A balközép kormánykoalíció vezető pártjában dúló belharcok nyomán távozni kényszerült a szlovén külügyminiszter, Dimitrij Rupel. A meglehetősen népszerű politikus az ellenzéket erősítheti az ősszel esedékes parlamenti választáson.

"Bűnbakot kellett találni" - ilyen egyszerűen magyarázta vesszőfutását Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter, miután július 5-én a szlovén parlament alsóháza 50:22 arányban megszavazta a leváltására vonatkozó kormányfői előterjesztést, egyszersmind jóváhagyta Ivo Vajgl kinevezését a külügyi tárca élére. Az 58 éves Rupel az Anton Rop vezette balközép kormánykoalíció vezető pártjának az európai parlamenti (EP) választáson mutatott halovány teljesítményére utalt, hiszen a liberális demokraták (LDS) júniusban csaknem 40 százalékkal kevesebb voksot gyűjtöttek be, mint 2000-ben, amikor a szavazatok több mint 36 százalékával 33 mandátumot szereztek a 90 tagú törvényhozásban. Pár hónappal az újabb választási erőpróba előtt a Szlovéniát az 1991-es függetlenné válása óta néhány hónapos megszakítással mindvégig kormányzó LDS komoly figyelmeztetésben részesült, aminek jelentőségét alig kisebbíti, hogy az EP-voksoláson csak valamivel több mint harmadannyian vettek részt, mint a négy évvel ezelőtti törvényhozási választáson.

A kormány irányítását 2002 végén az államfővé megválasztott Janez Drnovsektől átvevő Rop azzal indokolta a minisztercserét, hogy megrendült a bizalma Rupelben. A szlovén politikában a nyolcvanas évek végén az akkori ellenzék egyik vezéralakjaként feltűnt, már az 1990. áprilisi első többpárti választás nyomán létrejött Lojze Peterle-féle kormányban is külügyminiszterként szolgáló Rupel ugyanis nyíltan bírálta a kabinet munkáját. Az LDS berkeiben még nagyobb rosszallással nézték, hogy támogatta a nemrég létrehozott, az ellenzékhez kötődő Tömörülés a Köztársaságért nevű civil mozgalmat, amely elemzők szerint akár új centrista választási koalícióvá is kinőheti magát.

Hűtlenséggel vádolja Rupelt az LDS vezérkara, a menesztett külügyminiszter meg azt hangoztatja, hogy a párt túlságosan balra húz, miközben a középen támadt űrt mások töltik be. Rupel mindenekelőtt azt vetette Rop szemére, hogy amióta a kormányban és a pártban átvette a stafétabotot Drnovsektől, megnőtt a befolyása az LDS-re a másfél esztendeje 12 évi elnökség után visszavonult és még mindig népszerű Milan Kucannak, aki az általa alapított Forum 21 nevű, a politikai és a gazdasági elit prominenseit felsorakoztató informális klub révén változatlanul aktív részese a szlovén közéletnek. Márpedig Rupel szerint a Forum 21 nem egyéb, mint az egykori szlovén kommunista párt máig kivételes gazdasági pozíciókkal és hatalmas kapcsolati tőkével rendelkező funkcionáriusainak a hálózata.

Önként, csendben is távozhatott volna Rupel. Igaz, a 44 éves Rop kissé tapintatlanul éppen a június 25-ei köztársaság napi ünnep előestéjén ajánlotta fel a lemondást a Jugoszláviától való békés elszakadás folyamatában még ellenfelei szerint is múlhatatlan érdemeket szerzett Rupelnek, aki - megelőlegezve további aktív politikai szerepvállalását - inkább tetemre hívta a koalíció pártjait. Ez utóbbiak nem vonták kétségbe Rop döntését, bár az Egyesült Szociáldemokrata Lista (ZLSD) 11 képviselője előfeltételként szabta, hogy az LDS egyhangúlag támogassa a párt jelöltjét a Strasbourgba költöző Borut Pahor megüresedett házelnöki posztjára. Rupel utódának személyéről ezzel szemben már megoszlottak a vélemények. Így a kormánykoalícióban részt vevő népi-kereszténydemokrata pártszövetség azt szerette volna, ha az októberi parlamenti választásig maga Rop látja el a külügyminiszteri teendőket.

Rupel sajátos pártbeli helyzetéről sokat elárult, hogy az ellenzék nem értett egyet sem a menesztésével, sem az utód személyével. Az Új Szlovénia keresztény néppárt (NSI) azt kifogásolta az újságíróból karrierdiplomatává lett Vajgl múltjában, hogy a nyolcvanas években előbb Jugoszlávia clevelandi főkonzulja, majd 1988-tól a Szlovénia függetlenségéről 1990 decemberében megrendezett népszavazásig Belgrád külügyi szóvivője volt. A legnagyobb parlamenti ellenzéki frakció, a demokrata párt (SDS) első embere, Janez Jansa ugyanakkor közölte, hogy készek támogatni az új külügyminiszter mindazon lépéseit, amelyek Szlovénia javát szolgálják.

A szlovén külpolitikát természetesen nem érinti a Rupel-ügy. Tovább gyengíti viszont a gazdaságpolitikájával Brüsszelben elismerést kivívó ljubljanai kormánykoalíciót, amelyet a tavasszal már kényszerűen elhagyott a konzervatív Szlovén Néppárt (SLS) a balkáni háború idején állampolgárságukat vesztett személyek státusának rendezéséről az ellenzék által kezdeményezett referendum nyomán (HVG, 2004. április 17.). Ily módon, az előző ciklusban történtekhez hasonlóan, az LDS és az SLS szövetsége másodszor is felbomlott, miközben a néppárt potenciális jobboldali szövetségeseivel, az SDS-szel és az NSI-vel sem 1996-ban, sem 2000-ben nem tudott kormányt alakítani.

Nem csoda, ha a szakértők egy része a belpolitikai erőtér átrendeződésére számít az őszi választáson, és ennek előjelét véli felfedezni Rupel és az LDS szakításában. Mások szerint azonban a programjuk alapján nehezen megkülönböztethető kis pártokba beleunt szlovén választók elsősorban új arcokra vágynak - és ez az, ami egyelőre igencsak hiányzik. A közvélemény-kutatások szerint az LDS szavazótáborának várható megcsappanása ellenére ez alkalommal is kiegyenlítettek lesznek az erőviszonyok, ám a kampányt eldurvíthatja, a pártok közötti elkerülhetetlen koalíciós alkudozást pedig hátráltathatja, hogy az EU-csatlakozással megszűnt a korábbi konszenzusteremtő nagy nemzeti cél.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

"Az oroszok gyakorlatilag megismételték a Watergate-adatlopási botrányt"

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Benzines villanyautó: teszten a Honda különc hibrid divatterepjárója, az új CR-V

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja