Az amerikai bürokráciát - a légi irányítástól az elnökig - totálisan felkészületlenül érte az öngyilkos pilótákkal...

Az amerikai bürokráciát - a légi irányítástól az elnökig - totálisan felkészületlenül érte az öngyilkos pilótákkal vezérelt repülőgépekkel 2001. szeptember 11-én elkövetett merénylet, miközben a legalább ennyire valószínűtlen hagyományos támadásra az ország a lehető legapróbb részletekig föl van készülve. Ezt állapította meg a terrortámadás előzményeit vizsgáló kongresszusi bizottság jelentése, nyilvánosságra hozva a múlt héten a totális zavarodottság hangfelvételekkel illusztrált szívszorító mozzanatait, drámai erővel tárva fel a végzetes támadást megelőző felelőtlenséget.

A bizottság másik, ki nem mondott, de a tények egymás mellé állításából jól kikövetkeztethető feltételezése, hogy Amerikára már évek óta az al-Káida jelenti a legnagyobb veszélyt, ám 2001. szeptember 11-e előtt a Clinton-, illetve a Bush-kormány mégsem tett eleget ennek elhárítására. Az al-Káida 1992-től - amikor Oszama bin Laden az Egyesült Államokat az általa évekkel korábban létrehozott szervezet célkeresztjébe helyezte - 2001. szeptember 11-éig legalább nyolc, halálos áldozatokkal járó merényletet követett el amerikaiak ellen.

A bizottság időközi jelentése, az immár bizonyítékokon nyugvó leltár közzététele mellett, néhány tévhittel is leszámol. Nem igaz, hogy Bin Laden 300 millió dolláros örökségéből finanszírozta az al-Káidát, a családtól "csupán" évi egymillió dollárt kapott 1970 és 1994 között. Az al-Káida évi 30 millió dolláros büdzséjének bevételei adományokból származtak, amelyeket az Arab-öböl országaiban, főként Szaúd-Arábiában gyűjtöttek. Terroristabarát imámok például a kötelező jótékonysági adományt, a zakatot irányították át a gyilkos célokra. Ugyanakkor nem talált bizonyítékot a bizottság arra, hogy lett volna olyan kormány - beleértve az ezzel gyakran vádolt szaúdit -, amely támogatta az al-Káidát.

A bizottság legnagyobb visszhangot kiváltó megállapítása az volt, hogy nincs bizonyíték az Irak és az al-Káida közötti "munkakapcsolatra". Egy bagdadi főtitkosszolga ugyan 1994-ben Kartúmban találkozott Bin Ladennel, de úgy tűnik, az irakiak sosem reagáltak a terroristavezér kívánságára, hogy Irakban kapjon területet kiképzőtábor létesítésére, és segítsenek neki fegyvereket szerezni. Thomas Kean, a bizottság republikánus elnöke egy interjúban hozzátette: Pakisztánnal és Iránnal lényegesen intenzívebb kapcsolata volt az al-Káidának. Alapos a feltételezés - állapítja meg a jelentés -, hogy a pakisztáni és az iráni hatóságok szemet hunytak az afganisztáni táborok működtetéséhez szükséges gyanús áruk és személyek mozgása fölött.

Az al-Káida mai helyzetét illetően a washingtoni külügyminisztérium azt állította, hogy tavaly kevesebb terrorista akciót követtek el, mint 1969 óta bármikor -, és több mint háromezer al-Káida-tagot ártalmatlanítottak, köztük a szervezet vezetőinek többségét. A londoni Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének (IISS) becslése szerint azonban 18 ezer, Afganisztánban terrorista kiképzést kapott és onnan elmenekült ember van a világon, akik készek az al-Káida szolgálatára. Az al-Káida ma már sokkal inkább ideológiai franchise, mint egy központilag vezérelt szervezet. A legutóbbi - törökországi, szaúdi vagy spanyol - merényleteket helyi csoportok hajtották végre, feltehetően saját erőből. Bin Laden valószínűleg átadta az operációs feladatok irányítását. A kétfrontos harc egyik szárnyán a nyugati országokban - a madridi akció mintájára - a lehető legtöbb áldozattal járó és a legnagyobb politikai hatást elérő merényletek tervezése folyik, a Nyugat-barát muszlim országokban azonban minden olyan célpont elleni támadás felmerülhet, amely destabilizálja a rendszert.

Bush már néhány órával a szeptember 11.-bizottság jelentésének nyilvánosságra kerülése után fontosnak tartotta ismét leszögezni, hogy "volt kapcsolat" Szaddám Huszein és az al-Káida között, de nagyvonalúan elsiklott a "kapcsolat" és a "munkakapcsolat" közötti különbségtétel fölött. Cheney pedig - titkosszolgálati információkra hivatkozva - ragaszkodni látszik korábbi állításaihoz, miszerint az irakiak segítettek al-káidások kiképzésében, és Mohamed Atta, a Világkereskedelmi Központ tornyába elsőként berepült gép pilótája 2001 áprilisában Prágában találkozott az iraki titkosszolgálat egy tisztjével, noha a bizottság szerint az adatok inkább ennek ellenkezőjét valószínűsítik. Bill Clinton egyébként a múlt hét végén nyolcéves elnöksége legnagyobb mulasztásának minősítette, hogy Bin Laden túlélte azt.

RÉTI PÁL / WASHINGTON

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Hadat üzentek

Az al-Káida egy amerikai túsz lefejezésével, Rijád pedig a szaúdi terrorvezér megölésével jelezte, hogy új fejezet kezdődött a sivatagi királyságban jó egy éve folyó harcukban. Az al-Káida célja, hogy meggyengítse az uralkodócsalád Amerika-barát szárnyának hatalmát.

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Orbán meccsen volt, miközben több ezren tüntettek ellene

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egyre rosszabb a levegő az országban

Egyre rosszabb a levegő az országban