A szélsőséges radikális párt jelöltjével szemben a Nyugat által nyíltan támogatott Borisz Tadics nyerte az elnökválasztás második fordulóját Szerbiában. Győzelme a Kostunica-kormány átalakításához vezethet.

Negyedszeri nekifutásra választottak elnököt vasárnap Szerbiában. A másfél éve megüresedett államfői posztot a milosevicsi rendszert megdöntő 2000. őszi demokratikus fordulat egyik jelképes alakja, Borisz Tadics foglalhatja el, aki a vasárnapi választáson - az előzetes közvélemény-kutatásoknak megfelelően - a szavazatok 53,5 százalékát megszerezve, magabiztosan utasította maga mögé Tomiszlav Nikolicsot, a Szerb Radikális Párt (SZRSZ) jelöltjét, aki a voksok 45,1 százalékát gyűjtötte be. Beigazolódott a szociológusok ama előrejelzése, hogy Nikolicsnak csak akkor lett volna esélye a győzelemre, ha az első fordulóhoz képest - amikor a választásra jogosultak majdnem fele az urnákhoz járult - jelentősen visszaesett volna a szavazási kedv.

A választás tétjét nagyon érzékletesen fogalmazta meg Chris Patten, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa: "Szerbia vagy az Európai Unió (EU) része lesz, vagy Belarusz útján fog haladni." Patten ezt azon a sajtóértekezleten mondta, amelyet Javier Solanával, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottjával tartottak közös vendégükkel, Tadiccsal folytatott június 21-ei brüsszeli tárgyalásaik után. A szerb elnökjelölt ugyanis nem volt rest támogatást keresni Brüsszelben, miként Patten és Solana is félretette az egyébként kötelező diplomáciai óvatosságot, és nyíltan a tavaly meggyilkolt Zoran Gyingyics politikai örökségét vállaló, a Demokrata Párt (DSZ) színeiben induló Tadics mellett tette le a garast. "Szerbiának olyan államfőre van szüksége, aki jó barátja az EU-nak" - fogalmazott Solana, meglebegtetve a balkáni ország EU-tagságának lehetőségét. Patten azt is értésre adta, hogy ha helyesen választ, Szerbia továbbra is számíthat az EU pénzügyi segítségére. Tadics pedig egészen odáig ment, hogy Szerbia csatlakozását az EU-hoz elnöksége fő célkitűzésének nevezte.

Felsorakoztak Tadics mögött a tavaly decemberi parlamenti választások nyomán Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv államfő szocialista pártja (SZPSZ) szavazataival kisebbségi kormányt létrehozó koalíció pártjai is. A Miroljub Labusz miniszterelnök-helyettes vezette G17+, valamint a közös monarchista-nacionalista listán indult Új Szerbia (NSZ) és Szerb Megújhodási Mozgalom (SZPO) után Tadics mellett tört lándzsát Vojiszlav Kostunica Szerbiai Demokrata Pártja (DSZSZ) is, pedig annak az első fordulóban kiesett jelöltje, Dragan Marsicsanin elsősorban Tadicsot támadta kampányában. Csaknem egyhetes hallgatás után egy lapinterjúban maga Kostunica is kiállt Tadics mellett, figyelmeztetve: ha Nikolics kerekedik felül, Szerbia "puha elszigeteltségbe" kerülhet.

Az első fordulóban populista ígéreteivel főként a választók határozott pártszimpátiával nem rendelkező, 60 százalékosra becsült többségének körében taroló Bogoljub Karics is Tadics támogatására szólította fel híveit. Ezt sokan nem feltételezték volna a Milosevics-éra alatt jó összeköttetéseinek köszönhetően mesés vagyonra szert tett vállalkozóról, ám nyilvánvalóan Karics is felmérte, mekkora kárt okozott volna Szerbia nemzetközi kapcsolatainak, ha a hágai Nemzetközi Törvényszék elé állított radikális párti vezérnél, Vojiszlav Seseljnél ugyan szalonképesebbnek látszó, de programjának lényegét tekintve a Nyugat számára ugyanúgy elfogadhatatlan Nikolics lett volna a befutó. A Tadics által a szégyenteljes háborús közelmúlt megtestesítőjeként lefestett Nikolicson az sem segített, hogy békés szándékait bizonyítandó, a kampány finisében a balkáni utódállamok hadseregeinek teljes leszerelésére tett javaslatot.

A szerbiai belpolitikai erőtér átrajzolódásának következményeiről Belgrádban megoszlanak a vélemények. Míg Labusz Tadics győzelme esetén jó előre kilátásba helyezte a Kostunica-kormány átalakítását, maga Tadics kijelentette, hogy nem tart igényt a koalíció kibővítésére. Sokak szerint azonban Kostunicának le kell vonnia a tanulságokat pártja kudarcából, és meg kell osztania a kormányzás felelősségét a DSZ-szel. A Milosevics távozása után hatalomra jutott egykori Szerbiai Demokratikus Ellenzék két meghatározó tényezője közötti közeledést mindenképp megkönnyítheti, hogy a DSZ-en belül a kora tavaszi tisztújító kongresszuson pártelnökké választott Tadics háttérbe szorította a Kostunicáék szerint korrupciós ügyek miatt besározódott Zoran Zsivkovics exminiszterelnököt és csoportját. A reformerők összefogásában látja Szerbia belső stabilizálódásának zálogát a Nyugat is, amely számára épp elég teher a szerb-montenegrói államszövetség és Koszovó sorsának a rendezése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Folyamatos füttyögés és bekiabálás volt a parlamentben, az ellenzék kivonult

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Elpusztult Roger, a robusztus ausztrál kenguru

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

Kiakadt a Mozilla első embere a Microsoft böngészős fejlesztése miatt

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz