A Szaddám Huszein volt diktátor elleni bírósági eljárás növelheti az új iraki kormány hitelét, de a tárgyalás bizonytalan lefolytatása politikai aknamezőnek bizonyulhat. Bagdad közben Teheránt és Damaszkuszt vádolja a gerillák támogatásával.

A tavaly decemberi elfogása óta némiképp feledésbe merült Szaddám Huszein múlt szerdai bírósági meghallgatása, illetve a valójában csak hónapok múlva kezdődő tárgyalás aligha csak a háborús bűnökkel vádolt volt diktátor sorsáról szól. Már a lehetséges vádpontok is jelzik: először is Irak legutóbbi három és fél évtizednyi viharos történelme kerül terítékre. Az előzetes vádjavaslat szerint Huszein felelős az 1968-ban kezdődött Baath-uralom alatt elkövetett számos politikai gyilkosságért, vallási vezetők likvidálásáért, a kurd Barzáni-klán több ezer tagjának 1983-as lemészárlásáért, a Halabdzsa kurd falu elleni 1988-as vegyi támadásért, a kurdok ellen 1987-88-ban folytatott etnikai tisztogatásért, Kuvait 1990-es lerohanásáért, valamint a kurd és a síita lázadás 1991-es vérbe fojtásáért.

A múlttal való szembenézés és a bűnösök - Huszein mellett még 11 egykori társa - igazságos megbüntetése egyúttal lehetőséget teremthet arra, hogy a szuverenitását június 28-án formálisan visszanyert Irak kormánya kiérdemelhesse az egyelőre kétkedő állampolgárok bizalmát. Az iraki ügyvédi kamara tagjai egyúttal azt is remélik, hogy a nyilvánvalóan nagy figyelmet keltő procedúra átlátható és szabályos lefolytatása utat nyit a szabadság és a demokrácia felé.

Ám a tárgyalás veszélyeket is rejt. Valószínűleg nem lesz könnyű a vádak bizonyítása, így előfordulhat, hogy az ítélet - várhatóan halál - kétes vagy pontatlan bizonyítékokon és vallomásokon alapul majd, és a tárgyalás nem lesz több a győztes igazságánál, az egykori áldozat bosszújánál. Az amerikaiak által kinevezett, mára már feloszlatott iraki kormányzótanács tavaly decemberben állította fel az Iraki Különleges Bíróságot, amely ezért korántsem független törvényszék.

Huszein és társai ügyét iraki törvények alapján iraki bírák tárgyalják majd Irakban. A volt Jugoszláviában és Ruandában elkövetett háborús bűnöket az említett országokon kívül - Hágában, illetve a tanzániai Arushában - tárgyalják, hogy elkerüljék a felkorbácsolt érzelmek okozta további nyugtalanságot. A Sierra Leone-i testület ugyan otthon működik, de nemzetközi emberjogi törvények alapján, és nemcsak hazai, de külföldi bírók részvételével.

Persze a nemzetközi keret sem akadályozta meg a szerb Szlobodan Milosevicset abban, hogy politikai platformjának kifejtésére használja fel a hágai tárgyalótermet, és erre Huszein esetében is számítani lehet. A tavaly decemberben az amerikaiak által egy üregből előhúzott, a kamerák előtt szutykosan, borotválatlanul és megalázva bemutatott Huszein most ápolt volt, energikus és fennhéjázó, aki - egykori, szolgaian viselkedő, a sorsába beletörődő társaival ellentétben - nem félt George W. Bush amerikai elnököt háborús bűnökkel vádolni és "kutyáknak" nevezni a kuvaitiakat.

Az egykor rettegett diktátor "házi" tárgyalásával kapcsolatban az is kérdés, hogy az iraki jog alkalmas-e a bonyolult ügy lefolytatására. Sokat elárul, hogy amerikai ügyvédek segítenek a bizonyítékok összeállításától kezdve a tömegsírok felkutatásáig, így az is felmerül, vajon mekkora lesz az amerikai befolyás az ítélkezésre. A bíróságot amúgy Washington finanszírozza. Az egész eljárás olyan, mint az ország talpra állítása kicsiben: iraki próbálkozás a megszállók támogatásával - vélekedett a The New York Timesban Richard Dicker, a Human Rights Watch emberjogi szervezet egyik vezetője.

A biztonság hiánya miatt titokban tartják Huszein bíráinak nevét, egyelőre azt sem tudni, hol lesz a tárgyalás, és a szökéstől tartva a volt elnököt fizikailag továbbra is az amerikaiak őrzik. Miközben sok iraki érzi úgy, hogy az egykori diktátor iraki tárgyalása sokkal nagyobb katarzist nyújt, mint nemzetközi eljárás esetén, másokban az Amerikát keményen vádló Huszein szónoklatai a nemzeti büszkeség érzését erősíthetik, hiszen a megszállók egyesek szemében ugyanolyan gyűlöletesek, mint másokéban a diktátor.

Nem világos, hogy a Huszein-tárgyalás milyen hatással lesz az Ijad Allavi ügyvezető iraki kormányának első hetében némiképp csendesebbnek tűnő gerillaharcra. Annál is inkább, mivel amerikai és iraki tisztviselők újabban azt állítják, hogy Huszein unokatestvérei részben Szíriából és Jordániából szervezik az ellenállást, csempésznek Irakba fegyvereket, pénzt és embereket. A szervezést állítólag az al-Madzsid család három tagja irányítja, közülük is elsősorban Fatik Szulejman al-Madzsid, az egykori különleges biztonsági szolgálat vezetője. A tikriti klánon belül a Huszein famíliához régóta érdekházasságokkal kötődő al-Madzsid család tagjai elsősorban a mindennapi ügyekben, a biztonsági apparátusok, a testőrségek és a titkosrendőrségek munkájában vettek részt. A családból származik Ali Hasszán al-Madzsid - gúnynevén "vegyész Ali" - is, akit Huszein 11 csatlósa egyikeként a kurdok és irániak elleni gáztámadásokért citálták a múlt heti bírósági meghallgatásra.

Közben az új iraki kormány - a The Daily Telegraph híre szerint - hamarosan azzal fogja vádolni Szíriát és Iránt, hogy segíti a muszlim szélsőségesek és a volt baathista rendszer híveinek iraki gerillaharcát. Hosjar Zebari iraki külügyminiszter a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy mintegy tízezer külföldi kém özönlött Irakba a tavalyi háború óta. Még azt a meglepő kijelentést is megkockáztatta, hogy nem bánná, ha az Irakban állomásozó amerikai erők megtámadnák az iraki ellenállókat támogató szomszédos országokat.

Az igazi bajkeverő - nyugati és iraki források szerint - Irán. Teherán pénzügyi támogatást nyújt egy sor síita csoportnak, így például Ali al-Szisztáninak, a legtekintélyesebb iraki síita vallási vezetőnek vagy a radikálisabb Moktada al-Szadr hitszónoknak. Irán szép csendben a jövő januárban esedékes iraki választások kimenetelét meghatározó külföldi hatalommá válik, amelynek célja, hogy megőrizze és lehetőleg megerősítse befolyását az iraki síita vallási vezetők felett. Az Egyesült Államok ugyanakkor az ellenkezőjét reméli, vagyis azt, hogy a szintén síita, de világi Allavi olyan demokratikus Irakot épít fel, amely az iráni reformerőknek mutat példát.

Az, hogy Irak és Irán közül melyik formálja át a másikat, egyelőre a jövő kérdése. Al-Szisztáni mindenesetre nem híve annak, hogy a vallás közvetlenül beleszóljon a napi politikai kérdésekbe, ezzel szemben al-Szadr példaképe egyértelműen az 1979-es iráni fundamentalista forradalom atyja, a néhai Khomeini ajatollah. A tavasszal három hónapig tartó lázadást vezető, majd azt - lényegében amerikai amnesztiáért cserébe - lefújó al-Szadr hétfőn újfent ellenállásra szólított fel, és megint megkérdőjelezte az ügyvivő iraki kormány legitimitását. Órákkal később a kabinet elhalasztotta az új biztonsági törvény bevezetését, amely keményebb fellépést - netán szükségállapotot és kijárási tilalmat - helyez kilátásba a gerillaharc elfojtása érdekében.

KERESZTES IMRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Másfélszer annyian vesznek fel személyi kölcsönt, de ezt az 5 aranyszabályt nem sokan tartják be

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt