Ritkán látott belpolitikai csatározásokat és heves vitákat váltott ki Portugáliában az Európai Bizottság élére jelölt José Manuel Durao Barroso eddigi kormányfő utódlásának kérdése.

Árulónak tekinti a portugál baloldal az egykor soraiból az államfői székbe választott Jorge Sampaiót, amiért az a múlt héten az előrehozott választások kiírása helyett úgy döntött: a jobboldali kormánytöbbség jelölheti az Európai Bizottság (EB) élére távozó José Manuel Durao Barroso kormányfő utódát. A kéthetes politikai válságot lezáró, a drámai elemeket sem nélkülöző államfői beszéd után Ana Gomes szocialista politikus keserűen ki is jelentette: megszületett a jobboldal által régóta vágyott hármas egység, azaz a parlamenti többség, majd a kormány megszerzése után a köztársasági elnök is jobboldali lett.

A Portugáliában egyébként igen korlátozott hatalommal rendelkező köztársasági elnök számára ritka az olyan történelmi pillanat, amikor az ország sorsát tarthatja a kezében. Ezúttal azonban kizárólag rajta múlt, hogy a parlamenti többséget bízza meg kormányalakítással vagy előrehozza a választásokat. Alkotmányos szempontból ugyan mindkét megoldás indokolható lett volna, ám a jobboldali parlamenti többség jelezte: "politikai atombombának" minősítené a választások előrehozását. Most viszont a baloldal nem tudja megbocsátani neki, hogy úgymond gyáva döntést hozott.

A portugál demokrácia eddigi legsúlyosabb politikai krízisét provokálta ki Durao Barroso azzal, hogy elfogadta a jelölést az EB elnöki posztjára (HVG, 2004. július 3.). Távozása éppen mandátuma közepére esik, két olyan év után, amelyben a kormány tevékenysége szinte kizárólag - a költségvetési hiány megkövetelte - megszorító intézkedésekre korlátozódott. Durao Barroso - vetik most sokan a szemére - négy évre kötött kompromisszumot a választókkal, azt ígérve, ezalatt az EU legfejlettebb országai közé emeli Portugáliát. Mandátumának hátralévő két évében különösen nehéz feladat várt rá, a szigorú költségvetési politika megtartása mellett ugyanis hozzá kellett volna látnia a beígért reformokhoz, a kormányprogram megvalósításához. Eközben személyének és kormányának a népszerűsége a mélypontra süllyedt, amit a júniusi európai parlamenti választásokon elszenvedett vereség is nyilvánvalóvá tett (a jobboldal együttesen a szavazatok mindössze 33 százalékát szerezte meg). Nem véletlen, hogy sokan a hazai problémák előli megfutamodásként értékelik brüsszeli szerepvállalását, azaz ő is megkapta a gyáva, sőt a vérmesebb bírálóktól még a hazaáruló jelzőt is.

Mentegetőzésképpen Durao Barroso kijelentette, nem számított rá, hogy távozása ekkora vihart kavar, számára ugyanis az első perctől nyilvánvaló volt, hogy a mögötte álló jobbközép, konzervatív politikát folytató Szociáldemokrata Párt (PSD) az úgynevezett második embert szánja utódának. A PSD jobbszárnyát képviselő eddigi lisszaboni polgármester, a populista Pedro Santana Lopes mellett szólt az is, hogy jó viszonyt ápol a koalíciós partnerrel, a jobboldali Néppárttal.

Csakhogy Santana Lopesnek éppen ezek a tulajdonságai keltettek ellenérzést a baloldali pártoknál és a közvélemény nagy részében, sőt még a jobboldal számos hangadó személyiségében is. Olyannyira, hogy a Barroso-kormány több minisztere máris jelezte: nem kíván együttműködni az utóddal. Sokan úgy vélik, hogy - az időközben PSD-elnökké előlépett - Santana Lopes személyében olyan népszerűséghajhász, kormányzati képességeit eddig még nem bizonyított politikus kerül hatalomra, akivel nem biztosított a kormányzati politika folyamatossága, de még az ország stabilitása sem. A nagy erőfeszítéssel úgy-ahogy egyensúlyba hozott államháztartás a költekezésre hajlamos politikus kezében újból egyensúlyát vesztheti. Különösen riasztónak tartják, hogy - a koalícióban részt vevő Paulo Portas néppárti elnökkel együtt - olyan "populista páros" kezébe kerül a vezetés, amely várhatóan folyamatos választási kampányként tölti majd a ciklus hátralévő két évét.

Mindezért a közvélemény túlnyomó része - de még a Sampaio által meghallgatott államtanács többsége is - az előrehozott választások mellett érvelt. Az államfő azonban a folyamatosság mellett döntött, a kormányzati többség meglétére hivatkozva nem tartotta indokoltnak a törvényhozási ciklus megszakítását. Mindazonáltal figyelmeztetett arra: nem tolerál semmilyen eltérést olyan meghatározó területeken, mint az uniós kérdések, a külügy, a védelem vagy a költségvetési szigor. Arra is emlékeztetett: a későbbiekben is élhet az "atombomba bevetésével", vagyis a törvényhozás feloszlatásával.

Mélységes csalódottságának adott hangot Eduardo Ferro Rodrigues, a Szocialista Párt (PS) elnöke - aki több mint harmincéves barátságot ápol a köztársasági elnökkel -, és Sampaio döntését saját "személyes és politikai vereségeként" értelmezte, az államfő beszéde után pedig nyomban bejelentette lemondását. Ferro Rodrigues számára - aki két évvel ezelőtt alulmaradt a választásokon Durao Barrosóval szemben - most egyedülálló alkalom nyílt arra, hogy hatalomra kerüljön. Az európai parlamenti választásokon a szocialisták olyannyira jól szerepeltek (44,5 százalékot értek el), hogy a PS elnöke jogosan gondolhatott arra, győztesen kerülne ki egy újabb megmérettetésből.

A jobboldali kormányzás folyamatossága melletti döntésével Sampaio felelősséget is vállalt a kabinet jövőbeni tevékenységéért, magára osztva a képviseleti demokrácia "őrének" tisztét. Kérdés, miként tud majd megfelelni ennek a szerepnek korlátozott elnöki hatalmával. Maga a PSD sem látszik komolyan venni az elnök kijelentését, azt inkább a baloldalnak tett gesztusként értékeli. Ráadásul a baloldal is kétségét fejezte ki, hogy az elnök képes lenne egy populista, demagóg kormányt kézben tartani, és arra figyelmeztetett: konfliktusokkal és szociális feszültségekkel terhes időszak vár az országra.

MUHARAY KATALIN / LISSZABON

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Nem jött be a nagyszabású terv: nem jól működik az óceán szemétcsapdája

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Hó borítja az országot, a rendőrség és a katasztrófavédelem is óvatosságra int

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat