Izraelben már nem szégyen a burzsoázia képviselete - nyilatkozta a HVG-nek tel-avivi otthonában Tomi Lapid...

Izraelben már nem szégyen a burzsoázia képviselete - nyilatkozta a HVG-nek tel-avivi otthonában Tomi Lapid miniszterelnök-helyettes, a magát centristának tekintő Sinúj párt magyar származású vezetője.

HVG: Milyen jövője van a Saron-kormánynak?

Tomi Lapid: A kormány felbomlása esetén vagy csatlakozik a Munkapárt egy nagykoalícióhoz, vagy választások lesznek. Az utóbbi a kevésbé valószínű, mivel a Sinújon kívül egyik más pártnak sem érdeke a választás. A Munkapárt felkészületlen, apró frakciókra szakadt. A Likud meghasonlott önmagával, az Ariel Saron kormányfővel szemben álló jobbszárny politikusai pedig nem reménykedhetnek a biztos újraválasztásban.

HVG: Elképzelhető-e, hogy a Likud mérsékelt szárnyából, a Munkapártból és a Sinújból létrejön egy centrista tömb?

T. L.: Ennek örülnék, hiszen a centrum lenne a legerősebb parlamenti erő. Eddig azonban az ilyen kísérletek nem vezettek eredményre.

HVG: Támaszt-e feltételt a Munkapárt a kormányba lépéshez?

T. L.: Az egyik, hogy csak abban az esetben, ha az államügyész nem állítja bíróság elé Saront, a másik a gázai kivonulás. A Munkapárt azonban előjöhet olyan szociális kérdésekkel, amelyek viszont a Sinújjal állíthatják szembe. A Sinúj balközép párt a palesztinokhoz való viszony kapcsán, de társadalmi kérdésekben kimondottan jobboldali, polgári formáció. Mióta hatalmon vagyunk, sikerült az izraeli gazdaságot egy nagyon súlyos válságból kivezetni. Nem fogok hozzájárulni ahhoz, hogy a Munkapárt szocialista követelései megtörjék a lendületet.

HVG: A gazdasági sikerek, így a növekedés beindulása sokak szerint Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter érdeme.

T. L.: Netanjahu a Sinúj gazdasági programját valósítja meg. A Likud hátterét a kisemberek adják, mi a középréteget képviseljük. A szabad piac hívei vagyunk, thatcherista elveket vallunk, ami nem volt divatos Izraelben. Annak is vannak jogai, aki adót fizet. A többi párt nem érezte, hogy az utóbbi tíz évben Izraelben egy teljesen új társadalom alakult ki. A legutóbbi választáson 6-ról 15-re növeltük képviselőink számát, a harmadik legnagyobb erővé váltunk, ami elsősorban nem is vallásellenes politikánk, hanem gazdasági elveink eredménye volt.

HVG: Sikerült a vallásosok kiváltságait is megszüntetni?

T. L.: A legfontosabb az volt, hogy kikergettük az ultraortodoxokat a kormányból, ami morális kérdés is volt, mivel korrupt módon kihasználták az államot. Bezártuk a vallásügyi minisztériumot, megszűnnek a városokban az úgynevezett vallási tanácsok, a rabbinikus bíróságok az igazságügy-miniszter alá kerültek, és jelentősen csökkent a vallásos iskolák, a jesivák költségvetése. Nem sikerült viszont elérni a sorkötelesség kiterjesztését az ortodoxokra és bevezetni a polgári házasságot.

HVG: Valóban az egyoldalú lépések jelentik a megoldást a palesztin kérdésben?

T. L.: Arról még a szélsőbal is meg van győződve Izraelben, hogy Arafattal nincs esély a megegyezésre. Ráadásul hosszú évekre lenyakazta az izraeli baloldalt, amikor 2000-ben Camp Davidben visszautasította Ehud Barak volt kormányfő engedményeit, majd elkezdődött az intifáda.

HVG: Napirendre kerülhetnek-e még egyáltalán a Barak által vázolt elképzelések?

T. L.: Ahmed Korej palesztin kormányfő olyan ember, akivel tárgyalhatunk, de teljesen tehetetlen. Valaki azt mondta a héten, nem tud egy öreg nénit átvinni az út másik oldalára anélkül, hogy előzőleg Arafattól engedélyt ne kapjon. A legnagyobb probléma végső soron a terrorizmus. Valahányszor felrobban egy autóbusz, a jobboldal erősödik. A terror soha nem háborús helyzetben éleződik ki, hanem kimutathatóan akkor, amikor kilátás van a békére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Elbeszélés

Történelmi döntésként az izraeli kormány elvben elfogadta az egyoldalú gázai kivonulást, de a végrehajtás kormányválsághoz vezethet. Izrael szerint nincs kivel tárgyalni, a palesztinok viszont úgy vélik, a Saron-kormány csak az időt húzza, hogy még több területet kebelezzen be.

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Ha hegyet nem is, de sípályát hoztak Szegedre

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

Nyomtatóval hamisítottak pénzt Békés megyében

A Chrome-bővítményeket is telepíthetjük majd a Microsoft új böngészőjéhez

A Chrome-bővítményeket is telepíthetjük majd a Microsoft új böngészőjéhez

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben

Idén utoljára interpellálhatják a képviselők a kormány tagjait ma az Országgyűlésben