Precedensértékű per kezdődött a napokban Moszkvában: először indult eljárás egy olyan ügyben, melynek felperese az...

Precedensértékű per kezdődött a napokban Moszkvában: először indult eljárás egy olyan ügyben, melynek felperese az államtól akarja visszaperelni az 1917-es bolsevik forradalom után elkonfiskált vagyonát. A pert az orosz ortodox egyház indította és a cél a Moszkva belvárosában lévő Ili Proroka-templom, illetve az épület környékén lévő földek és épületek visszaszerzése. Az egyházi illetékesek közölték, nem hajlandóak engedményekre: ragaszkodnak a telken lévő iskola tulajdonjogához is, és el akarják érni a templom épületében lévő állami Kelet-múzeum elköltöztetését is. Az eljárás hátterében részben az áll, hogy az egyház, amely az utóbbi években ingyen használhatta az épületek alatt lévő, egyébként állami tulajdonú telkeket, néhány hónappal ezelőtt értesítést kapott: a jövőben bérleti díjat kell fizetnie az államnak.

Ha az eljárás az egyház győzelmével fejeződik be, újabb perek ezrei indulhatnak. Az egyház ugyan jelenleg csak tíz eljárás indítását fontolgatja, de Oroszország-szerte még százezrek vannak, akik hivatalos dokumentumokkal tudják bizonyítani, hogy a Lenin vezette forradalom után az állam rátette a kezét a család vagyonára. Az NTV orosz hírcsatorna be is mutatta az egyház ügyét figyelemmel kísérő egyik leendő felperest. Emilija Voszpanova, aki néhány évvel ezelőtt már megpróbált pert indítani, ám a hatóságok akkor visszadobták az általa bemutatott iratokat, melyek szerint a nagyapja hatalmas összegért, félmillió forradalom előtti rubelért vásárolta a Cvetnoj bulváron lévő nagy telket és az ott álló épületeket. A házak ma is állnak - az egyikben éppen az a kerületi bíróság található, amely nem volt hajlandó foglalkozni Voszpanova beadványával, melyben az unoka csak a nagypapa által egykor használt lakást próbálta visszaszerezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Hazait a hazainak

Bár az orosz parlament két évvel ezelőtt elfogadta a mezőgazdasági termőföldek privatizálását lehetővé tévő földkódexet, meglehetősen lassan halad a magánosítás. A külföldiek változatlanul ki vannak zárva: termőterületet nem vehetnek, és még a bérlet engedélyezése is több évig tart számukra.

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Egy baranyai piacon bukkant fel újra a tiltott potencianövelő zselé

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

Az európai zsidók 90 százaléka szerint erősödött az antiszemitizmus az elmúlt években

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát