A kormányzó pártok számára kiábrándító vereséggel végződött európai parlamenti választások első áldozataként szombaton lemondott pártelnöki és kormányfői tisztéről a cseh Vladimír Spidla. Lehetséges utóda, Stanislav Gross számára szűk mozgástér maradt.

Csendes nyarat ígért még néhány napja Vladimír Spidla az általa vezetett cseh szociáldemokratáknak, miközben a párt már javában dúlt-fúlt. Sokan hittek neki, mivel Csehországban a legtöbb politikai dráma rövid idő alatt elcsendesedik. Spidla azonban ezúttal tévedett: a Szociáldemokrata Párt (CSSD) múlt szombati plénuma lényegében megvonta tőle a bizalmat, ezért lemondott pártelnöki tisztségéről, egyúttal közölve, hogy távozik a kormány éléről is. Ez utóbbit hivatalosan lapzártánk után, szerdán jelenti be Václav Klaus államfőnek.

Bár a párt - két kongresszus közötti - legmagasabb fórumán, a központi végrehajtó bizottságban öt szavazat hiányzott a bizalom megvonásához szükséges háromötödös többséghez, 103-an így is a pártelnök-kormányfő ellen szavaztak, miközben csak 66-an támogatták a 180 fős testületben. Spidla végül is a távozás mellett döntött, beismerve, hogy már nem élvezi pártja támogatását. Ő még állítólag tovább küzdött volna, de a párt vezetői lebeszélték erről. A távozó miniszterelnök vasárnap közölte, nem vállal feladatot a következő kormányban, de felmerült, hogy esetleg októbertől megkaphatná a cseh brüsszeli biztos posztját.

Pártján belüli ellenzéke már régóta bírálta Spidlát, amiért túl sokat engedett jobboldali koalíciós partnereinek, a Kereszténydemokrata Unió-Cseh Néppártnak (KDU-CSL) és a Szabadság Uniónak (US) a költségvetési megszorítások és az adóemelések terén. A régóta megosztott szociáldemokrata párton belül a kormányfő elleni nyílt lázadást végül a két és fél héttel ezelőtti európai parlamenti (EP) választási kudarc indította el. A CSSD mindössze 8,8 százalékos eredményt ért el, ami két strasbourgi mandátumra elegendő a Csehország számára rendelkezésre álló 24-ből. A párt így ötödikként futott be, ami megszégyenítő vereség a 2002-es hazai parlamenti választáson szerzett 30 százalék után.

Spidla lemondatásával egy időben a szociáldemokraták új ügyvivő pártelnököt választottak Stanislav Gross belügyminiszter személyében, aki egyúttal az új kormányfő is lehet. Václav Klaus elnök ugyanis a hagyomány szerint a legerősebb parlamenti párt vezetőjét kéri fel a kormány megalakítására. Az államfő állítólag már tárgyalt is Gross-szal a politikai helyzetről, a hét végén pedig telefonon megkezdte az előzetes konzultációkat a pártvezetőkkel. Klaus vasárnap leszögezte: "Nagyon nehéz megbeszélések előtt állunk."

Az 53 éves, a hagyományos baloldali értékeket képviselő Spidlával szemben a 34 éves Gross inkább pragmatikus politikusként ismert, gondolkodásában kisebb szerepet játszik bármiféle ideológia vagy program. A mozdonyvezetőből 1992-ben, 22 évesen parlamenti képviselővé vált Gross csillaga még Milos Zeman vezetése alatt ívelt felfelé, de 2001-ben Spidla pártelnökségét támogatta. Kevésbé tudni azonban, mit is gondol az Európai Unióról vagy a szigorú költségvetési politikáról.

Márpedig a reformok ügye az új kabinet megalakulásának töréspróbája lesz, a kinevezése esetén a kontinens egyik legfiatalabb kormányfőjének szüksége lesz azon állítólagos képességére, hogy ügyesen alkudozik a színfalak mögött. Gross számára három választási lehetőség kínálkozik. Az egyik, hogy megpróbálja megmenteni a leköszönő koalíciót, de ez is igen bizonytalannak tűnik, hiszen az a 200 fős alsóházban mindössze egyfős többséggel rendelkezett. Spidla megbuktatásával ráadásul ez a formáció lényegében halottnak tekinthető.

A fellázadt szociáldemokraták már régóta azzal vádolták a volt kormányfőt, hogy elárulta baloldali választóit, mivel a jobboldali koalíciós partnerek nyomására takarékossági intézkedéseket hagyott jóvá, hogy az évtized végére Csehország beléphessen az euróövezetbe. Az egyik megfogalmazott cél, hogy a költségvetés idénre tervezett, a hazai össztermék (GDP) 6 százalékára rúgó hiányát 2006-ra 4 százalékra szorítsák le. A CSSD baloldali szárnya - elemzők szerint - aligha adná áldását a reformok folytatására, miközben a kisebbik koalíciós partner, az európai megméretésen egyetlen mandátumot sem szerzett és helyét kereső US sem igen hajlandó az együttműködés fenntartására.

A második lehetőség a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták kisebbségi koalíciója lenne, amihez azonban külső támogatást kell találni. Az EP-választáson jól szerepelt kommunisták jelezték, erre hajlandóak lennének: úgy tűnik, hogy a 41 mandátumával a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező Cseh- és Morvaországi Kommunista Párt (KSCM) elérkezettnek látja az időt, hogy kitörjön eddigi elszigeteltségéből. Csakhogy a rendszerváltást túlélt, nem igazán megreformált utódpárttal való együttműködést eddig mindegyik politikai erő szalonképtelennek tartotta.

Bár a CSSD-ből hallhatók olyan hangok, amelyek elfogadhatónak tartják a kommunisták segítségét, a kereszténydemokraták hallani sem akarnak róla. Gross számára valószínűleg politikai öngyilkossággal érne fel egy ilyen kokettálás. Az új pártelnök közölte, mindent megtesz, hogy elkerülje a kommunistákkal való együttműködést, de azt teljes mértékben nem utasította el. Ivo Nejdl, a Raiffeisenbank prágai elemzője szerint az üzleti élet számára ez volna a legrosszabb forgatókönyv, amely valóban felidegesítené a cseh politikai ingatagsághoz 2002 óta valamelyest már hozzászokott piacokat. Spidla lemondására például a korona hétfőn veszített ugyan egy százalékot az euróval szemben, de hamar visszakapaszkodott.

Megoldás lehet a jobboldali ellenzéki Polgári Demokrata Párt (ODS) valamilyen bevonása a kormányzásba, akár nagykoalícióban, akár egy kisebbségi kormány külső támogatójaként. Az EP-választást fölényesen megnyerő és a közvélemény-kutatásokat is vezető ODS vezetője, Mirek Topolanek azonban megismételte, csak akkor hajlandóak bármilyen támogatást adni a szocdemeknek, ha az az idő előtti választások kiírását is magában foglaló megállapodáson alapul. Az ODS látszik az egyetlen pártnak, amely szívesen szólítaná az urnákhoz a szavazókat. Gross mindazonáltal a Hospodárské Noviny című lapnak adott, hétfőn megjelent interjújában reményét fejezte ki, hogy olyan koalíciót alakít, amely kihúzza a 2006-ban esedékes választásig.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

A japán „hóhér” és a mohó cégvezér, vádat emeltek az autóipar Carlos királya ellen Tokióban

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Néhány mondat állami szervek vezetőitől arról, hogy Magyarország élen jár a korrupció elleni harcban

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Liptai Claudia 17 év után otthagyja a TV2-t

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt