Ellenérzéssel fogadta a ciprusi kormány azokat a brüsszeli elképzeléseket, amelyek az uniós bővítésből - a ciprusi görögök által áprilisban elutasított rendezési terv nyomán meghiúsult egyesítés miatt - kimaradt ciprusi törökök gazdasági integrálására irányulnak.

"Véget kívánunk vetni az észak-ciprusi török közösség elszigeteltségének" - közölte Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa múlt szerdán, a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságnak (TRNC) nyújtandó uniós pénzügyi támogatás és a közvetlen kereskedelmi kapcsolatok megteremtésére vonatkozó intézkedéscsomag ismertetésekor. Az Európai Bizottság (EB) által előterjesztett, még a Miniszteri Tanács jóváhagyására váró javaslat szerint az unió a következő két évben 259 millió eurónyi pénzügyi támogatást nyújtana a mintegy 200 ezer lakosú észak-ciprusi országrész újjáépítésére, gazdasági felzárkóztatására, valamint a 80 ezer oldalas közösségi joganyag beépítésére az észak-ciprusi jogrendbe. Ezzel párhuzamosan Brüsszel meg kívánja teremteni a jelenleg hivatalosan egyedül Törökországgal kereskedő ciprusi törökök és az uniós tagállamok közötti - Ciprus északi részének 1974-es török megszállásával megszakadt - közvetlen kereskedelem feltételeit. Ez többek között azt jelentené, hogy az észak-ciprusi gazdasági kamara eredetjelzésével ellátott termékekkel szabadon lehetne kereskedni az unió területén.

Tiltakozást váltott ki a ciprusi kormány részéről, és Athén is nemtetszéssel fogadta az EU-val való közvetlen kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére vonatkozó javaslatot. Nicosia olvasatában ez a lépés egyet jelentene azzal, hogy az unió önálló államként ismeri el az 1983-ban egyoldalúan kikiáltott Észak-ciprusi Török Köztársaságot. Jorgosz Iacovou ciprusi külügyminiszter leszögezte: a nicosiai kormány politikai megfontolásokat sejt a háttérben, szerinte nem érett még meg erre a helyzet, és ezért jelenlegi formájában nem támogatja a javaslatot. A ciprusi vezetés attól tart, hogy a közvetlen kereskedelmi kapcsolatok létrejöttével megnyílhatnak az 1974 óta a világkereskedelemtől elzárt észak-ciprusi kikötők, így azok legjelentősebbike, Famagusta is.

A ciprusinál elmaradottabb észak-ciprusi gazdaság számára pedig ez létkérdés, hiszen ily módon nemcsak lehetősége nyílna bekapcsolódni a nemzetközi kereskedelem vérkeringésébe, de a turizmus is beindulhatna. Famagustába jelenleg kizárólag Törökországból érkeznek látogatók, de nem klasszikus turistaként. A törökök általában a hétvégéken lepik el a kikötővárost, pontosabban a kaszinókat, hogy odahaza tiltott szerencsejáték-szenvedélyüknek hódolhassanak.

A ciprusi görögök aggódhatnak, hogy meg kell fizetniük azért, mert miattuk hiúsult meg a szigetország egyesítése. Április 24-én - alig egy héttel Ciprus uniós tagsága előtt - a szigetország mindkét részén megrendezett referendumon ugyanis a ciprusi görögök elutasították az ENSZ a szigetország egyesítését lehetővé rendezési tervét (HVG, 2004. május 1.). Így a ciprusi törökök hiába mondtak rá igent, kimaradtak a bővítésből. Mehmet Ali Talat, a ciprusi török közösség kormányfője azóta is minden alkalmat megragad, hogy emlékeztesse a konfliktus megoldásában érdekelteket - köztük Washingtont -, hogy az "északiak" minden tőlük telhetőt megtettek a béke érdekében, és az egyesítés a ciprusi görögök elutasító magatartása miatt vallott kudarcot. Washingtont sikerült is annyira megpuhítaniuk, hogy a múlt héten jelképes összegű, 30 millió dollárnyi pénzügyi támogatást helyezett kilátásba az északi országrésznek.

Nicosia szerint az észak-ciprusi kikötők mind a mai napig Ciprus fennhatósága alatt állnak, amely azonban ezt a jogot a török megszállás miatt három évtizede nem tudja gyakorolni. Megoldásként kínálkozna - vetette fel Taszosz Papadopulosz ciprusi elnök -, ha a két közösség közösen üzemeltetné a kikötőket. Megfigyelők szerint Nicosia kompromisszumkészségét az is elősegítené, ha Brüsszel lépéseket tenne az ENSZ-nél a törökök által elfoglalt területen lévő üdülőváros, a három évtizede szögesdrótokkal elzárt, elromosodott, gazzal benőtt, szellemvárosnak nevezett Varosha visszaadására, ami az áprilisi referendumra bocsátott rendezési tervben is szerepelt.

Papadopulosz - bár azzal fenyegetődzött, hogy a közvetlen kereskedelmi kapcsolatok létrehozása esetén beperli az EB-t az Európai Bíróságnál - kompromisszumos javaslatot dobott be. A ciprusi elnök tisztában van azzal, hogy a közvetlen kereskedelmi kapcsolatok megteremtésére vonatkozó intézkedéseket nem áll módjában megakadályozni. Ehhez ugyanis a Miniszteri Tanácsban elegendő a tagállamok minősített többségének a támogatása, ellentétben a pénzügyi források megnyitásának elfogadásával, amelyhez a 25-ök egyhangú beleegyezése szükséges. Verheugen megelégedéssel fogadta Papadopulosz szerinte ésszerű és támogatásra méltó javaslatát, miközben nem győzte hangsúlyozni, hogy Brüsszelnek nem célja még csak közvetett módon sem önálló államként elismerni az Észak-ciprusi Török Köztársaságot. "Az uniónak nem áll érdekében egy török miniállam létrejötte a Földközi-tengeren" - közölte a bővítési biztos, ami egyébként a jelenlegi viszonyok fennmaradása esetén is előállhat. A gazdasági elszigeteltségből fakadó kilátástalan helyzet miatt a ciprusi törökök tömeges elvándorlása révén - érvelt Verheugen - a már ma is többségben lévő betelepített anatóliai törököké marad az északi országrész.

A kudarcos referendum óta ugyanakkor nem sok lényegi előrelépés történt a két közösség viszonyában. Bár az átjárás a zöld vonalon - az unió tagállamaiból érkezőknek, így a ciprusiaknak is - könnyebbé vált, sőt már éjszakára is a ciprusi török részen maradhatnak, továbbra is csak egyetlen helyen, Nicosiában léphetik át a demarkációs vonalat. Pedig a nicosiai kormány felvetette, hogy a ciprusi törökök nyissanak meg újabb 11 ellenőrző pontot, a Talat-kormány egyelőre nem állt kötélnek. Mint ahogy egyelőre arra a ciprusi görög javaslatra sem reagált, hogy a demarkációs vonal körzetében elhelyezett aknákat közösen szedjék fel, és szüntessék be a két kilométeren belüli katonai gyakorlatokat. A válasz a jelek szerint még egy ideig várat magára, hiszen Talatnak jelenleg belpolitikai problémája akadt: az általa vezetett koalíció felbomlott, így hét hónapon belül másodízben választást kell tartani. Aggodalomra azonban nincs oka Talatnak: az előrejelzések szerint a szeptemberben sorra kerülő választáson elsöprő győzelmet arathat.

Mindeközben az ENSZ rendezési tervével szembeni ellenállás április óta nem csitult a ciprusi görögök körében. Erre utal, hogy a júniusi EP-választáson azok a pártok győzedelmeskedtek, amelyek a "nem" mellett érveltek az áprilisi referendumon. A Ciprus számára biztosított hat strasbourgi parlamenti mandátumból kettőt a kormányzó kommunista párt, az Akel szerzett meg, Papadopulosz pártjának, a Demokrata Pártnak és az Európáért Pártnak egy-egy hely jutott. Az áprilisban az ENSZ rendezési terve mellett kampányoló, jobboldali Demokratikus Gyűlés (DISY) megelégedéssel fogadta, hogy a fennmaradó két EP-helyet képviselői tölthetik be. Kofi Annan ENSZ-főtitkár pedig nem tett le arról, hogy a ciprusi görögök újabb referendumot tartsanak az egyesítés alapját képező rendezési tervről. A bökkenő csupán az, hogy Papadopulosz előbb tárgyalni akar róla, amit azonban a ciprusi törökök elutasítanak.

TÁLAS ANDREA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét