Gazdasági és társadalmi válságban lévő országot vett át egy évvel ezelőtt Néstor Kirchner argentin államfő, aki elnöksége legnagyobb sikerének a stabilizáció megteremtését tartja.

Példátlanul alacsony, mindössze 23 százalékos támogatottsággal lett Argentína államfője tavaly Néstor Kirchner, aki azonban egy évvel beiktatása után rendkívül magas, 73 százalékos kedveltségnek örvend. A népszerűség-növekedés hátterében szakértők szerint az áll, hogy Kirchner megtette, amire kevesen számítottak: választási ígéreteinek jó részét beváltotta. Mindezt úgy tudta elérni, hogy visszaállította az elnöki hatalom tekintélyét, amit elődjei igencsak megtépáztak. Az elnök eredményei között első helyen említik, hogy megerősítette az állami intézményrendszert, növelve az elődjei által szinte kézivezérelt legfelsőbb bíróság függetlenségét, ahol jelentős személycseréket is végrehajtott. A fegyveres erők éléről is eltávolította azokat a tiszteket, akik a katonai diktatúra (1976-1983) idején magas posztokon voltak, és nem csekély politikai befolyással is bírtak.

Kirchner egyúttal kivezette az országot a gazdasági válságból, olyannyira, hogy a hazai össztermék (GDP) tavaly 8,3 százalékkal nőtt - az idén 5,5 százalékra számítanak -, miközben kordában maradt az infláció. Ráadásul a makrogazdasági mutatók javulása a mindennapokban is érezhetővé vált: havi átlagban 70 ezer új munkahely jött létre, aminek nyomán a munkanélküliség 27-ről 18 százalékra enyhült. Még látványosabb, hogy közel 7 millió fővel csökkent az úgynevezett szegénységi küszöb alatt élők száma. Nőttek a reálbérek is, sőt - amire az utóbbi másfél évtizedben nem volt példa - jelentősen emelték a minimálnyugdíjat.

Az eredmények azonban egyelőre igencsak törékenyek. A legnagyobb gondot pillanatnyilag a tetemes, mintegy 100 milliárd dolláros külföldi adósságteher kezelése jelenti. A két és fél évvel ezelőtt bejelentett moratórium óta Argentína nem fizetett kamatokat sem, ezek összege mostanra 23 milliárd dollárra duzzadt. Buenos Aires a napokban azzal állt a többségükben amerikai, japán, illetve európai uniós hitelezők elé, hogy az elmaradt kamatterhekre is adósságként tekint (erre eddig nem volt hajlandó), és azt kéri: engedjenek el neki mintegy 60 milliárd dollárnyi adósságot. Ez lényegében a tartozások mintegy 70 százalékának a leírását jelenti, amiért a hitelezők egyelőre egyáltalán nem lelkesednek. Új fejlemény az is, hogy Buenos Aires az adósságok és a kamatok törlesztésére 38 milliárd dollár értékben tervez kibocsátani kötvényeket.

A hitelezőkkel párhuzamosan Kirchner az IMF-fel is egyezkedik. Nincs könnyű dolga: míg a külföld törlesztést, a közvélemény - mely a gazdasági válság egyik okozójának éppen az IMF-et és a Világbankot, illetve az általuk az országra kényszerített neoliberális gazdaságpolitikát tartja - kemény fellépést vár tőle. A Nemzetközi Valutaalap - melynek szakértői a napokban kezdenek vizsgálódni Buenos Airesben - ugyanakkor előfeltételnek tartja a hitelezőkkel való megegyezést ahhoz, hogy tovább folyósítsa tavaly jóváhagyott 13,3 milliárd dolláros segélycsomagját. A Világbank is óvatos, 2 milliárd dolláros, húsz hónapos futamidejű hitelt hagyott jóvá a napokban, jóllehet Argentína 3 milliárdot szeretett volna kapni, és hosszabb időre.

A lakosság kedvezően fogadta, az üzleti élet kevésbé, hogy Kirchner elrendelte a kilencvenes években végrehajtott - és átláthatatlansága miatt azóta sokat bírált, a válság kialakulásában is kulcsszerepet játszó - privatizációs ügyletek felülvizsgálatát. Két szolgáltató cég, a posta és a távközlés magánosítását már érvénytelenítették is.

Érdemeit elismerve, sokan Kirchner szemére vetik azonban, hogy nem mutatott fel eredményeket a közbiztonság javításában. Csak a fővárosban és környékén naponta 900 erőszakos eseményt jegyeznek fel - ezekből négy gyilkosság -, és egyre gyakoribb a váltságdíjért történő emberrablás. A kormány ugyan sebtében összeállított egy reformprogramot - melyben szerepel a rendőrség átszervezése, a korrupció elleni erőteljesebb fellépés, az ítélethozatal szigorítása, új börtönök építése -, de mindez csak a tervezés szakaszában tart. Sok bírálatot kap a kormány az utóbbi hónapokban kialakult energiaválság miatt is. A lakossági gáz- és elektromosáram-ellátást máris korlátozni kellett és a termelőüzemek is átmeneti hiánytól tartanak, a kormány ezért - a kiesést megelőzendő - nemrég leállította a gázexportot. Üröm az örömben: a hiányt éppen az okozza, hogy a gazdaság magára talált, és az energiaigényes ipar teljesítménye régen látott ütemben - az első negyedévben a tavalyihoz képest 14 százalékkal - nőtt. Az erőművek azonban erre nem voltak felkészülve, az utóbbi időben nem fejlesztették kapacitásukat, sőt a válság miatt egy részük be is zárt.

Kirchner egyik legmaradandóbb elnöki intézkedésének a katonai diktatúra idején elkövetett emberiség elleni bűntettek bemutatását célzó "Emlékezet Múzeumának" a megalapozását tartják. A múzeum a brutális kínzásokról hírhedtté vált haditengerészeti műszaki iskola (ESMA) épületében kap majd helyet. A diktatúra idején a Buenos Aires északi részében lévő intézmény kínzókamráiban ellenzékiek ezrei lelték halálukat kínzások és verések következtében, feltételezések szerint az eltűntek egy részének is ott veszett nyoma, és onnan indultak útra a "halálhelikopterek" is, melyek fedélzetéről a Río de la Platába dobálták az elkábított foglyokat. Korábban úgy volt, hogy Carlos Menem elnök 1998-as döntésének megfelelően lerombolják a rossz hírű ESMA-t, ám polgárjogi aktivisták elérték, hogy az épület maradjon fenn mementóként. Kirchner nemcsak a múzeumról döntött, hanem a mindenkori argentin kormány nevében bocsánatot kért a diktatúra áldozataitól az elkövetett bűntettek miatt, és azért is, hogy a demokrácia húsz éve alatt erre eddig nem került sor.

VASS PÉTER

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Ez pipa: megoldódni látszik, hogyan fognak lélegezni a Marsra utazó űrhajósok

Vadai szerint Kövér lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

Vadai szerint Kövér lef*szozott egy MSZP-s képviselőt hétfőn a parlamentben

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

102 évesen is kiugrott egy repülőből a világ legidősebb ejtőernyőse – videó

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó

Óriási szerencséje volt a kisfiúnak, aki pár másodpercen belül kétszer is meghalhatott volna – videó