Drámává vált az elnöki hatalom átadása Ausztriában, miután Thomas Klestil, három nappal visszavonulása előtt, életveszélyes állapotba került. Utóda, a szociáldemokrata Heinz Fischer a betervezett ceremónia helyett csütörtökön egyszerűen felesküszik.

A legrosszabbra kell felkészülnünk - közölte a nyilvánossággal kedden délelőtt Cristoph Zielinski, az osztrák köztársasági elnök életéért küzdő orvosi csoport vezetője. A dráma hétfő reggel kezdődött az államelnöki villában, az immár csak négy napig államfő Thomas Klestil reggel nyolc óra tájban elveszítette eszméletét. Biztonsági személyzete defibrillátorral sietett az elnök segítségére, megpróbálták leállt szívét újraindítani. A szélsebesen megérkező mentőhelikopter orvosának sikerült az újjáélesztés, ám anélkül, hogy a 72 éves politikus visszanyerte volna eszméletét. Az osztrák főváros legnagyobb kórházába, az Allgemeine Krankenhausba szállították, oda, ahová nyolc esztendővel ezelőtt is, amikor először konstatáltak nála atípusos tüdőgyulladást. Akkor négy napra, most viszont az orvosi bejelentés szerint két hétre mesterséges kómát idéztek elő nála, hogy a lehető legkisebb terhelésnek tegyék ki szervezetét. Hogy a tüdőgyulladás újbóli fellobbanása okozta-e szíve átmeneti leállását, avagy ettől függetlenül történt, afelől megoszlik a kezelőorvosok véleménye, azt viszont egybehangzóan konstatálták, hogy az osztrák államelnök szervezetében átmeneti oxigénhiány lépett fel, ami akár maradandó agyi károsodást is okozhatott. Erre egyelőre nincs válasz, az orvosi közlemény szerint az elnök egészségi állapota változatlanul válságos és bizonytalan.

1996 őszén Klestilt úgy helyezték orvosai négy napra mélyaltatásba, hogy erről sem a parlamentet, sem pedig a kormányfőt nem értesítették. Arra hivatkoztak, hogy négy nap alatt - kivált, hogy abba a hétvége is beleesett - semmi fontos dolog nem történik. Az ebből kerekedett botrány tanulságai alapján most már sajnálatos gördülékenységgel folyik a hatalomátvétel, az alkotmány előírása szerint az elnök akadályoztatása esetén átmenetileg a kancellár látja el az államfői teendőket is. Wolfgang Schüssel előreláthatóan csütörtök délelőtt negyed 11-ig helyettesíti az ország első emberét, ekkor kerül majd sor a parlamentben Heinz Fischer, az áprilisban megválasztott új köztársasági elnök (HVG, 2004. május 1.) hivatalos felesketésére.

Az államigazgatási ceremóniamesterek eredetileg úgy tervezték, hogy szerdán - mint a hadsereg főparancsnokától - díszszázad vesz búcsút Klestiltől, csütörtökön pedig a Fischer-esküt követően a parlament két háza búcsúztatja a 12 éven át elnökösködő Klestilt, és utána a Hofburgban ünnepélyes keretek között vált stafétabotot a két politikus. Hétfőn a parlament elnöke úgy döntött, hogy csak Fischer felesketését tartják meg a menetrend szerint. Andreas Khol arra is utalt, hogy az orvosi titoktartás megsértésének tekinti a Klestilről kiadott kórházi közleményt, véleményét viszont a lakosság, pártállásra való tekintet nélkül, csaknem egyöntetűen elutasította.

Az új elnök a szociáldemokraták (SPÖ) soraiból kerül az ország élére, elődjét 1992-ben a Néppárt (ÖVP) "találta ki" és emelte a külügyminisztérium legmagasabb köztisztviselői rangját jelentő főtitkári pozíciójából az elnöki székbe. Az ismeretlen diplomata - aki szinte teljes hivatali karrierjét Amerikában járta végig, volt főkonzul Los Angelesben, ENSZ-nagykövet New Yorkban, nagykövet Washingtonban - "a hatalmat ellenőrizni kell" jelszóval nyerte meg az elnökválasztási küzdelmet álláshalmozó szociáldemokrata ellenfelével, Rudolf Streicherrel szemben. A családját felvonultatva kampányoló Klestil kezdetben mérhetetlenül népszerű volt, kivált, hogy a háborús bűnökkel vádolt, Ausztriát nemzetközileg izoláló Kurt Waldheimet követte a császári palotában. Két év után azonban - az elnöki hatalom falait feszegetve - az EU-belépésről elmérgesedett vitába keveredett Franz Vranitzky kancellárral, akivel szemben alul is maradt. Ártott népszerűségének, hogy első feleségét a jóval fiatalabb és mutatósabb Margot Löflerre cserélte le, akivel, a botrányok elmúltával, a második elnöki ciklusa elején házasságot is kötött. Klestil kezdettől fogva erőteljesen támogatta az unió bővítését, önálló területévé fejlesztette az állandó kapcsolattartást a közép-európai államfőkkel.

Az évek során eltávolodott az őt hatalomra segítő ÖVP-től, viszonyuk akkor vált kimondottan ellenségessé, amikor semmilyen trükkel nem volt képes megakadályozni, hogy a Néppárt a szélsőjobboldaliságra hajló Szabadságpárttal (FPÖ) alkosson kormánykoalíciót. A felesketés során tanúsított hidegsége, arcának jeges mozdulatlansága bekerült az osztrák történelemkönyvekbe. Hivatalának utolsó éveiben Klestil jóval passzívabb volt, pedig az újraválasztás taktikája sem terhelte őt, az osztrák alkotmány ugyanis 12 esztendőnél többet egyhuzamban nem enged elnökösködni. Visszavonultságát, elsősorban a tömegrendezvényektől való ódzkodását, elzárkózását az újságíróktól romló egészségi állapotának tulajdonítják. A kiesett négy utolsó elnöki nap búcsúzkodással telt volna el, de jutott volna idő kinevezésekre, kitüntetésekre is. Ehelyett kérlelő istentisztelettől hangos az ország, hétfőn Mariazellben szóltak a harangok, Christoph Schönborn bécsi bíboros pedig feladta az utolsó kenetet az elnöknek.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Ruby Rose egy magyar kórházban volt, és szerinte ez a legfélelmetesebb hely, ahol valaha járt

Ruby Rose egy magyar kórházban volt, és szerinte ez a legfélelmetesebb hely, ahol valaha járt

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját