (ICC) igazgatója. Szerinte ugyanis Korej nem akar elődje, Mahmúd Abbász sorsára jutni, aki ugyan találkozott Saronnal, de semmilyen engedményt nem tudott kicsikarni tőle. Abunasszar mindazonáltal egyetértett azzal, hogy Arafat egyik kezében olajággal, a másikban pedig kalasnyikovval táncol, és továbbra is ő irányítja a palesztin ügyeket, mivel ő rendelkezik a pénzügyi források felett, illetve beosztottainak helyetteseit is ő nevezi ki.

Az is Arafat hibája - fejtegette a HVG-nek Diana Boutu, a Palesztinai Felszabadítási Szervezethez (PFSZ) tartozó, a tárgyalásokat segítő Adam Smith Alapítvány szakértője -, hogy nem tette egyértelművé, miből enged és miből nem, fegyverrel vagy erőszakmentesen kell küzdeni a megszállás ellen. Arról sem beszélt soha - tette hozzá -, hogy a palesztin állam világi és demokratikus lesz-e, rendelkezik-e majd alkotmánnyal, és védeni fogja-e a kisebbségek jogait.

A palesztin ügy szimbólumává magasztosult Arafat helyzetét hűen tükrözi jelenlegi otthona, rámalláhi főhadiszállása, a Mukata, amelyet az izraeli hadsereg 2002-ben rombolt le. A romokat már nagyrészt eltakarították, de még mindig látni félig ledőlt házakat, melyek tetején palesztin fegyveresek őrködnek. Egy újabb izraeli rohamtól tartva és Arafat életét féltve a palesztinok védelmi rendszert építettek ki: olajoshordókat állítottak fel, amelyekbe betont öntöttek, közepükbe több méter magas vascsövet helyezve. Furcsamód izraeli katonát nem lehetett látni, de mint mondják, percek alatt megjelennek, ha kell.

A gázai leválasztás ugyan a legfőbb beszédtéma, ám a palesztinoktól való elszakadás Ciszjordániában is kézzelfogható valóság. A területen az izraeli hadsereg több mint hétszáz katonai ellenőrző pontot állított fel, az arab városokat és falvakat körülzárták, általában csak egy-két bejáratot hagyva, Jeruzsálemtől északra és keletre pedig időnként mozgó ellenőrző pontok jelennek meg. Géppisztolyos katonák lövésre készen figyelnek állásaik mögül. Az iránytaxik zöme csak az állomásokig közlekedik, a palesztinok inkább gyalogosan vágnak neki a többórás tortúrának.

Jeruzsálem környékén több helyütt felbukkan a hegyen-völgyön tekergő biztonsági kerítés is, amely a településeken 8 méter magas fallá erősödik. Az Óvárostól alig néhány száz méterre keletre lévő Abu Disz arab falut és főutcáját keresztben vágják ketté a szorosan egymás mellé helyezett betonelemek, olyan érzést keltve, mintha ott földrajzilag vége lenne a világnak. A faluból látni az Olajfák hegyét, de a valamikor néhány percnyi autóút most több óra is lehet.

A Palesztin Hatóság (PH) úgy szeretne javítani az arab települések helyzetén, hogy - a tervek szerint szeptembertől kezdve - egy éven belül, négy szakaszban önkormányzati választásokat tartanak. Mint Dzsamal Sobaki, a PH önkormányzati minisztere a HVG-nek kifejtette, 1976 óta először rendeznek helyi választásokat, és azt remélik, hogy a kinevezett tisztviselők helyett a választott vezetők hatékonyabban javíthatják a szolgáltatásokat, szállhatnak szembe a megszállással, illetve működhetnek együtt az izraeliekkel például olyan kérdésekben, mint a szemét elszállítása.

Nem érdeke azonban Izraelnek a tárgyalás, hiszen amíg káosz van, még több földet tud elvenni - vélekedett Boutu, aki szerint Saron célja nem más, mint az időt húzni, és időközben minél több települést létrehozni. Abunasszar pedig úgy vélte, hogy Saron egyik szemével a posztjára ácsingózó Benjamin Netanjahu pénzügyminiszterre tekint, másikkal a palesztin kérdésre, amelyet azonban nem politikai, hanem biztonsági problémának tart.

A ciszjordániai telepesek száma az oslói folyamat alatt valóban gyorsabban nőtt, mint előtte. A kéthetente megjelenő The Jerusalem Report legfrissebb számában pedig a legnagyobb, több mint harmincezer fős település, Maale Adumim - először a Likud színeiben, majd függetlenként megválasztott - polgármestere, Benni Kasriel elismerte: a Jeruzsálemtől keletre fekvő kolóniát azért alapították, hogy kettévágják Ciszjordániát.

Miközben a 250 ezres ciszjordániai telepesközösség többsége a gazdasági előnyök - adókedvezmények, olcsóbb telkek és házak - miatt él a kolóniákban, mintegy 50 ezren ideológiai okokból ragaszkodnak a bibliai területhez. A Rámalláhtól északkeletre lévő Givat Aszef táborban például gyanakodva méregették az idegen látogatót, de elmondták, a jelenleg 14 családnak otthont adó, lakókonténerekből álló kolóniát három éve, egy telepes meggyilkolására adott válaszként hozták létre. A nyilvánvalóan illegális telepet öt katona védelmezte, ami a váltásokkal egy szakasz lekötését jelenti.

KERESZTES IMRE / TEL-AVIV

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Bal, jobb

Izraelben már nem szégyen a burzsoázia képviselete - nyilatkozta a HVG-nek tel-avivi otthonában Tomi Lapid...

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Füstgránátot dobáltak a rendőrök közé a Kossuth téren, könnygázzal válaszoltak - ÉLŐ

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Szabadon engedték a Momentum rabosított alelnökét

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket

Itt a 450 kW-os villanyautótöltés, ami olyan gyors, hogy hűteni kell a kábeleket