Bizalmi válság alakult ki a balközép koalíció pártjainak európai parlamenti választási kudarca nyomán Csehországban, ami a parlamenti ciklus félidejében a szociáldemokraták által vezetett kormány bukását okozhatja.

Mindent egy lapra tett fel Vladimír Spidla cseh kormányfő azzal, hogy a héten bizalmi szavazást kért kormányával szemben a prágai alsóházban. A várhatóan csütörtökön, lapzártánk után sorra kerülő megméretés tétje nem kevesebb, mint hogy a kormányzati ciklusának épp felénél tartó Spidla képes-e a - pártja, a Szociáldemokrata Párt (CSSD) és a koalíciója számára súlyos vereséggel végződött európai parlamenti (EP) választás nyomán kialakult - bizalmi válságon felülkerekedve megőrizni miniszterelnöki és egyben pártelnöki posztját. Ha ugyanis Spidla veszít az alsóházban, akkor a kormányfőséggel együtt a pártelnökségtől is búcsúznia kell, hiszen így a szociáldemokraták ügyvivő testületének szombatra összehívott ülésén leváltják. A szociáldemokratákat mélyen megosztó, egyre bizonytalanabb kormányfő ugyanakkor arra számít, hogy a koalíció fennmaradását jelentő parlamenti többségi támogatás birtokában pártelnök maradhat.

A bizalmi szavazás azonban kockázatos. A kormányzati ciklus felénél tartó - a CSSD-t, valamint két jobbközép pártot, a Kereszténydemokrata Unió-Cseh Néppártot (KDU-CSL) és a Szabadság Uniót (US) magába foglaló - koalíció ugyanis pengeélen táncol, hiszen mindössze egyfős többséggel rendelkezik a 200 fős alsóházban. Biztatónak tűnik azonban, hogy a koalíciós partnerek támogatásukról biztosították a kormányfőt, mondván, a mostani bizonytalanság a szociáldemokraták belső válságából fakad, amit nekik kell megoldani.

Spidla sorsa így elsősorban saját pártjának parlamenti frakciójától függ. Kétséges ugyanis, hogy a szociáldemokrata képviselők egy emberként a nyilvános szereplésektől ódzkodó, inkább hivatalnokként, mint politikusként viselkedő kormányfő mellett voksolnak a bizalmi szavazáson, még akkor is, ha ezzel a koalíció létét sodorják veszélybe. A párttagság jelentős része osztja azt a véleményt, amit a szociáldemokraták egyik EP-képviselője, Richard Fabr szenátor mondott meglepő őszinteséggel: "Spidla merev, esetlen személyisége az egyik oka annak, hogy a választók elfordultak a szociáldemokratáktól, a kormány kommunikációs stratégiája katasztrofális, képtelen megfelelő választ adni az ellenzék támadásaira."

Nem tudják megemészteni a szociáldemokraták, hogy a Spidla vezetésével két éve még 30 százalékos szavazati aránnyal hatalomra került párt támogatottsága az EP-választáson 8,8 százalékra zsugorodott - közel másfél millió szavazót veszített el -, és így mindössze 2 mandátumot szerezhetett a Csehország számára rendelkezésre álló 24-ből. Különösen megalázó számukra, hogy nagyrészt baloldali riválisuk, a Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt (KSCM) hódított el szavazókat tőlük. Ily módon a tavalyi EU-referendum idején az uniós tagság ellen kampányoló KSCM a rendszerváltás óta legjobb eredményét érte el: 20 százaléknyi szavazattal, így hat képviselőt küldhet a strasbourgi parlamentbe. Nem is szólva a vezető ellenzéki párt, az euroszkeptikus jobboldali Polgári Demokrata Pártról (ODS), amely fölényes győzelmet aratva 30 százalékkal 9 mandátumot mondhat magáénak, és már most a 2006-ban esedékes parlamenti választás biztos befutójaként tartják számon.

A Spidla-kormány körüli bizonytalanság azzal sem szűnne meg, ha megnyerné a bizalmi szavazást. Az EP-választáson ugyanis a két másik kormánypárt is leszerepelt: a kereszténydemokraták csak 2 mandátumhoz jutottak, az ODS-ből egykoron kivált US pedig egyhez sem. A kudarc nyomán az US elnöke, az egyik miniszterelnök-helyettesi posztot betöltő Petr Mares már le is mondott a párt vezetéséről. Politikai elemzők szerint csak idő kérdése a párt feloszlása, a kormányból való kilépése, az irhájukat menteni próbáló képviselői ugyanis az ODS-szel szemezgetnek. Nélkülük pedig a Spidla-kormány kisebbségbe kerülne az alsóházban. Ráadásul a kereszténydemokraták már bejelentették, az US távozása esetén ők is búcsút intenek a szociáldemokratáknak. Márpedig koalíciós társ nélkül, saját pártjának egyre fogyatkozó támogatásával a háttérben Spidla számára végképp lehetetlenné válik a kormányzás.

A kínálkozó egyetlen kiút pedig a politikai öngyilkossággal lenne egyenlő. A kommunisták - látva a hirtelen támadt hatalmi űrt - felajánlkoztak, mondván, az előrehozott választás elkerülése érdekében hajlandóak lennének támogatni a magára maradt kormányfőt, ám azzal a feltétellel, hogy a szociáldemokrata kormány lemond a költségvetési hiány lefaragását célzó, a kisembereket sújtó takarékossági intézkedéseiről. Ez már csak azért is lehetetlen, mert a kormánykoalíció pártjai hétfőn megegyeztek a jövő évi költségvetés keretszámaiban: a deficitet 25 milliárd koronával, 90 milliárd koronára kívánják leszorítani. A két párt gazdasági programja közötti disszonancián túl a kommunistákkal való együttműködés azért is lehetetlen, mert a rendszerváltás óta - bár a harmadik legnagyobb politikai erőnek számítanak - egyetlen párt sem állt szóba velük, szalonképtelennek tekintik őket. Csakhogy a CSSD-n belül létezik egy olyan elszánt, az utóbbi időben erősödő csoport, amely nem lát kivetnivalót a kommunistákkal való együttműködésben.

Tarthatatlannak tűnő helyzetébe Spidla mintha beletörődött volna. Hétfőn ugyanis megpendítette: ha a párt szombati ügyvivő testületi ülésén nem kap bizalmat, lemond a kormányfőségről. Távozása esetén Václav Klaus államfőt - az ODS korábbi és jelenleg tiszteletbeli elnökét - illetné meg a döntés alkotmányos joga, hogy melyik parlamenti párt vezetőjét kéri fel az új kormány megalakítására. A hagyományok szerint az államfő mindig a legnagyobb parlamenti párt vezetőjét választja, ám ehhez a szociáldemokratáknak - Spidla pártelnökségről történő lemondása, esetleges eltávolítása esetén - előbb rendezniük kellene a soraikat. Ami nem lesz egyszerű, hiszen a CSSD-n belül több frakció "gyúrja" egymást: a kommunistákhoz való közeledést szorgalmazók mellett vannak olyanok, nem is kevesen, akik visszavárják a három éve a pártelnökségről lemondott, időközben a politikai életből is visszavonult, ám a háttérből azért irányító Milos Zeman exkormányfőt.

Nyílt titok ugyanakkor, hogy a párttagság meghatározó része Stanislav Grosst, az előző és a jelenlegi kabinet belügyminiszterét látná a legszívesebben Spidla utódaként a párt élén. Az egykori mozdonyvezető, a napokban jogi diplomát szerzett Gross eddig mindig Spidla mellett tört lándzsát - a kormányfő elődjével, Zemannal folytatott küzdelmében -, ám legutóbbi megnyilvánulásaiból úgy tűnik, mintha most szakított volna ezzel a "hagyománnyal". Olyannyira, hogy a napokban közölte, a kormány átalakítása a lehető legkevesebb, amit a kormányfőnek meg kell tennie a választók bizalmának visszaszerzése érdekében. Sőt mi több, még ezen is túltett azzal, hogy egyes sajtóértesülések szerint a napokban Klaus államfővel egyezkedett arról, hogy a bizalmi szavazás elvesztése esetén őt kérje fel egy új, szociáldemokrata vezetésű koalíció felállítására.

TÁLAS ANDREA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Elmebetegekhez hasonlította a Ripost az ellenzéki képviselőket

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Egy rendőri agresszió anatómiája: bevitték, megfélemlítették, pedig ott sem volt

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat