Először tartottak múlt hétfőn Indonéziában közvetlen elnökválasztást: az első forduló után a korrupció és a szegénység felszámolásáért síkra szálló biztonsági exminiszter vezet, ám a hivatalban lévő államfő még behozhatja lemaradását.

Ha valaki, a jelenleg hivatalban lévő Megawati Sukarnoputri indonéz államfő igen sokat tett azért, hogy elveszítse hivatalát. A közszerepléstől mindig is ódzkodó Megawati ezúttal sem cáfolt rá önmagára: az elnökválasztási kampány során is csak szórványosan jelent meg, akkor is inkább a háttérben maradt, hiába beszélték rá tanácsadói, hogy látogasson el kórházakba, mutatkozzon beteg emberek társaságában, tegye tiszteletét a piacokon, beszélgessen el a kereskedőkkel. Még ha szót is fogadott tanácsadóinak, kényszeredett megjelenése nem keltett rokonszenvet. A kertészkedést állítólag a politikánál is előbbre tartó Megawati ott tart, hogy ma már származásából - apja, Sukarno volt a független Indonézia első elnöke - sem tud politikai tőkét kovácsolni. Ily módon megtörténhetett az, amit néhány hónapja még kevesen gondoltak volna: a Sukarno lány - az áprilisi parlamenti választás után - a független Indonézia történetének első közvetlen elnökválasztását is elveszíti.

A múlt hétfőn tartott első forduló még nem hivatalos eredménye szerint - a szavazatok felének összesítése után - Megawati kormányának biztonsági exminisztere, az alig négy hónapja ringbe szállt nyugalmazott tábornok, Susilo Bambang Yudhoyono vezet 33 százalékos támogatottsággal. A részeredmény ugyan meglepő, ám az 55 éves politikus még nem lehet biztos a végső győzelemben, hiszen Megawati 26 százalékkal a nyomában van. A párharc a szeptemberi második fordulóban azon dőlhet el, hogy a küzdelemből most kiesett három jelölt a versenyben maradt két politikus melyikének támogatására szólítja föl szavazóit. Döntő befolyással lehet az elnökválasztás végeredményére, hogy melyikük mellé teszi le a voksát - az Indonéziában 32 éven át uralmon lévő exdiktátor, Suharto expártja - a Golkar, amely megnyerte az áprilisi parlamenti választást, és 128 mandátummal az 550 fős törvényhozás legnagyobb pártjának számít.

Wiranto, a Golkar elnöke - aki maga is indult az elnökválasztáson, ám esélytelenül - állítólag Yudhoyono oldalára állna, a tábornok ugyanis egy befolyásos Golkar-politikust szemelt ki alelnökének. Szempont lehet Wiranto választásában az is, hogy Megawati pártja, az Indonéz Demokrata Párt - Küzdelem (PDI-P) a legfőbb riválisa, és hat éve az akkor ellenzékben lévő mai államfő nagyban hozzájárult Suharto, és rajta keresztül a Golkar megbuktatásához. Persze Megawati sem taktikázott rosszul, hiszen alelnökét a világ legnépesebb muszlim országának számító Indonézia első számú muszlim szervezete, a 40 milliós tagságú Nahdlatul Ulama berkeiből választotta.

A Jáva szigetén született, köztiszteletben álló katonacsaládból származó Yudhoyono politikai elemzők szerint azzal nyerte meg az első fordulót, hogy Megawati szöges ellentéte. Kommunikatív, meggyőző, naponta színre lépett a nyilvánosság előtt, és épp azt mondta, amit a választók hallani akartak. Népszerűségét persze elsősorban annak köszönheti, hogy a választók elégedetlenek Megawatival, akivel márciusban ő is összerúgta a port, és le is mondott biztonsági miniszteri bársonyszékéről. Rögvest megalapította a Demokrata Pártot, amelynek az áprilisi parlamenti választáson sikerült is 7,5 százaléknyi szavazatot szereznie. Elnökké választása esetén - figyelmeztetnek politikai elemzők - azonban épp az alacsony parlamenti támogatottság okozhat gondot. Hátránya azonban, hogy határozatlan és könnyen befolyásolható, ami minimális parlamenti támogatottság birtokában esélyt adhat a Golkarnak befolyása erősítésére a kormányzásban. Az elnöki rendszerben működő Indonéziában ugyanis az államfő alakít kormányt.

Az Amerikában tanult Yudhoyono - aki 1995-ben Boszniában tartózkodott az ENSZ-békefenntartók megfigyelőjeként - elmondhatja magáról, hogy katona létére nem esett folt a becsületén, ami ritkaságnak számít Indonéziában. Nem vetül rá a korrupció árnyéka, a hadsereg vezető pozícióban lévő tagjaként soha fel sem vetődött, hogy köze lenne a kínai kisebbség elleni 1998-as atrocitásokhoz, az 1999-es kelet-timori vérengzésekhez, és Suharto bukását megelőzően állítólag részben ő beszélte rá a hadsereg vezetését, hogy ne lövessen a diktátor lemondását követelő diákok közé. Ő volt az, aki két éve a 200 halálos áldozattal járó bali robbantás idején - amikor Megawati jobbnak látta, ha még nem szólal meg - a kormány tagjai közül elsőként elítélte a muszlim terroristákat. Szavazatokat hozott a számára, hogy mind Megawatival, mind pedig elődjével, Wahiddal is összerúgta a port, és kilépett kormányukból.

Azért elégedetlenek a szavazók Megawatival, mert elnöksége alatt a gazdaság nem a megfelelő ütemben fejlődött, nem könnyített az emberek mindennapi gondjain. Elfelejtik, hogy kormányzásának három éve alatt sikerült megteremtenie a makrogazdasági stabilitást. A gazdasági reformok nyomán az államadósságot és a költségvetési hiányt finanszírozható mértékű szintre szorították le. A szegénység elleni küzdelemben is elért némi eredményt: jelenleg a lakosság 13 százaléka él a szegénységi küszöb alatt, kevesebb, mint Suharto elnöksége alatt; az 1997-es valutaválság idején ez az arány még 27 százalékra rúgott. A lakosság azonban mindennapjaiban nem érzi a pozitív változásokat.

Nem véletlenül, hiszen Megawati nem bírt a munkanélküliséggel: az utóbbi négy évben ugyan egymillió új állást teremtettek, ami azonban elenyésző ahhoz képest, hogy évente 2,5 millióval bővül az álláskeresők piaca. Mindez azt jelenti, hogy - jó esetben - évente minden nyolcadik új munkaerő juthat álláshoz. Ilyen előzmények után a választók igencsak kétkedéssel fogadták Megawatinak a választási kampányban tett ígéretét, hogy a következő ötéves elnöki periódus során 13 millió új állást teremtenek, az állami alkalmazottak fizetését pedig megduplázzák. Aggasztónak találják gazdasági elemzők azt is, hogy a külföldi befektetők egyre inkább elkerülik Indonéziát: az 1997-ben még 32 milliárd dollárra rúgó külföldi tőkebeáramlás mára 4 milliárd dollárra zsugorodott. A külföldiek hiányát a hazaiak sem pótolják: tavaly alig 2 milliárd dollárnyi beruházást hajtottak végre indonéz vállalkozók, holott 1997-ben ez az érték még a 44 milliárd dollárt is elérte. Pedig Megawati kormányprogramjában 2003-at még a befektetések éveként hirdette meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Juncker a Brexitről: Nem lesz jobb megoldás

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

Terrortámadás történt Strasbourgban, legalább két ember meghalt

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat

Megjött a játék, ami életre kelti a legókat