Alig egy évvel az átmeneti nemzeti egységkormány létrehozása után veszélybe került az 1998-2002-es polgárháborút lezáró rendezési folyamat a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A közép-afrikai ország keleti részén kirobbant etnikai összecsapásokat a fővárosban zavargás, majd sikertelen puccskísérlet követte.

Legalább 90-100 halálos áldozatot követeltek az ellentmondásos helyszíni tudósítások szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság (az egykori Zaire) keleti Kivu tartományában lévő Bukavu város ellenőrzéséért a kormányerők és helyi milíciák között május végén kirobbant és a múlt héten véget ért összecsapások, majd az ottani események nyomán az ország több nagyvárosában, köztük a fővárosban, Kinshasában kitört zavargások. Az elsősorban a szomszédos Ruandában és Burundiban élő tuszi népcsoporthoz tartozó kongói banyamulengék érdekében fellépő Tömörülés a Kongói Demokráciáért (RCD) lázadó csoportosulás két egykori parancsnoka, Laurent Nkunda brigádtábornok és Jules Mutebesi ezredes több ezer főt számláló egységeik élén, egyhetes harc után, június 2-án elfoglalták Bukavut. Így akarták megtorolni, hogy a kivui katonai körzetben állomásozó kormányerők üldözték a banyamulengéket. Miután ellenőrzésük alá vonták a várost, felszólították Joseph Kabila elnököt a nemrég kinevezett kormányzó, Mbuza Mabe tábornok menesztésére.

Bukavu elestének hírére Kabila államfő drámai hangú tévébeszédben azt a Ruandát tette felelőssé a történtekért, amely korábban öt éven át megszállás alatt tartotta a kelet-kongói régiót, és általános mozgósítást helyezett kilátásba. Kigaliban viszont cáfolták, hogy Ruandának bármi köze volna a feszültség kiéleződéséhez Kelet-Kongóban, és a térség szakértői is emlékeztettek arra, hogy az 1994-es népirtás után magához térő, nemzetközi pénzügyi szervezeteknek kiszolgáltatott Ruandának nem érdeke, hogy egy agresszióval maga ellen fordítsa a nemzetközi közösséget. A Mobutu Sese Seko diktatúráját 1997-ben Uganda és Ruanda segítségével megdöntő apja, Laurent Kabila 2001. eleji meggyilkolása után hatalomra került ifjabb Kabila kemény szavakkal ostorozta az ENSZ kongói békefenntartó erőit (MONUC) is, mert azok szerinte tétlenül szemlélték a Bukavuban zajló eseményeket.

Kabila tévéüzenetének hatására Afrika harmadik legnagyobb területű, 50 milliós országának több nagyvárosában hatalmas tömegek vonultak az utcákra az ENSZ tevékenysége ellen tiltakozva, és a megmozdulások zavargásokba, fosztogatásokba torkolltak. Csak Kinshasában tucatnyi halálos áldozatot követeltek a június 3-ai tüntetések, amelyeknek végül az elnöki gárda egységei vetettek véget. Közben - az ENSZ és az egykori gyarmattartó Belgium nyomására - Nkundáék beleegyeztek abba, hogy követeléseik fenntartása mellett távoznak Bukavuból, ami a világszervezet helyi megfigyelői szerint a múlt hét közepére meg is történt. Előzőleg az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) felszólította a feleket a rendezési megállapodás tiszteletben tartására, a Kinshasában tárgyaló Louis Michel belga külügyminiszter pedig jelezte, az EU fontolóra veszi, hogy békefenntartókat vezényeljen Kongóba.

Jószerével le sem csillapodtak a kedélyek, amikor június 11-én Kabila ismét felbukkant az állami tévében, hogy bejelentse: péntekre virradó éjszaka puccskísérletet hiúsítottak meg a fővárosban. Az összeesküvést az elnöki gárda egyik őrnagya, a Kabila egyik bizalmasának hírében álló Eric Lenge vezette, aki egy kommandó élén behatolt az állami rádió hírstúdiójába, és nyilatkozatot tett közzé, amelyben közölte: az ENSZ-közvetítéssel 2002 végén aláírt békemegállapodás kilátástalan, ezért átveszi a hatalmat. Ezután a nemzeti villamos művek központjába mentek, ahol megpróbálták kikapcsolni a főváros áramellátását.

Az államcsínyt csírájában fojtották el - jelentette be Kabila, Lenge társainak egy részét némi lövöldözés után őrizetbe vették, az állítólagos puccsisták vezérének azonban sikerült kereket oldania. Az egész olyan vértelenül és csendben zajlott, hogy Kinshasában elterjedt: Lenge őrnagy egy előre kiagyalt színjátékot hajtott végre, hogy ürügyet szolgáltasson Kabilának az ENSZ rendezési terve szerint egy év múlva esedékes - 45 év szünet után az első - általános választások elhalasztására.

A legutóbbi bukavui fejlemények persze komoly kétségeket ébresztettek a csaknem fél évtizedes kongói polgárháborút lezárni hivatott békefolyamat jövőjét illetően. A nem egészen egy éve megalakult átmeneti nemzeti egységkormány elemzők szerint nem igazán működőképes, a lázadó milíciákat is integráló új nemzeti hadsereg pedig egyelőre csak papíron létezik. Így hiába ült be a négy alelnöki szék egyikébe az RCD képviseletében a banyamulenge nemzetiségű Azarias Ruberwa, ha az ország túlsó felében, Kinshasától 2-3 ezer kilométerre nem érvényesül a gyenge központi kormányzat akarata. Az óriási távolságok, a közlekedést megnehezítő őserdők és hegyek miatt is egyre önállóbb régiókra szakadozó Kongóban helyi milíciáké a valódi hatalom. Jellemző, hogy Kongó-szerte - hivatalos adatok szerint is - 330 ezren élnek fegyverforgatásból; közülük 150 ezer fő leszerelését, átképzését és beilleszkedését a civil életbe mintegy 200 millió dollár erejéig a Világbank finanszírozná.

Megkérdőjeleződött az ENSZ kéksisakosainak szerepe is, hiszen az összesen csaknem 11 ezer békefenntartót számláló, évi 600 millió dolláros költséggel fenntartott MONUC Bukavu körzetében állomásozó ezerfős kontingense lényegében nem avatkozott be a kormányerők és a lázadók közötti konfliktusba. Ennek levét a Human Rights Watch emberjogi szervezet jelentése szerint a polgári lakosság itta meg: két hét alatt mintegy nyolcvanan haltak meg a városban - 15-en kormánykatonák kezétől. A fegyveres konfliktusoknak a civil lakosságra gyakorolt hatásáról hétfőn a BT elé terjesztett ENSZ-főtitkári jelentés rámutat, hogy Kelet-Kongóban 3,3 millióra tehető azoknak a rászorultaknak a száma, akikhez egyáltalán nem jutnak el a nemzetközi segélyszervezetek, ami a nyugat-szudánihoz hasonló humanitárius katasztrófával fenyeget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát

6800 forint helyett most ingyen letöltheti a kiváló túlélőjátékot, a Subnauticát

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Ezrek tüntetnek az MTVA székházánál - percről percre

Ezrek tüntetnek az MTVA székházánál - percről percre