A szélsőségesen nacionalista Radikális Párt jelöltje, Tomiszlav Nikolics nyerte a várakozásoknak megfelelően az elnökválasztás első fordulóját Szerbiában, a kis különbséggel második helyre szorult reformpárti Borisz Tadicsnak mégis nagyobb esélye van a végső győzelemre.

Három sikertelen kísérlet után - mivel a parlament időközben eltörölte azt a szabályt, hogy legalább 50 százalékos részvétel kellett az érvényességhez - végre eredményes lett a szerbiai elnökválasztás június 13-ai első fordulója. Az előzetes, nem hivatalos adatok szerint csaknem 48 százalékos részvétel mellett Tomiszlav Nikolics, a Szerb Radikális Párt (SZRSZ) jelöltje végzett az élen a szavazatok valamivel több mint 30 százalékának megszerzésével.

Mégsem lehet elégedett a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állított SZRSZ-vezér, Vojiszlav Seselj helyettese, hiszen kevesebb voksot kapott, mint pártja a politikai földrengést okozó decemberi parlamenti választásokon, amikor a szavazásra jogosultak közel 60 százaléka járult az urnákhoz. Nikolics kihívója a június 27-én esedékes második fordulóban Borisz Tadics, a Milosevics-rezsimet 2000 őszén megdöntő egykori Szerbiai Demokratikus Ellenzék (DOSZ) meghatározó erejének, a Demokrata Pártnak (DSZ) az első embere lesz, aki több mint 27 százalékos eredményével jobban szerepelt az előrejelzéseknél. Tadics most revánsot vett pártja decemberi kudarcáért, amikor az akkor még Zoran Zsivkovics leköszönő kormányfő ellenőrizte DSZ a 13 százalékot sem érte el.

Az igazi meglepetéssel azonban Bogoljub Karics szolgált, akire a választók mintegy 18 százaléka szavazott, jóllehet csak az utolsó pillanatban kapcsolódott be a versenybe. A Milosevics-éra alatt jó összeköttetéseinek köszönhetően megtollasodott, Szerbia leggazdagabb vállalkozójaként emlegetett, karizmatikusnak távolról sem nevezhető Karics gyatra szónoki képességeit agresszív, demagóg elemeket sem nélkülöző, a saját tulajdonú médiaérdekeltségei által segített kampánnyal ellensúlyozta, amelynek középpontjába jó érzékkel a gazdaságot helyezte. Gyanús előélete ellenére a választók egy részét magukkal ragadták a tömeges munkahelyteremtésre és a külföldi tőke befolyásának korlátozására vonatkozó hangzatos ígéretei, noha a saját pártot alapító Karics adós maradt az átfogó programmal. Bár Nikolics nacionalizmusával és Tadics európai integrációs törekvéseivel szemben Karics valamiféle harmadik utat igyekezett felmutatni, a Silvio Berlusconi olasz kormányfőt példaképének tekintő 50 éves üzletember vasárnap este bejelentette, hogy híveit Tadics támogatására fogja ösztökélni a második fordulóban.

A szerbiai erőpróba legnagyobb vesztese a Vojiszlav Kostunica vezette kisebbségi kormánykoalíció, amelynek pártjai a voksok alig több mint 13 százalékával a negyedik helyre csúszott Dragan Marsicsanint támogatták. A Kostunica-féle Szerbiai Demokrata Párt (DSZSZ) színeiben induló Marsicsanin fiaskóját előre megjósolták az elemzők. Zömük eleve elhibázottnak találta Kostunicáék stratégiáját, amely a Zsivkovics kormányzása alatt kipattant korrupciós ügyek felhánytorgatásával elsősorban a DSZ és személyesen Tadics lejáratására irányult.

Attól sem riadt vissza Marsicsanin kampányfőnöke, hogy Tadicsot kapcsolatba hozza a tavaly márciusban megölt Zoran Gyingyics néhai miniszterelnök gyilkosaival, ám ez sokak szerint visszafelé sült el. Az utóbbi hetekben Belgrádban olyan híresztelések is szárnyra kaptak, hogy a Gyingyics elleni merénylet megszervezésével gyanúsított Milorad Lukovics, a szerb rendőrség különleges alakulatának volt parancsnoka a kampány utolsó napjára kitűzött első bírósági tárgyalásán olyan vallomást tesz, amely rossz fényt vet Tadicsra, ám a hírhedt maffiózó végül mégsem volt hajlandó megszólalni, mert úgymond nem akart a politikusok eszközévé válni.

Szakértők szerint Tadicsnak minden esélye megvan arra, hogy legyőzze Nikolicsot. A radikálisok ugyanis a jelek szerint elérkeztek lehetőségeik határához, és a második fordulóra aligha tudnak jelentős számban új választókat mozgósítani. Tadics viszont joggal remélheti, hogy Marsicsanin és Karics szavazói mögötte sorakoznak fel. Igaz, Kostunicáék szimpatizánsait elbizonytalaníthatja, hogy Marsicsanin keményen támadta Tadicsot, és a második forduló előtti együttműködés lehetőségéről sem beszélt. A DSZSZ legnagyobb koalíciós partnere, a G17+ nevében ugyanakkor Miroljub Labusz miniszterelnök-helyettes már vasárnap közölte, pártja arra fogja buzdítani a választókat, hogy szavazzanak Tadicsra, aki szerint a radikálisok térnyerése Szerbia elszigetelődéséhez és súlyos gazdasági katasztrófához vezet. Korábban Labusz azt is kilátásba helyezte, hogy a G17+ kilép a milosevicsi szocialista párt kétes értékű támogatásával márciusban összetákolt kisebbségi koalícióból, amennyiben Nikolics lesz az államfő.

Előrehozott parlamenti választásokra is szükség lehet, ha ő vereséget szenved - riogatott már a kampány alatt Marsicsanin is, ám a Szerbia destabilizálódásától tartó nemzetközi közösség minden követ megmozgat, hogy ezt elkerüljék. Márpedig ennek egyetlen módja, hogy Kostunica bevonja Tadics pártját a koalícióba, ami legalábbis a jelenlegi kabinet átalakítását feltételezi. Kérdés, hogy felül tudnak-e emelkedni a két nagy demokratikus párt vezetői azokon a személyes ellentéteken, amelyek egyszer már megakadályozták, hogy szilárd parlamenti többségre támaszkodó kormány jöjjön létre Szerbiában (HVG, 2004. március 6.). Az alkudozást egyfelől megkönnyíti, hogy az év eleje óta Tadics párton belüli pozíciói még inkább megerősödtek, másfelől viszont megnehezíti, hogy Kostunica egész eddigi politikája a szélsőséges nacionalistáktól és a szerinte levitézlett liberális reformerektől való egyenlő távolságtartásra épült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Betörtek Paul McCartney-hoz

Betörtek Paul McCartney-hoz

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek

Magyar kormányzati oldalakat és szervereket is vírussal fertőztek meg, sok adatot ellophattak a hackerek

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Másfél millió forintos pénzbüntetésre ítélték Márki-Zayt

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg