Egyelőre elkerüli a rendkívüli választást a lengyel baloldali kormánykoalíció, miután a május elején lemondott Leszek Miller kormányfő utóda, Marek Belka csütörtökön a szejmben bizalmat kapott. A kormányválság látszólag megoldódott, ám a kaotikus belpolitikai állapotokat előidéző okok megmaradtak.

Súlyos kompromisszum árán, másodszori nekifutásra sikerült csak megnyernie a bizalmi szavazást a szejmben Marek Belka lengyel kormányfőnek. A Leszek Miller május 2-ai lemondása óta parlamenti mandátum nélkül kormányzó 52 éves politikus nem kevesebbet ígért a koalíciót vezető Demokratikus Baloldali Szövetségből (SLD) még márciusban kilépett szakadár képviselők 33 fős frakciójának, hogy az ősszel - a jövő évi költségvetési tervezet parlamenti előterjesztése után - bizalmi szavazást kér koalíciójával szemben. Mindez előrevetíti annak az árnyékát, hogy alig két hónapon belül a mostanihoz kísértetiesen hasonló, a mindennapi kormányzást megbénító, pártpolitikai alkudozásokba torkolló belpolitikai válság bontakozhat ki.

Az újabb bizalmi szavazással az a céljuk a Szociáldemokrata Párt (SDPL) néven még márciusban pártot alapított szakadár képviselőinek, hogy lebegtessék az előrehozott választás lehetőségét. Nem igazán tudják eldönteni, hogy mi jönne jól nekik, ha most ősszel, vagy ha jövőre, a kormányzati ciklus befejeztével kerülne sor a voksolásra. Belka támogatására azért hajlottak, mert nyilvánvalóvá vált számukra, ha most megtörténik a szejm feloszlatása, a 45 napon belül, augusztus elejére kiírandó választáson biztosan veszítenek. A európai parlamenti (EP) választáson ugyanis meglepő módon leszerepeltek, épphogy elérték a bejutáshoz szükséges küszöböt. Pedig Miller lemondása után a - korrupciós botrányok, a növekvő munkanélküliség miatt a baloldalból kiábrándult - választóknak tetszett a szakadárok bátor kiállása, népszerűségük meg is ugrott a közvélemény-kutatásokban.

Az előző baloldali kormány és egy ideig a Miller-kabinet pénzügyminisztereként tevékenykedő Belka arról is biztosította az SDPL képviselőcsoportját, hogy a költségvetési hiány lefaragását célzó, népszerűtlen intézkedéseket tartalmazó gazdasági csomag elemeiből "visszavesz". Parlamenti expozéjában a kormányfő kifejtette, egyelőre elhalasztják a férfiak és a nők nyugdíjkorhatárának egységesítését, de bizonyos változtatásra sor kerül az időskori és a rokkantsági nyugdíjak indexálása terén. Nem mondott újdonságot ugyanakkor azzal, hogy kormánya legfőbb feladatának a szegénység enyhítését, a jelenleg 20 százalék körül mozgó munkanélküliség visszaszorítását tartja, ám nem enged a fiskális szigor enyhítésére irányuló nyomásnak.

Az eredmény nem maradt el: Belka - aki a hálátlan kormányzati szerepvállalás előtt az iraki újjáépítést irányító Koalíciós Átmeneti Hatóság gazdaságpolitikájáért felelős közgazdászként dolgozott - megkapta a szociáldemokraták nélkül elképzelhetetlennek tűnő parlamenti többséget, és így hivatalában maradhat. Ehhez - az alkotmányban foglaltak szerint - ezúttal elegendő volt a jelen lévő képviselők nagyobbik hányadának a támogatása. Nem úgy, mint az első, május 14-én megtartott bizalmi szavazáson, amikor is azért bukott el Belka, mert képtelen volt az alkotmányban előírt voksszámot, a 460 fős alsóház mandátumainak a felét megszerezni. Az eredmény még csak igazán szorosnak sem volt mondható, hiszen a kormánykoalíció tízzel kapott több szavazatot a szükségesnél. A hetek óta folyó politikai alkudozásokkal a koalíció két pártján és a szociáldemokratákon kívül a hovatartozását rendszeresen változtató Föderációs Parlamenti Klub (FKP) és a 17 független képviselő nagyobbik részét is sikerült maga mellé állítania, így összesen 236-an adták rá a voksukat, 215 képviselő viszont továbbra is ellene szavazott, egy pedig tartózkodott.

A Belka kormányfővé történő kinevezését Miller lemondása óta favorizáló Aleksandr Kwasniewski államfő rögvest a bizalmi szavazás eredményének a kihirdetésekor fontosnak tartotta bejelenteni, hogy véget ért a hónapok óta húzódó politikai bizonytalanság, az új koalíció felállásával a kormányzati ciklus lejártának végén, jövő tavasszal kerül sor a parlamenti választásra. Belka, mint azt már több ízben is viccesen megjegyezte, ezúttal sem mulasztotta el megemlíteni: nem gondolta volna, hogy az iraki újjáépítésnél is nehezebb feladat lesz a lengyel kormány felállítása.

A kormánykoalíció fellélegzett, hiszen a biztos bukásukkal járó rendkívüli választás veszélye elmúlni látszik. Önámítás lenne azonban azt gondolniuk, hogy ezzel minden rendben van, és a reformok zöld útja biztosított. A bizalmi szavazás elsősorban azért lett eredményes, mert ezúttal sikerült megfelelő számú, képviselői helyét féltő politikai pártot, független képviselőt maguk mellé állítaniuk. A kormánykoalíció fennmaradása mellett szavazó pártok mindegyike abban érdekelt - és ezt látszólag megértette -, hogy a fennmaradó közel egy évet népszerűségének a javítására kell fordítania, e nélkül esélye sincs a következő választáson a szejmbe való bejutásra.

Fehéren feketén megmutatta az EP-választás, hogy az ellenzéki pártok a legnépszerűbbek. A győzelmet, igen nagy voksaránnyal, ugyan a mérsékelt jobboldali Civil Platform aratta le, de intő jel, hogy mennyire előretörtek az unióellenes, nacionalista, populista pártok, mint például a már-már "véresszájúan" EU-ellenes Lengyel Családok Ligája (LPR), valamint az uniós tagság megszüntetése mellett kardoskodó Andzrej Lepper Önvédelem (PO) elnevezésű pártja. Ezért is volt lényeges a kormánypártok számára a parlamenti választás minél későbbre halasztása. A Belka expozéját követő vitában kissé elszabadultak az indulatok, az ellenzéki pártok közül különösen az LPR azért támadta, sőt mi több, egyenesen hazaárulással vádolta meg, mert nem ért el jóval többet az uniós csúcstalálkozón, és így a hosszas huzavona, kompromisszumok határtalan sorozata nyomán végül az utolsó pillanatban összeállt alkotmányban még sincs benne a kereszténységre való utalás.

A pénzpiacok is igen kedvezően, a zloty euróval szembeni árfolyamának erősödésével reagáltak a Belka-kormány megszavazására, még akkor is, ha tisztában vannak azzal, hogy egy év aligha elég a tervbe vett, sok esetben népszerűtlen intézkedésekkel járó reformoknak akár csak a megkezdésére, nemhogy a teljes körű végrehajtására. Annál is inkább, mert a választás megnyerésére legesélyesebb PO továbbra is arra játszik, hogy minél hamarabb, lehetőleg már az ősszel parlamenti megmérettetést erőszakoljon ki. Mindenesetre Belka most abban bízik, hogy a robusztus növekedésnek indult gazdaság - a hazai össztermék az első negyedévben 6 százalékos bővülést mutatott - elegendő alapot ad ahhoz, hogy egy éven belül látványos eredményeket tudjon felmutatni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot

Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik