Heves ellenállásba ütközött Dél-Oszétiában a terület fölötti ellenőrzés visszaszerzését célzó grúz gazdasági és politikai offenzíva. A hetvenezer lakosú térség vezetői Oroszországhoz akarnak csatlakozni, Moszkva azonban aligha mondhat igent.

"Itt az órám, ezen mérje le, mennyi időn belül tér vissza Grúziához Abházia és Dél-Oszétia" - ezekkel a szavakkal adta oda karóráját Mihail Szaakasvili grúz államfő egy Abháziából érkezett grúz menekültnek a márciusi grúziai parlamenti választásokat megelőző kampány napjaiban. A fél éve hatalomra került elnök szemmel láthatóan nem vesztegeti az idejét: miután májusban Tbiliszi visszaszerezte az adzsáriai autonóm köztársaság fölötti ellenőrzést (HVG, 2004. május 15.), Szaakasvili a napokban napirendre tűzte a Dél-Oszétia fölötti szuverenitás helyreállítását.

Az akció azzal a - részben oszét, illetve abház nyelven elmondott - beszéddel kezdődött, amelyben Szaakasvili tárgyalásokat ajánlott a hivatalosan Grúziához tartozó, ám több mint egy évtizede gyakorlatilag független államként működő Abházia és Dél-Oszétia vezetőinek. Emellett a grúz elnök bejelentette, júniustól Dél-Oszétia polgárai is kapnak grúz nyugdíjat, néhány napon belül pedig felújítják a Grúzia és Dél-Oszétia közti vasúti és közúti tömegközlekedést.

A szavakat tettek követték: a napokban megkezdődött a nyugdíjak kifizetése, megindultak az első buszok, és hozzáláttak az évekig nem használt vasúti sínek ellenőrzéséhez is. A píárakcióval párhuzamosan a grúz hadigépezet is mozgásba lendült: június első napjaiban a hadsereg különleges egységének katonái behatoltak Dél-Oszétiába, és megerősítették azokat a grúz ellenőrző pontokat, amelyek az oszét-orosz határ térségében tevékenykedő csempészbandák lefülelését kapták feladatul. Ezzel egy időben a Dél-Oszétiától csak mintegy húsz kilométerre lévő Gori közelében harckocsikat és rakétavetőket vontak össze. A válságot tovább mélyítette, hogy az akcióban a Grúziába érkezett amerikai tisztek által kiképzett egységek vettek részt, és a grúzok mellett állítólag amerikai tisztek is behatoltak Dél-Oszétia területére.

A figyelemfelkeltés központi eleme Szaakasvili holland felesége, Sandra Rölofs dél-oszétiai útja volt, és a helyi hatóságok elkövették azt a hibát, hogy a férje választási kampányában is tevékeny részt vállaló asszonyt nem akarták beengedni Dél-Oszétia területére. A gyermeknapi ajándékok osztogatására készülő Sandra Rölofs végül helikopteren jutott el az oszét lakosság gyűrűjében lévő, grúz többségű falvakba. Visszaútja sem volt zökkenőmentes: az oszét biztonsági erők körbevették a kis grúz közösségekben szinte felszabadítóként fogadott Sandra Rölofsot szállító autót, és a biztonságiaknak csak nagy nehézségek árán sikerült őt Grúziába menekíteniük.

A "szeretetoffenzíva" - Rölofs nehézségei ellenére - folytatódott, és persze az azzal párhuzamos kardcsörtetés is. A napokban többek között egy grúz labdarúgócsapat, valamint több grúz miniszter is hirtelen Dél-Oszétiába akart látogatni, miközben a grúz hadsereg komoly erőket vont össze a terület határán, és oszét vádak szerint Tbiliszi újabb egységeket vezényelt a hetvenezer ember lakta térségbe. Grúzia viszont éppen Dél-Oszétiát vádolja háborús készülődéssel, és a helyi megfigyelőkre hivatkozó Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet cáfolata ellenére kitartóan azt állítja, hogy Oroszország felől egy egész hadoszlop érkezett Dél-Oszétiába.

A válság napjaiban a déloszét vezetők azonnal felvették a kapcsolatot a másik "szakadár köztársasággal", Abháziával, valamint az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiával, és a múlt héten Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök Moszkvában bejelentette: eljuttatta az orosz parlamenthez azt a beadványt, amelyben Chinvali az Oroszországhoz való csatlakozást kéri. A politikus azt is közölte, megszakítják a grúzokkal folytatott tárgyalásokat, és addig nem is ülnek le egy asztalhoz Tbiliszivel, amíg Grúzia nem fizet egymilliárd dolláros kártérítést a kilencvenes évek háborús pusztításaiért, és nem ismeri el, hogy a grúzok népirtó akciókat hajtottak végre az oszét nép ellen.

Azt természetesen Tbilisziben is tudják, hogy a túlnyomórészt grúzok lakta Adzsáriát jóval könnyebb volt visszaszerezni, mint az oszétok lakta Dél-Oszétiát. Oszétia egyébként 1774-ben egy országként került az orosz cárok hatalma alá, és három évtizeddel később, 1801-ben szakadt ketté, amikor az északi rész a vlagyikavkazi, a déli pedig a tbiliszi kormányzósághoz került. Az orosz birodalom széthullása után Dél-Oszétia nem akart csatlakozni az 1918-ban kikiáltott független Grúziához, az ekkor kitört harcokban több mint 18 ezer ember vesztette életét. A Szovjetunióban Észak- és Dél-Oszétia autonómiát kapott, amelyet a Szovjetunió felbomlása után Tbiliszi visszavont. 1991-ben polgárháború tört ki, és a nem hivatalos orosz támogatást élvező Dél-Oszétia lakossága 1992-ben népszavazáson döntött a nemzetközi közösség által máig el nem ismert függetlenség kikiáltásáról.

Elemzők szerint a következő hónapokban újabb grúz akciók várhatók, és Dél-Oszétia sorsa attól függ, miként alakul Moszkva külpolitikája. Az orosz parlament nacionalista pártjai máris gazdasági szankciók bevezetését szorgalmazták Grúzia ellen, miközben a hivatalos Moszkva valószínűleg nem változtat álláspontján: továbbra is folytatja Dél-Oszétia és Abházia támogatását, ám el akarja kerülni, hogy a két szakadár köztársaság hivatalosan is Oroszországhoz csatlakozzon. Éppen ezért a duma várhatóan kínos lassúsággal tűzi majd napirendre a dél-oszétiai csatlakozási kérelmet, és végül minden bizonnyal elutasítja a kérést. Grúzia mindenesetre máris figyelmeztette a dél-oszétiai helyzet miatt nyilvánosan aggódó Moszkvát, hogy ne ártsa bele magát a kaukázusi ország belügyeibe. "Senkinek sincs joga beleavatkozni abba, hogy Grúzia hova telepíti erőit. A jövőben is fellépünk honfitársaink védelme érdekében, és ha kell, bevetjük a hadsereg legjobban kiképzett egységeit" - hangsúlyozta a Szaakasvili szövetségesének számító grúz miniszterelnök, Zurab Zsvania.

Ahogy Abházia visszavétele, úgy a legutóbbi és valószínűleg megismétlődő dél-oszétiai "kaland" mögött is jelentős részben belpolitikai megfontolások állnak, hiszen az Eduard Sevardnadze volt grúz elnököt tavaly ősszel megbuktató Szaakasvili részben a nacionalista érzelmek ébrentartásával igyekszik megőrizni népszerűségét. Az általa ígért gazdasági és politikai reformok ugyanis a legjobb esetben is csak évek múltán éreztetik a hatásukat, míg a grúz egység helyreállítását célzó lépések azonnali és jól mérhető népszerűséget hoznak.

A grúzok lelkesedésének fenntartását szolgálja ugyancsak, hogy Szaakasvili június elején Kaha Bendukidze Oroszországban élő grúz milliárdost - az Objegyinyonnije Masinosztrojityelnije Zavodi és a Szilovije Masini nevű nehézipai konszern egyik tulajdonosát - bízta meg a gazdasági minisztérium vezetésével. "Minden eladó, csak a haza nem" - jelentette ki a liberális gazdaságpolitikát hirdető üzletember, aki minisztersége idejére szünetelteti oroszországi tevékenységét. Bendukidzét egyébként bizalommal várják hazájában, amit egy újságírók által megkérdezett járókelő a következőképpen magyarázott: "Bendukidze jól csinálta, Oroszországban lopott, itt meg segít az embereken."

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Megint tüntetnek, rendőrökkel dulakodnak a sárgamellényesek

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó

Kisiklott, egy épületnek csapódott majd felborult egy villamos Lisszabonban – fotó

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film