Míg a kontinens előrelépett a demokrácia felé, az afrikai vezetők túlnyomó többsége alkotmányos trükkökkel és...

Míg a kontinens előrelépett a demokrácia felé, az afrikai vezetők túlnyomó többsége alkotmányos trükkökkel és politikai elnyomással ragaszkodik hatalmához - fedte meg hallgatóit az Afrikai Unió (AU) múlt heti, addisz-abebai csúcstalálkozóján Kofi Annan ENSZ-főtitkár. "Ígérjük meg, hogy magunk mögött hagyjuk az egy ember vagy egy párt uralmára épülő államokat" - tanácsolta közönségének, amelynek soraiban például ott ült az ellenzéke elnyomásával vádolt, 1980 óta hatalmon lévő, 80 éves Mugabe zimbabwei elnök vagy II Mswati szváziföldi király, Fekete-Afrika utolsó abszolút uralkodója. Bár az afrikai vezetők nagy részét már választják, a valóban voksok útján hatalomra jutott új demokraták - Mbeki dél-afrikai, Chissano mozambiki és Obasanjo nigériai elnök - mellett a többség még mindig a régi vágású erős ember kategóriájába tartozik. Így például - csúcstartókként - 1967 óta van hatalmon a togói Eyadema vagy a gaboni Bongo, aki eltörölte az elnöki hivatal betöltésének mindenféle alkotmányos időbeni korlátozását.

Az önkényuralmi módszerek és a háborúk olyan rossz fényt vetnek a kontinensre, hogy egyes elemzők szerint főként ezzel magyarázható a nemzetközi tőke távolmaradása, a gazdasági és társadalmi elmaradottság. 1956 és 2001 között 186 puccsot követtek el Afrikában, a felét a nyolcvanas és a kilencvenes években. A hosszú és brutális háborúk következtében legalább húszmillió ember kényszerült otthona elhagyására. A 830 millió lakosával a világ népességének 13 százalékát adó kontinensre a globális közvetlen külföldi beruházások és a globális hazai össztermék (GDP) mindössze 1-1 százaléka, a világkereskedelemnek pedig 2 százaléka jut. Az 53 afrikai országból 31-ben csökken az egy főre eső élelmiszer-termelés, míg a lakosság 2030-ra majdnem megduplázódik. A világ 48 legszegényebb országából 35 afrikai, a Szaharától délre élő lakosság több mint 40 százaléka kevesebb mint napi egy dollárból tengődik. A világ 115 millió beiskolázatlan gyermekének 35 százaléka ugyancsak erről a területről származik, a nők és a gyerekek több mint fele analfabéta, ami a legrosszabb arány a fejlődő világban. Fekete-Afrikában él a világon HIV-fertőzöttként számon tartott 25 millió ember kétharmada.

Pedig a világ legnagyobb folyói közül négy - Nílus, Kongó, Niger, Zambezi - afrikai, és a kontinens területének ötödét még mindig erdők borítják. A világ ásványkincseinek 30 százaléka Afrikáé, ezen belül az aranynak a 40, a kobaltnak a 60, a kőolajnak a 7 százalékát a kontinens rejti.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Halálcsapda

Washington egyre élesebben követeli Szudántól a dárfúri körzetben folyó etnikai tisztogatások megakadályozását, a kontinens államait tömörítő Afrikai Unió pedig békefenntartók kiküldése mellett döntött.

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

Összesítették, ennyit költött a kormány a határon túl focira

New York Times: Magyarország a látszatdemokrácia és a tekintélyuralom példája

New York Times: Magyarország a látszatdemokrácia és a tekintélyuralom példája

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Az Animal Cannibals újra összehozta a rapszövetkezetet - klippremier

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó

Orbán testével védi az ülést levezető elnököt – fotó