Politikai földrengést okozott az osztrák Szabadságpártban a csúfos európai parlamenti választási vereség, a mozgások akár a kormánykoalíció egészét is kibillenthetik stabilitásából.

"Egyáltalán átlátja-e még valaki a kormányban, hogy a Szabadságpárt (FPÖ) éppen betölt-e bármilyen miniszteri tárcát?" - kérdezte szarkasztikusan Alexander Van der Bellen, az osztrák zöldek elnöke az utóbbi napok zűrzavara láttán. Az európai parlamenti (EP) választásokon elszenvedett kiütéses vereség ugyanis a két évvel ezelőtti, a kormány bukásához és új választások kiírásához vezető kaotikus időszakot hozta vissza a kormánykoalíció kisebbik pártjánál. Az FPÖ az addigi csúcsot jelentő 1999-es 23 százalékról 6,3 százalékra zuhant, ilyen mérvű összeomlást még egyetlen osztrák parlamenti párt sem élt meg a második világháború óta. Ráadásul a pártlistán elsőként szereplő Hans Kronberger egykori tévériporter sem jutott el Brüsszelig, kiütötte őt a nyeregből a harmadik helyen feltüntetett Andreas Mölzer, aki több, kifejezetten személyére szóló szavazatot kapott vetélytársánál.

Az 51 éves Mölzer, a Zur Zeit című szélsőjobboldalra hajló hetilap főszerkesztője, a Neue Kronen Zeitung állandó kolumnistája azt az idegengyűlölő, a holokausztot bagatellizáló irányzatot képviseli az FPÖ-n belül, amelyből a párt egykoron kinőtt, és ahonnan - bármilyen furcsa - Jörg Haider a mozgalmat az utóbbi közel 20 esztendő során modernebb, nemzetibb, szociálisabb és ideológiamentesebb irányba terelte. Mölzer volt az, aki három évvel ezelőtt összetoborozta Európa szélsőjobboldali pártjainak vezetőit - köztük Csurka Istvánt -, és összefogást próbált kezdeményezni közöttük. A pár éve még az FPÖ oktatási központját irányító, nézetei miatt azonban posztján megtarthatatlan Mölzer, aki a belga Vlaams Blokkal, az olasz Lega Norddal és Le Pen francia Nemzeti Frontjával óhajt az EP-ben frakciót alakítani, odahaza mozgósította az FPÖ eddig háttérbe szorult szélsőséges tagjait - állítólag még a szabadságpárti körökben is nácinak becézett személyeket -, akik hangnemváltást, jobboldali radikalizálódást és esetleg a kormányból való kiugrást követelnek.

A megerősödött jobboldal árnyékában ült össze a választási vereség elemzésére az FPÖ vezetése a már jó ideje pártszékházzá avanzsált Plaza Hilton szállóban, és a válságos helyzetnek megfelelően erősödtek fel a Jörg Haider pártelnöki visszatérését követelő hangok. Az utóbbi években egyedül Karintiában diadalmaskodni képes Haider, aki hivatalosan már 2000-ben átadta a párt országos irányítását, ez alkalommal a nővéréből, Ursula Haubnerből csináltatott pártelnököt a hónapok óta csak báb vezető Herbert Haupt helyett. Haubner az öccsének és az FPÖ-nek hűséges követője, bár stílusában szelídebb és szociálisabb az előbbieknél. Sokan egyszerűen Haider bábjának tekintik, de mindenképpen átmeneti vezetőnek, aki feltehetően sem ahhoz nem lesz elég erős, hogy a feltámadt jobboldalt megfékezze, sem ahhoz, hogy az FPÖ-t konszolidálja, sem pedig ahhoz, hogy újra erős középpárttá növessze.

HVG
Haubner sietett kijelenteni, hogy a legragyogóbb fejekkel veteti körül magát, és így irányítja majd a pártot a szép jövő felé. Számításába azonban hiba csúszott, a pártcsúcs után 48 órával lemondott igazságügy-miniszteri posztjáról Dieter Böhmdorfer, aki nem csupán Haider ügyvédjeként tette magát évtizedeken át ismertté, hanem azzal is, hogy ő volt a kormány legrégebben szolgáló FPÖ-s minisztere. A korábbi kaotikus időkben a szilárdságot képviselő Böhmdorfer - reá hárult a koalíciós együttműködés koordinációja is - mostani váratlan, az elengedhetetlen generációváltásra hivatkozó visszalépése rossz ómen a koalíció fennmaradása szempontjából. Ráadásul Jörg Haider, aki igyekezett érzékeltetni, hogy ura a történéseknek, meg sem várva pártelnök nővérének nyilatkozatát, közölte, hogy Böhmdorfer csak az első a sorban, újabb minisztercserékre kerül majd sor. Rögtön meg is nevezte a szociális miniszterségbe visszahúzódott Hauptot, akinek azt a helyét is Haubner veszi át.

Ezzel persze elindult a kérdések özöne a kormánykoalíció nagyobbik pártjához, a Néppárthoz (ÖVP), hogy nem jött-e el az idő a szakításra. A feketék és a zöldek között egyre nagyobb a harmónia, a környezetvédőből emberjogvédővé szélesedett párt több mint 12 százalékos EP-választási eredménye az eddigi legfényesebb, irányzata egyre polgáribbnak mondható, ráadásul a felső-ausztriai ÖVP-zöldek koalíciós tartományi kormányzás látványosan sikeres. Minden oka meglenne hát a partnercserének, a zöldek azonban erre "röptiben" nem hajlandók, ragaszkodnának előbb új választások kiírásához.

Nem zárta ki ennek esélyét a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) első embere, Alfred Gusenbauer sem a bécsi televízió vasárnapi műsorában. Az SPÖ az idei választási szuperévben 5:0-ra vezet a Néppárttal szemben: megnyert két tartományi választást, elvitte az államelnökséget, tarolt a munkáskamarai választásokon, és - ha kevéssel is, de - megelőzte az ÖVP-t az EP-voksoláson is. A sikerek ellenére az SPÖ még mindig nem a régi, maga "Gusi" népszerűtlen, ráadásul a zöldekkel sem elég meghitt a viszony. Dacolva a tényekkel, a pártvezető közölte, hogy kancellárjelöltnek tekinti magát, és kész megméretni pártját az előrehozott választásokon.

A kötélidegeiről ismert ÖVP-s kancellár, Wolfgang Schüssel előkelő távolságtartással "nézte végig" az EP-választási küzdelmeket, úgy, ahogy egy Prodi-utódjelölthöz illik. Bécsben egészen a múlt heti uniós csúcsig makacsul tartotta magát az értesülés, hogy az európai politikusok által négy évvel ezelőtt szankciókkal megalázott Schüssel veszi át az Európai Bizottság irányítását. A kancellár igazából szó nélkül hagyta a kampány gyalázkodó hangnemét, és csak akkor tartotta fontosnak a megszólalást és Haider fejmosását, amikor az már az EB osztrák tagját, Franz Fischlert hazaárulózta. Úgy tűnt, hogy a belpolitikától eltávolodott Schüssel helyére majd bizalmasa, a pillanatnyilag a néppárti parlamenti frakciót irányító Wilhelm Molterer lép. A nagy európai számítások azonban nem látszanak bejönni, így Schüssel belpolitikai aktivizálódása várható. Amibe a "balhés" koalíció folytatása éppúgy belefér, mint új választások kiírása.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

Ha így haladunk, eljön majd az idő, amikor egyáltalán nem terem krumpli Magyarországon

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Török Gábor a tüntetésekről: Ez most mi volt?

Előrehozzák az egészségügyi béremelést

Előrehozzák az egészségügyi béremelést

Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Hadházy: Ez már nem egy korrekt rendszer, de az lesz, tudjuk, mit kell tennünk

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén