A helyhatósági választásokon elszenvedett kudarcok miatt kiújult a miniszterelnök és az államfő közötti hatalmi harc Romániában. Adrian Nastase kormányfőnek pártján belül egyelőre sikerült félreállítania legkeményebb ellenfeleit, ám a minapi személycserék aligha elegendőek a novemberi választások megnyeréséhez.

Igazi Big Brother-kiszavazóshow-vá vált volna a román Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető testülete, az állandó bizottság hétvégi ülése, ha Adrian Nastase miniszterelnök pártvezéri hatalmával élve nem függeszti fel nemes egyszerűséggel az augusztusi kongresszusig a grémium tevékenységét. Az Ion Iliescu államfővel zárt ajtók mögött folytatott kétórás megbeszélést követően a remekül lavírozó kormányfő összetépte állítólag korábban megírt lemondását, a július 10-ei gyűlésen félreállította a 25 fős pártvezetést, és helyette sebtében egy lojális, 16 tagú koordinációs bizottságot nevezett ki. A szerinte is "majdnem földrengéssel" felérő szervezeti változásokat Nastase hivatalosan a helyhatósági választásokon elszenvedett fiaskóval, a közelgő kettős őszi megméretéssel, a parlamenti és elnökválasztással indokolta.

A frissen létrehozott testület tagjait - Nicolae Vacaroiunak, a szenátus elnökének kivételével - leghűségesebb embereiből, no meg fiatal és kevéssé ismert politikusokból válogatta, miközben sikeresen mellékvágányra tolta az Iliescu-párti nagyágyúkat, mint Mircea Geoana külügy-, Ioan Mircea Pascu honvédelmi minisztert, Miron Mitreát, a közlekedési vagy Dan Ioan Popescut, az ipari tárca gazdáját. Egyidejűleg Nastese bejelentette öt - a belügy-, a szociális, a mezőgazdasági, a kommunikációs és információs, valamint a szociális partnerekkel kapcsolatot tartó - miniszterének leváltását.

A lecserélt kormánytagok - mint Nastase fogalmazott - a jól megérdemelt pihenés helyett teljes erőbedobással a pártmunkába vetik be magukat, és az ideiglenes vezetőség soraiban az augusztusi kongresszus, valamint a november 28-ai elnök- és parlamenti választások előkészítésén dolgoznak. Azzal viszont, hogy legvérmesebb ellenfelei megőrizhetik miniszteri funkcióikat, Nastase rafináltan becsapta orruk előtt a pártszékház kapuját, közölte ugyanis, hogy a jövőben a miniszteri bársonyszék összeegyeztethetetlen lesz a pártmunkával.

A júniusi helyhatósági választásokon, majd az önkormányzati tisztségek elosztásakor elért siralmas eredmények egyszerre feje tetejére állították a négy éven keresztül viszonylagos egységet mutató, magabiztosságot sugárzó kormánypártot. A PSD, amely a választások előtt a polgármesterek mintegy 70 százalékát tudta saját táborában, ma ennek az aránynak csupán a felével dicsekedhet, ráadásul a 42 megyeszékhelyből csak 14-et szerzett meg, ugyanakkor - immár menetrendszerűen - ismét elveszítette a fővárost, és még a biztosnak számító moldvai szavazótábor bizalma is megrendült.

A fővárosi vezérek azonban alapos elemzés helyett lemondásra szólították fel a polgármesteri székeket elbukó vidéki szervezetek vezetőit, akik fegyelmezett pártkatonaként eleget is tettek a kérésnek. A rendszerváltás óta eltelt 14 esztendő alatt soha nem tapasztalt önkritikahullám eredményeként több mint 300 alapszervezeti vezér postázta saját elbocsátását kérő szép üzenetét. A váratlan kudarc egyik okát a bukaresti szervezet frissen kinevezett ideiglenes elnöke, Neculai Ontanu mégis Nastase orra alá dörgölte, amikor kijelentette, "az arrogancia, a beképzeltség, a funkciók és a drága autók, a valóságtól való elrugaszkodás óhatatlanul kudarchoz vezetnek".

Előbb szemfényvesztésnek minősítették a politikai elemzők a vidékiek túlbuzgóságát, ám amikor az egyik legnépszerűbb román politikust, a főpolgármesteri székért harcba indított Geoana külügyminisztert megkérdezése nélkül kiebrudalták a bukaresti szervezet éléről, már a hatalmi harc kiújulására, a Nastase-Iliescu ellentét kiéleződésére figyelmeztettek. A konfliktus lényege, hogy az idősebb nemzedék számára a rendszerváltást jelképező Iliescu régi harcostársai szerint őt illetné a jelenleg Nastase által birtokolt PSD-elnöki szék, miután az ősszel lejár második mandátuma. Már az elegáns helycserét is kitervelték: szeretnék, ha Nastase indulna az elnökválasztáson, a kormányfő pedig a napokban épp a román-ukrán tengerihatár-vita elsimításán fáradozó Geoana, vagy akár Mugur Isarescu jegybankelnök is lehetne.

Nastase azonban a jelek szerint nem szívesen mondana le pártvezéri funkciójáról, amely összehasonlíthatatlanul nagyobb gazdasági és politikai hatalmat ad, mint az inkább reprezentatív elnöki méltóság. Az előbbi tisztség vonzerejét az sem csökkenti, hogy az őszig feltehetően tovább mélyül a PSD kormányzásától megcsömörlött romániai választópolgárok elégedetlensége. A legutóbbi közvélemény-kutatások, illetve a helyhatósági választások kimenetele alapján elképzelhető, hogy a Liberális Párt (PNL) és a centrista Demokrata Párt (PD) választási koalíciója 35-38 százalékos eredménnyel akár meg is nyerheti az általános választásokat, ráadásként megszerezheti az államfői tisztséget. Vagyis a mai ellenzéknek jó esélye van arra, hogy ő vigye be Romániát az EU-ba.

Sokan azért is kétségbe vonták a Nastase lemondásáról elterjedt híreszteléseket, mert egy ilyen lépés megkérdőjelezte volna a csatlakozási tárgyalásokkal amúgy is döcögve haladó Románia 2007-re ígért EU-csatlakozását. Hiszen az ország, az örök rivális Bulgáriával ellentétben, még öt kényes fejezet - szolgáltatások, versenypolitika, regionális politika, környezetvédelem, bel- és igazságügy - lezárásával adós. A politikai destabilizálódás veszélyeire paradox módon Nastase politikai ellenfele, Theodor Stolojan liberális pártvezér is figyelmeztetett, és még a július 10-ei állandó bizottsági ülés előtt megüzente a kormányfőnek, hogy a PSD-n belüli botrány végképp lejáratná az országot, és lemondásának "20 millió román állampolgár inná meg a levét".

A kormánypártból kiszivárogtatott információk szerint a miniszterelnök a pártszakadástól sem riad vissza, hogy megőrizze hatalmát. Az idő előtti távozás Nastasének azért sem lehet érdeke, mert a csatlakozási folyamat felgyorsítására a román kormány még tavaly egy utolsó, összehangolt rohamba kezdett, aminek lassacskán már az eredményei is beérnek. Így a két évvel ezelőtt még 21 százalékos inflációt tavaly 14,1 százalékra, idén várhatóan 9 százalékra szorítják le, miközben a hazai össztermék (GDP) az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest 6,1 százalékkal, az ipari termelés 4,4 százalékkal emelkedett. Végre sikerült privatizálni a Petrom olajtársaságot és két regionális áramszolgáltatót is. Ugyanakkor továbbra is hátrahúzza a szekeret a mindent átható korrupció, a vállalatok körbetartozása és a külkereskedelmi mérleg tetemes - az idei első öt hónapban 2,3 milliárd eurót kitevő - hiánya.

IRHÁZI JÁNOS / ARAD

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?

Valami Amerika: széttárulkozó ajtókkal támad a Lincoln luxuslimuzin, félhet az S-osztály?

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei

Így teperték le Varju Lászlót a köztévé őrei